Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Seat/Altea/XL - Nie otwiera się zamek bagażnika seat altea

madiz08 15 Jul 2013 15:55 25848 2
Automation24
    madiz08
    Level 14  
    Witam
    Temat już był podobny przerabiany jak znalazłem, ale u wcześniej piszących problemem był mikrostyk, natomiast mój problem jest tego typu, że po pociągnięciu za "klamkę" bagażnika, przez około 2sek. słyszę jakby buczenie silniczka (gdzie wcześniej był pyk i klapa się otwierała), ale klapa bagażnika się nie otwiera.
    Na zdjęciu jak powyżej widać tylko dwa przewody od klamki, czyli one zamykają obwód, tak?, także jeżeli słyszę buczenie po pociągnięciu to znaczy, że mikrostyk działa.
    A tutaj "silniczek" czy "siłownik" który brzęczy przez dwie sekundy ale nie otwiera zamka. Na zdjęciu widać 4 przewody, ktore do niego idą. Czy mogę zwykłym miernikiem sprawdzić napięcie, przejście? Czy te brzęczenie świadczy o zepsutym silniczku.

Proszę o pomoc
  • Automation24
    heretapawel
    Level 23  
    Siłownik do wymiany.
    madiz08
    Level 14  
    Aj, no trudno, na allegro nic nie znalazłem, jutro podzwonię po sklepach.
    A tak z ciekawości, dlaczego do takiego siłownika idą aż 4 przewody? i tak samo do silniczka od wycieraczek są też 4. Przy siłowniku na dwóch jest napięcie 12V i na jednym zanika przy pociągnięciu za klamkę, trzeci to masa, a czwarty nie wiem. Silniki wycieraczek już parę razy używałem do różnych rzeczy ze względu na ich moc, ale używałem jedynie plusa i masy, ewentualnie zmiana biegunowości w celu zmiany kierunku obrotów, ale np. nie wiem, jak wycieraczka zatrzymuje się zawsze w pozycji zerowej, przecież nie ma tam żadnych krańcówek, czy do tego są te dodatkowe dwa przewody i dlaczego w siłowniku od klapy są 4?