Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wykrywacz metali ma słaby zasięg

nokiel 19 Jul 2013 14:57 2106 3
    nokiel
    Level 10  
    Witam.

Ostatnio dopadła mnie wakacyjna nuda, więc postanowiłem złożyć wykrywacz metali z tego tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic149247.html

Teoretycznie wszystko działa, ale zasięg jest bardzo słaby. Obudowę po zasilaczu z PC wykrywa z 6cm, a kaloryfer z 10. Na mniejsze przedmioty typu kombinerki reaguje tylko zniknięciem stukania w głośnikach, a na bardzo małe np. monetę 5zł nie reaguje wcale :( Nawijałem 2 sondy - 20cm i 30cm (zwoje nie są nawijane spiralnie tylko tak bardziej w górę) , i na każdej to samo.

Czy może to być dlatego, że zamiast tranzystora BC416 dałem BC557 (takie akurat miałem), a zamiast diod 1N3937 wstawiłem 1N4148?
    pawlik722
    Level 25  
    Daj ty sobie spokój z tą zabawką, po co ci coś takiego? chcesz wykrywacz metali? naj prostszego jabla zmontuj jak się przyłożysz na sondzie 30cm zasięg wyniesie 2m na sondach ramowych największy jaki mnie udało się uzyskać w wykrywaczu PI to 4m
    Chcesz szukać drobnicy? polecam Eldorado albo IDXa, ewentualnie alla z którym obecnie chodzę ale i eldorado się buduje w ślimaczym tępie.
    A to cudo co budujesz teraz do czego wykorzystasz nawet gdy zwiększysz mu zasięg dwukrotnie? Zasięg taki jak masz teraz to posiada mój pinpointer:) Nie chce cie krytykować ani załamywać ale szkoda zachodu i posłuchaj mojej rady zmontuj coś lepszego i sprawdzonego a nie będziesz żałować, w ten model co budujesz włożysz pieniądze czas i wysiłek a efekt w terenie nie zadowoli cię w ogóle, a wiem co mówię bo miałem masę tego typu sprzętu czy to mojej roboty czy zakupione, chodzę z wykrywaczami już 6 rok więc po słuchaj mojej rady i zapał przekieruj na inną konstrukcję:) Po ewetualne info zapraszam na pw
    nokiel
    Level 10  
    Dobra, już sobie poradziłem. Wystarczyło pokręcić trochę potencjometrem VR1 i zasięg się poprawił. Teraz monetę 5zł wykrywa z ok. 15cm.
    Wiem, że jabel byłby lepszy, ale akurat miałem większość części do tego wykrywacza, więc postanowiłem go złożyć. Jak okaże się aż taki zły jak mówisz, to kupię jabelka, bo żeby zrobić eldorado albo coś podobnego trzeba mieć oscyloskop, a tego niestety nie posiadam ;/

Dzięki za odpowiedź :D