Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet

poldeczek1 17 Lip 2013 23:01 2343 16
  • #1 17 Lip 2013 23:01
    poldeczek1
    Poziom 9  

    Panowie mam strasznie dziwny problem otóz mam rejestrator dokładnie taki http://www.conrad.pl/?websale7=conrad&pi=754130&rdeocl=1&rdetpl=productpage&rdebox=box1
    Mam łącze neti ze zmiennym IP router netia spot
    a więc
    1 utworzyłem konto na no-ip.com
    przekierowałem porty w routerze

    SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet

    a tu w rekorderze

    SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet

    Skonfigurowałem go do tego stopnia że po wpisaniu mojej domeny http://tomaszzakopane.no-ip.org
    pokazuje się panel logowania ale żadnym hasłem ani loginem nie da się wejść do podglądu cały czas "LOGIN FAILED" nawet w tedy gdy w ogóle wylączam hasla dostępu

    czy ktoś spotkał się z taką sytuacją?

    Mam jeszcze pytanie co to za port
    Media port
    Setup Port
    Je również przekierowałem na routerze ale to nic nie zmienia
    i czy one maja być na protokole TPC czy na innym ?

    0 16
  • #2 18 Lip 2013 00:04
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Przekierowanie masz port 9000 a port na rejestratorze 8000!? Sprawdź w instrukcji czy któryś port nie musi być UDP.

    0
  • #3 18 Lip 2013 00:15
    poldeczek1
    Poziom 9  

    Nie to wcześniejszy zrzut teraz jest dobrze ale nadal to nic nie daje
    Co to może być cuda jakieś ?
    W lokalnej sieci przez wifi normalnie loguje się na tych hasłach przez przeglądarkę się nie da w instrukcji nic nie ma o jakiś dodatkowych hasłach
    Najgorsze ze producentem jest niemiecka firma próbuje z nimi coś pisać ale niemieckiego ni w ząb nie umie ratuje się tłumaczem ale sami wiecie jak to może wyglądać
    Zrobiłem wszystkie fotki z ustawień
    ustawienia portów zmieniłem na fabryczne oprócz tego http 80 SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet
    SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet

    0
  • #4 18 Lip 2013 02:36
    Marek31415
    Poziom 31  

    poldeczek1 napisał:
    ...
    Mam jeszcze pytanie co to za port
    Media port
    Setup Port
    Je również przekierowałem na routerze ale to nic nie zmienia
    i czy one maja być na protokole TPC czy na innym ?

    Zainstaluj na komputerze TCPView z TEGO LINKU. Uruchom podgląd z IE i sprawdź jakich portów używa przeglądarka do komunikacji z rejestratorem (numer/TCP/UDP).

    0
  • #6 18 Lip 2013 13:16
    Marek31415
    Poziom 31  

    Test musisz zrobić na komputerze w tej samej sieci co rejestrator, uzyskać normalne połączenie i obraz. W TCPView w opcjach ustaw wyświetlanie nieaktywnych połączeń.

    0
  • #8 18 Lip 2013 21:58
    treborsz
    specjalista-kamery przemysłowe

    Jeśli wyjdziesz z domu na podwórko, to czy drzwi wejściowe do domu przeszkadzają Ci wyjść na ulicę?
    Rejestrator to dom, podwórko to sieć lokalna, ulica to Internet.

    0
  • #9 18 Lip 2013 22:21
    Marek31415
    Poziom 31  

    poldeczek1 napisał:
    SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet

    Czy możliwe aby rejestrator był uszkodzony w taki sposób aby nie wpuszczał do podglądu przez internet ? bo z sieci lokalnej jest ok

    Nie. Raczej masz źle skonfigurowany rejestrator (błędna brama, dns?), zabezpieczenia na routerze ustawione na blokowanie ruchu przychodzącego (zapora, firewall) lub nieprawidłowe przekierowania.
    W sieci lokalnej nie zdiagnozowałeś rodzaju połączenia (TCP, UDP?) dla portu "Media". Tym portem prawdopodobnie wysyłany jest obraz. Możesz jeszcze przekierować porty TCP i UDP dla "Media". Ewentualnie ustawić DMZ na IP rejestratora.

    0
  • #10 18 Lip 2013 23:36
    poldeczek1
    Poziom 9  

    Test zrobiłem rejestrator używa portów 9000 i protokołu TCP wkleiłem załącznik ze zrzutem ekranu

    Czy nie dziwne jest to ze po wpisaniu w przeglądarkę mojej domeny
    http://tomaszzakopane.no-ip.org/ router wysyła program do odtwarzania a nie chce przepuścić logowania? Mimo tego ze wszystkie hasła są wyłączone

    czy to nie jest oznaką ze wszystko jest dobrze poustawiane?

    Powoli dostaje załamki próbowałem już chyba wszystkich możliwości
    SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet

    Co to jest ten GATEWAY ?
    wszystkie ustawienia wpisywałem z pomocą "specjalisty" z Netii

    Serwer dns ma podobno być taki sam jak brama

    0
  • #11 19 Lip 2013 03:27
    Marek31415
    Poziom 31  

    poldeczek1 napisał:
    Test zrobiłem rejestrator używa portów 9000 i protokołu TCP wkleiłem załącznik ze zrzutem ekranu...
    Powoli dostaje załamki próbowałem już chyba wszystkich możliwości

    Wszystkie? To dlaczego nie napisałeś jakie?
    Podałeś domenę, więc sam sprawdziłem. IE oprócz portu http (80) i 9000 TCP otwiera jeszcze port UDP. Pisałem aby w opcjach TCPView ustawić wyświetlanie nieaktywnych połączeń, w tym wypadku UDP jest nieaktywne.
    Ustawiłeś przekierowanie portu "Media" dla protokołu UDP? I jakie efekty?
    A jak się sprawy mają po ustawieniu DMZ na IP rejestratora?

    0
  • #12 20 Lip 2013 11:50
    poldeczek1
    Poziom 9  

    Wiec tak przekierowałem dodatkowo porty 8000 i 9000 UDP i nic to nie daje
    Ustawienie DMZ na IP rejestratora również nic nie daje

    Powiedzie mi czy czy w opcjach sieci zakładka DNS ma być włączona czy wyłączona ?
    Ktoś mi mówił że wyłączona bo wszystkie ustawienia DNS są już wprowadzone do routera

    0
  • #13 20 Lip 2013 16:04
    Marek31415
    Poziom 31  

    poldeczek1 napisał:
    Wiec tak przekierowałem dodatkowo porty 8000 i 9000 UDP i nic to nie daje
    Ustawienie DMZ na IP rejestratora również nic nie daje

    Sprawdziłeś numery portów UDP w sieci lokalnej za pomocą TCPView?
    Jak jest ustawiony firewall, zapora w routerze?
    Pisałem o tym wcześniej i żadnej reakcji.
    poldeczek1 napisał:

    Powiedzie mi czy czy w opcjach sieci zakładka DNS ma być włączona czy wyłączona ?
    Ktoś mi mówił że wyłączona bo wszystkie ustawienia DNS są już wprowadzone do routera

    Nie ma tam takiej zakładki, jest DDNS, to nie to samo.
    DDNS ustawia się tylko w jednym urządzeniu w sieci.

    0
  • #14 20 Lip 2013 17:28
    poldeczek1
    Poziom 9  

    Marek31415 napisał:
    [Nie ma tam takiej zakładki, jest DDNS, to nie to samo.
    DDNS ustawia się tylko w jednym urządzeniu w sieci.


    Chodziło mi o ustawienia Rejestratora a nie routera


    Zapora w routerze ustawiona jest tak
    "Minimalne bezpieczeństwo
    Polityka dla ruchu przychodzącego: Zaakceptuj.
    Polityka dla ruchu wychodzącego: Zaakceptuj."

    0
  • #15 20 Lip 2013 17:36
    Marek31415
    Poziom 31  

    poldeczek1 napisał:
    Chodziło mi o ustawienia Rejestratora a nie routera

    Mnie też.
    Co do samego połączenia, to po kilku dniach dalej nie wiemy, jakich portów używa rejestrator.
    Jeszcze jedna sprawa do sprawdzenia, czy dostawca Internetu nie blokuje portów wejściowych powyżej 80-ego.

    0
  • #17 20 Lip 2013 21:33
    Marek31415
    Poziom 31  

    poldeczek1 napisał:
    Faktycznie DDNS
    Tutaj zrzut ekranu z programu TCPView w momencie używania podglądu w lokalnej sieci
    Z tego co widze to używa portów 8000 i 9000

    https://obrazki.elektroda.pl/7889029500_1374335174.png
    SyggoniX - Rejestrator brak dostępu przez internet

    Czy to jest zrzut przy włączonej opcji "Show Unconnected Endpoints"?
    Czy to jest zrzut z połączenia przez IE?
    Program dedykowany może nie używać wszystkich portów.
    U mnie wychodzi jeszcze port UDP gdy próbuję połączyć się z Twoją domeną, ale ponieważ nie ma połączenia, nie wiadomo jaki numer. Prawdopodobnie trzeba ten port przekierować.

    0