Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zmywarka mastercook ZBI073it2 - Nie działa pompa myjąca - brak zasilania

ziutus 18 Lip 2013 09:48 4473 11
  • #1 18 Lip 2013 09:48
    ziutus
    Poziom 15  

    Witam
    Od tygodnia walczę z usterką zmywarki,przeczytałem chyba wszystkie posty na ten temat na elce i stwierdzam, że sam nie dam rady zlokalizować usterki.Nie załącza się silnik pompy myjącej. Zmywarka ma 3 lata ( po gwarancji) wygląda jak nowa ,od spodu żadnych wycieków ,podzespoły w idealnym stanie. Wszystko co dało się zdemontować zostało wyczyszczone i jest drożne na 100 %,elektrozawory sprawdzone - sprawne,programator - rozebrany wyczyszczony - sprawny - słychać jak się kręci. Mini włączniki sprawdzone - sprawne. Ale do rzeczy - pompa po zdemontowaniu i podłączeniu do zasilanie na krótko razem z kondensatorem rozruchowym działa idealnie - sprawna 100%. Natomiast stwierdziłem , że w zmywarce nie dochodzi do niej zasilanie. Po zadaniu jakiegoś programu cały cykl przebiega normalnie w czasie ,zmywarka pobiera i wypompowuje wodę i na koniec sygnalizuje zakończenie mycia , ale pompa nie rusza i nie zmywa. Podejrzewam teraz moduł ,który przedstawiam na zdjęciach,czarnymi kropkami są zaznaczone piny z których powinno być zasilanie pompy, natomiast czerwonym kolorem element najbardziej podejrzany, nie wiem co to jest ( nie znam się ) ale mierząc oporności nie ma przejścia między tymi cienkimi odnogami a tylną szeroką nogą. Opis na nim to:

    14
    3570
    CC 1EL 716

    Proszę o pomoc w zlokalizowaniu usterki.
    pozdrawiam
    ziutus



    zmywarka mastercook ZBI073it2 - Nie działa pompa myjąca - brak zasilania zmywarka mastercook ZBI073it2 - Nie działa pompa myjąca - brak zasilania zmywarka mastercook ZBI073it2 - Nie działa pompa myjąca - brak zasilania zmywarka mastercook ZBI073it2 - Nie działa pompa myjąca - brak zasilania

    0 11
  • #2 18 Lip 2013 11:13
    rafcio363
    Poziom 30  

    Zmierz jego oporność na podniesionych dwóch cienkich nogach, w układzie się niemierzy.Ale najpierw zmierz jakie tam są wogóle napięcia w momencie gdy pompa powinna pracować.
    Wygląda jak tranzystor mosfet.
    Nim steruje mniejszy tranzystor taki czarny 3 nózkowy a nim pewnie steruje procesor.
    Wiec albo ktorys z tych dwóch albo uwalony procek (chociaż wątpię).

    0
  • #3 18 Lip 2013 11:36
    egon42
    Poziom 37  

    Zacznijmy od początku co robi zmywarka powinna po włączeniu programu powinna wypompować wodę, wypompowuje? następnie nabrać wodę nabiera dobry poziom?, czy może za mało?, może za dużo1? dopiero jak wypompowuje i nabiera dobry poziom wody włącza się pompa , w innym przypadku procesor nie poda sygnału do włączenia pompy.

    rafcio363 napisał:
    Wygląda jak tranzystor mosfet.
    Raczej jest to triak sterujący pompą.
    ziutus napisał:
    Mini włączniki sprawdzone - sprawne
    znaczy że zwarty mini włącznik ma "0"om nie 5 nie 10 om tylko 0 dobrze sprawdzałeś?.

    0
  • #4 18 Lip 2013 12:35
    ziutus
    Poziom 15  

    egon42 napisał:
    Zacznijmy od początku co robi zmywarka powinna po włączeniu programu powinna wypompować wodę, wypompowuje? następnie nabrać wodę nabiera dobry poziom?, czy może za mało?, może za dużo1? dopiero jak wypompowuje i nabiera dobry poziom wody włącza się pompa , w innym przypadku procesor nie poda sygnału do włączenia pompy.
    rafcio363 napisał:
    Wygląda jak tranzystor mosfet.
    Raczej jest to triak sterujący pompą.
    ziutus napisał:
    Mini włączniki sprawdzone - sprawne
    znaczy że zwarty mini włącznik ma "0"om nie 5 nie 10 om tylko 0 dobrze sprawdzałeś?.


    zmywarka robi wszystko po kolei tak jak Opisałeś.Poziom wody -wnioskując po starych śladach w płaszczu wodnym jest taki jak przed awarią.
    mikro włączniki były wymontowane i sprawdzone oporność 0 om.

    Dodano po 22 [minuty]:

    rafcio363 napisał:
    Zmierz jego oporność na podniesionych dwóch cienkich nogach, w układzie się niemierzy.Ale najpierw zmierz jakie tam są wogóle napięcia w momencie gdy pompa powinna pracować.
    Wygląda jak tranzystor mosfet.
    Nim steruje mniejszy tranzystor taki czarny 3 nózkowy a nim pewnie steruje procesor.
    Wiec albo ktorys z tych dwóch albo uwalony procek (chociaż wątpię).


    po wylutowaniu tego układu

    oporność między cienkimi nogami 0,23 k
    między cienkimi a grubą - brak przejścia.

    0
  • Pomocny post
    #5 19 Lip 2013 07:37
    ELEKTA
    Poziom 10  

    Witam.
    Ten element to triak T435-700V.

    0
  • #6 19 Lip 2013 09:53
    ziutus
    Poziom 15  

    ELEKTA napisał:
    Witam.
    Ten element to triak T435-700V.


    Czy zdaniem kolegi ten element co mierzyłem jest sprawny ?

    Czy mogę podmienić na triaka ,ale nie SMD ,posiadam takiego od pralki BTB08 600BW ?

    po podmianie na zwykły Triak - zmywarka chodzi jak nowa.

    radość moja była przedwczesna ,teraz natomiast - pompa myjąca chodzi non stop - już po włączeniu przyciskiem on- off od razu się załącza i pracuje bez przerwy do końca cyklu mycia ,chodzi nawet po sygnale dzwiękowym zakończenia mycia ,dopiero przycisk off wyłącza ją .Naczynia po takim
    myciu są idealne czyste.Szukam triaka o podobnych parametrach ,Po wlutowaniu napiszę jak będzie.


    pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

    0
  • #7 25 Lip 2013 10:38
    ziutus
    Poziom 15  

    po wymianie tego triaka na triaka SMD BTA208S-800E ze sklepu TME objawy są takie same jak w 1 poście ,czyli pompa myjąca nie załącza się.
    proszę jeszcze o jakieś sugestie - moim zdaniem to usterka leży w module .

    0
  • #8 25 Lip 2013 15:38
    egon42
    Poziom 37  

    Żeby włączyła się pompa myjąca musi na to zezwolić procesor nie zezwoli jak stwierdzi że nie ma wody w zmywarce jak jest za dużo tak samo. Często zmywarka sama musi pobrać wodę nie wystarczy nalać bo ma tak zwany licznik wody. Patrząc na tą płytkę i okolice tego triaka widać że jest tak cała masa przelotek z 1 strony płytki na 2 one też lubią dawać do wiwatu trzeba sprawdzić całą drogę z triaka aż do procesora.

    0
  • #9 26 Lip 2013 08:16
    ziutus
    Poziom 15  

    egon42 napisał:
    Żeby włączyła się pompa myjąca musi na to zezwolić procesor nie zezwoli jak stwierdzi że nie ma wody w zmywarce jak jest za dużo tak samo

    Dodano po 2 [minuty]:

    [quote="egon42 Patrząc na tą płytkę i okolice tego triaka widać że jest tak cała masa przelotek z 1 strony płytki na 2 one też lubią dawać do wiwatu trzeba sprawdzić całą drogę z triaka aż do procesora.


    pisałem już że ,zmywarka pobiera sama wodę ,sądząć po śladach w płaszczu wodnym - pobiero prawidłową ilość.

    sprawdzałem pod lupą te przelotki ,są w idealnym stanie ,żadnych nadpaleń ,nalotu itp ,przejścia tak jak umiałem sprawdziłem - były ok.

    0
  • #10 26 Lip 2013 10:20
    egon42
    Poziom 37  

    Przelotki trzeba sprawdzić miernikiem czy mają przejścia wygląd to nie wszystko, po drodze pewnie jest tam jeszcze tranzystor trzeba by sprawdzić czy na jego bazę podawane jest wysterowanie z procesora.

    0
  • #11 26 Lip 2013 10:42
    nares
    Specjalista AGD

    Dajcie spokój temu modułowi (przynajmniej na razie) - do sprawdzenia wiązka w drzwiach, ale dokładnie wszystkie przewody, nie tylko od zasilania pompy.

    0
  • #12 26 Lip 2013 10:55
    ziutus
    Poziom 15  

    Wiązka była sprawdzana ,żadnych uszkodzeń nie ma ,wszystkie przewody idące w drzwiach mają rezystancję 0 .
    Może Polecicie kogoś z Gdańska lub okolic do sprawdzenia i ewentualnej naprawy modułu.

    0