Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompa do ścieków z hydroforu

Taranek1 18 Jul 2013 12:36 3957 3
    Taranek1
    Level 10  
    Witam przepraszam jeśli w złym dziale ale nigdzie nie mogłem tego przypisać.

Mam pytanie chciał bym zagospodarować starą pompę od hydroforu 3 fazową
    taką jak na zdjęciu
    Pompa do ścieków z hydroforu

i moje pytanie czy można tą pompę zastosować do wypompowywania ścieków z dość niewielkiego szamba
    stanislaw1954
    Level 43  
    Może i można ,ale ją przecież nie zanurzysz, wiec będziesz musiał założyć kawałek rury, z koszem ssącym ,bo inaczej nie pociągnie wody.A później, jak długo postoi, to chyba nie da się uruchomić, bo zardzewieje i nie będzie się chciała obracać.
    Taranek1
    Level 10  
    przepraszam właśnie miałem dopisać że sama pompa ma być na zewnątrz a zanurzona tylko rura
    prezesAdammm
    Level 13  
    Raczej to jest nie realne, a tym bardziej nie opłacalna imprezka... Wydajność pompy nie będzie zbyt duża, pompa aby działać musi być cały czas zalana, w przypadku czystej zapewnia to smok na dole i zawór zwrotny przy pompie, przy pompowanie brudnej mogą się osadzać osady na koszu i w konsekwencji nieszczelność, po za tym tego typu pompy mają flansze pod 1" rury a wąż 1'' może nie spełniać oczekiwań...

I fakt znamienny, mam w domu małą tego typu pompę i nie da nią się ruszyć... kupiłem ją od kolesia co chciał ją wykorzystać jako pompę obiegową CO, no ale była za mocna... tylko że ja akurat miałem z podstawą i sprzęgłem to ewentualnie silnik mogę jeszcze wykorzystać...

Taniej wychodzi używanie pompy zanurzanej do wody brudnej miałem PowerUp (dystrybucja TOYA) trzy lata pochodziła, z pływakiem to temat mnie nie interesował przez ciepłe dni, tylko w zimie trzeba ją było wyciągać... i u mnie jednak wisiała na łańcuchu...