Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu

ziomek353 19 Jul 2013 00:16 4764 25
  • #1
    ziomek353
    Level 9  
    Witam,
    Mam problem z Ap TL-WA5210G

    Chcę go użyć jako ap-client, do okolicznej sieci.
    Niby go skonfigurowałem, wszystko jest OK.
    Status pokazuje że połączono, lecz niestety internetu nie ma.

    A teraz z konfiguracji.



    Gdy WDS jest włączone łączy się z siecią, ale żaden pakiet nie idzie (traffic statics)
    Gdy WDS wyłączone pokazuje że poszły 4 pakiety i na tym koniec.
    Po wybraniu uzyskaj IP automatycznie na karcie w komputerze, nie uzyskuje IP i internetu nie ma.
    Po wpisaniu ręcznie adresu IP, maski, bramy z routera do którego AP jest podłączony dalej nie ma internetu.
    Jest on ustawiony jako AP-Client i DHCP jest wyłączone.
    Ustawienia są raczej dobre, ponieważ do np. sieci sąsiada (legalnie, na próbe) połączył się bez problemu i internet był. Jedynie problemem jest ta sieć.
    Aktualnie korzystam z innego AP + Anteny i na nim internet normalnie działa, tyle że antena jest w nim słaba i niski jest sygnał.
    Router który jest po drugiej stronie ulicy ma na 100% wyłączone filtrowanie MAC-Adress.
    Próbowałem aktualizować, downgradeować firmware, lecz niestety nic to nie dało.
    Zmieniłem adres IP Tp-Linka żeby się nie gryzł z tamtym routerem po drugiej stronie ulicy. (Klasa tamtej sieci to 192.168.12.X)

    W załączniku przesyłam screen ze statusu.
    Sygnał nie jest za słaby, i tak jak AP będzie już na stałe montowany to w takim miejscu gdzie mam sygnał 26DB.


    Edit: Zapomniałem, model routera do którego się łącze to: cisco 881

    Edit2: OKazało się, że jakieś pakiety przesyła, tyle że jest ich za mało, po pół godzinie zaledwie 14 pakietów.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    bogiebog
    Level 43  
    Narysuj schemat sieci i urządzeń.

    WDS połączenie - urządzenia tego samego producenta muszą być.
  • #3
    ziomek353
    Level 9  
    Cisco 881 (Stąd leci cała sieć) ----> TP-Link TL-WA5210G (Tym chcę odebierać sieć, by później ją rozprowadzić na cały dom) //(nieistotne i z tym sobie poradze) -> Mój domowy Router -> Domownicy


    Aktualnie mam tak:
    Cisco 881 -> Airlive WL-5450AP + Antena Yagi za oknem -> Mój router w domu -> Domownicy

    I to działa bez problemu, tyle że antena jest kiepska i po prostu wolniej.

    Po to też zakupiłem tego TP-LINK,a by wyciągnąć z sieci trochę wiecej. ( Na Yadze przy słabym sygnale wyciąga 2,5mbit. Limit mam ustawiony na 7mbit. Pod samym nadajnikiem, tyle też wyciągam)

    Początkowo chciałem zakupić Nanostation M2, lecz wyczytałem że ten TP-LINK jest dobrą alternatywą.... I jak to nie zadziała.. To to był wielki błąd..


    WDS już wyłączyłem, niestety nic to nie dało.
  • #4
    bogiebog
    Level 43  
    WDS nie spasuje zatem.
    5210 w tryb AP Client Router, na WAN-ie i LAN różne adresy sieciowe, tzn jak cisco LAN jest 192.168.0.* to 5210 lan daj 192.168.1.*
  • #5
    ziomek353
    Level 9  
    Niestety ustawiając tak 5210 wciąż nie otrzymuje adresu IP.
    Po ręcznym jego wpisaniu i tak nie ma internetu.
    Na Traffic Statics dalej jest 0 wysłanych i pobranych.

    TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu
  • #6
    bogiebog
    Level 43  
    IP cisco ?

    Pokaż krok po kroku jak konfigurujesz 5210.

    Dlaczego na WAN-ie masz 192.168.12.* czy IP cisco to 192.168.12.* ?

    Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

    Może jest filtracja MAC adresu karty WIFI, znajdź sekcję Clone w 5210 i wpisz tam mac adres interfejsu wan z airliva.
  • #7
    ziomek353
    Level 9  
    Jeżeli chodzi o filtracje po MAC-Adresie to jej napewno nie ma, ponieważ każde inne urządzenie się łączy bez problemu. Cisco ma na 100% wyłączone filtrowanie.

    192.168.12.1 - IP cisco

    Posiadam jeszcze Nanostation M2 loco, na testy i on się łączy bez problemu, tylko sygnał ma troche słabszy ale działa.. (-78dbm)


    Screeny z konfiguracji.
    TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu


    Co mu może nie pasować, skoro loco się łączy bez problemu tak jak kazdy inny komputer/laptop/telefon?
  • #8
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Jaki masz tryb w Operation Mode?
  • #9
    bogiebog
    Level 43  
    Niewykonałeś Survey/Connect kroku.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Na próbę wyłącz WIFI szyfrowanie w cisco.
  • #10
    ziomek353
    Level 9  
    @jimasek

    Próbowałem AP Client Router oraz AP.
    Wcześniej miałem AP i do sieci sąsiada bez problemu się połączył a do tej już ma problemy.

    Niestety nie mam dostępu do tego cisco, żeby wyłączyć szyfrowanie. Musiał bym do operatora się zgłosić a i tak nie wiadomo czy wyłączy.

    Survey wykonałem, właśnie to wpisało mac adres oraz ssid sieci.

    Co ciekawe teraz na próbe połączyłem się z pożyczonej M2 loco, i działa to dobrze..
  • #11
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Konfiguracja APClient Router, wyszukaj sieć, połącz się i wpisz poprawnie klucz. Sprawdź co masz w statusie - port WAN. Adres LAN z innej puli niż na cisco.
  • #12
    ziomek353
    Level 9  
    Skonfigurowałem, na screenach od początku co i jak robiłem.
    Niestety wciąż 5210G nie otrzymuje adresu IP.
    Adres IP cisco to 192.168.12.1
    TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu
    TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu
    TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu
    TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu
    TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu
    TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu
  • #13
    bogiebog
    Level 43  
    ziomek353 wrote:
    Survey wykonałem,

    Maiłeś pokaząc _wszystkie_ kroki, nie tylko resultaty.
    Pokaź survey.

    Ja podejrzewam jakąś niezgodność WPA*.


    Próbowałeś inne wpa ustawienia (tkip) ?
  • #14
    ziomek353
    Level 9  
    W survey jest tylko kilkadziesiąt sieci i opcja connect, nic więcej więc tam się nie da chyba popsuć ;)

    Fakt, ponad 58 sieci, ale to chyba nie ma znaczenia.

    Sieć jest na 100% w AES ponieważ łączyłem się do niej kiedyś komputerem i mam zapisane ustawienia. Mimo wszystko spróbowałem na TKIP zmienić w TP-Link,u ale poskutkowało to tym, że nawet się nie połączył.

    TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu

    Te sieci które zamazałem są nieistotne, zamazane tylko w celu bezpieczeństwa ;)
  • #15
    bogiebog
    Level 43  
    Spróbuj Sklonować MAC, nie ważne czy dostawca filtruje po macu czy nie.
  • #16
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    ziomek353 wrote:
    Fakt, ponad 58 sieci, ale to chyba nie ma znaczenia.

    Śmietnik niesamowity a sygnał nie jest zbyt nocny. Możesz dostroić TP-linka co do kierunku?
  • #17
    ziomek353
    Level 9  
    Jest taka możliwość, w docelowym miejscu mam sygnał około 26-28DB.
    Tylko że jeszcze masztu nie zamontowałem, aktualnie bym musiał TP-LINK,a w ręku trzymać aby mieć taki sygnał.

    Swoją drogą zastanawia mnie jakim cudem M2 Loco sobie z tym radzi, mając jeszcze gorszy sygnał niz TP-LINK

    Mac sklonowałem, nic to nie dało.

    Jeżeli chodzi o tego SS,a to po WiFi jestem podłączony do domowej sieci, to jest nieistotne.

    TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu TP-LINK TL-WA5210G - Połączony jest, nie przesyła pakietów= brak internetu
  • #18
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    ziomek353 wrote:
    Swoją drogą zastanawia mnie jakim cudem M2 Loco

    Może nie łapie takiej ilości sieci (pracuje wąsko).
    Moim zdaniem to główny powód twoich problemów - poziom sygnału + zakłócenia.
  • #19
    ziomek353
    Level 9  
    M2 Loco łapie 40 sieci.

    Code:

    AP MAC: A4:4C:11:70:32:00
    Signal Strength:
     -79 dBm
    Horizontal / Vertical: -83  /  -86  dBm
    Noise Floor: -97 dBm
    Transmit CCQ: 86.4 % 
    TX/RX Rate: 13 Mbps  /  26 Mbps


    Hmm, to jak by zmniejszyć moc w TP-Linku to są szanse że internet będzie działał?
    Mam tam pare opcji, a aktualnie jest na maxa ustawione, 27dbm
  • #20
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    To są dwa różne urządzenia nie ma co porównywać. Loco jest klasowo lepsze od tego TP-linka.
  • #21
    bogiebog
    Level 43  
    Ile sieci na kanale 4,5,6,7,8 i jaką mocą nadają ?
  • #22
    ziomek353
    Level 9  
    Na oko z 15-20 sieci.
    Jaką mocą tego nie wiem, a sygnał różny od 1 do 35db, w zależności od sieci

    Ja mam do wyboru kanał 3 i kanał 6.
    Ponieważ mój operator nadaje 3 sieci w różnych kierunkach.

    Akurat ta sieć na kanale 6 ma najlepszy sygnał.
    Ta która jest na kanale 3 ledwo odbiera, nie wiem z 15 db góra da się osiągnąć, może przy innej kombinacji więcej ale tego nie wiem, ponieważ antena nadawcza nie jest nakierowana w moim kierunku.


    Trzeciej sieci wcale nie odbieram, więc zapewne jest w przeciwnym kierunku.
  • #23
    bogiebog
    Level 43  
    Może pokręć anteną tak aby wytłumić sygnały z sąsiędnich kanałow. Może da się tak że syganł główny spadnie o 3dbi ale sygnał zakłócający o 10dbi.
  • #24
    ziomek353
    Level 9  
    Przepraszam za dłuższą nieobecność, ale nie miałem dostępu do internetu.

    Po próbie wytłumienia jest sygnał 18-22DB a sieci zakłócających jest 10.

    Mniej nie da rady, nie w tej okolicy.

    Internet niestety dalej nie działa, ciągle to samo.

    Mam jeszcze pytanko poza tematem, bo dostałem M2 Loco po zalaniu.
    Po podłączeniu na początku świeciły się 2 diody (Power + Lan) Oraz 2 diody od sygnału. Oraz z urządzenia wydobywał się sygnał jak by syreny alarmowej. Odłączyłem je, leży już tak z 12 godzin, niestety teraz po próbie podłączenia 0 reakcji.
    Widzę że wskaźniki sygnału są jeszcze zaparowane, więc chyba jeszcze trochę powinien schnąć. Są szanse że ożyje? Jeżeli będzie działał to wtedy będzie po problemie, bo urządzenie bd miał praktycznie za darmo :)
  • #25
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    ziomek353 wrote:
    Są szanse że ożyje?

    Wątpię ale spróbować zawsze można ;)
  • #26
    zioq3k
    Level 10  
    poleżał 1,5 miesiąca nieużywany, i ożył :)

    Już od 2 tygodni wisi zamontowany do masztu i wszystko bezproblemowo, TP-LINK idzie na sprzedaż.

    Mimo wszystko dzięki za pomoc :)

    Pozdrawiam