Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alan 100 plus - Alan 100+ po strzale z 24V

19 Lip 2013 20:26 4893 9
  • Poziom 9  
    Witam

    Skoro ze poprzedni temat zostal zamkniety zakladam nowy

    Mam nastepujacy problem moje radyjko rowniez dostalo strzala z 24V wymienilem ponizsze elementy:C48,C49,C52,C68,C69,C70,D5,D18,R89,R94,Q15,Q24,Q27,Q28
    jednak radyjko nadal nie dziala objawy sa nastepujace:

    totalne zwarcie na zakresie AM oraz FM napiecie na zasilaczu spada do 2V a pradu pobiera tyle ile mu sie poda

    grzeje sie rezystor R152

    w momencie kiedy przelacznikAM/FM wisi w powietrzu nie mam zalaczonego zadnego toru napiecie wraca do 12V i normalnie pobiera prad jednak swieci sie tylko dioda RX

    wyswietlacz nawet na chwile sie nie podswietla czy ktos mogłby pomoc w tym temacie??

    Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc

    Zgodnie z regulaminem naszego forum należy dbać o szacunek dla języka polskiego w swoich wypowiedziach. Przypominam również o punkcie 3.3 regulaminu. /Olek II/
  • Poziom 39  
    C 109, C 110, i tranzystor końcowy ewentualnie C 112 + któryś z tych przy gnieździe.
    Alan 100 plus - Alan 100+ po strzale z 24V
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Witam.

    mod68 napisał:
    ... wymienilem ponizsze ellenty: C48, C49, C52, C68, C69, C70, D5, D18, R89, R94, Q15, Q24, Q27, Q28

    Zastanawia mnie to z jakiego schematu korzystałeś wymieniając te elementy. :?:

    Wymieniałeś tak na przysłowiową "pałę" - aby tylko wymienić i sprawdzić, że już działa. :cry:

    Cytat:
    totalne zwarcie na zakresie AM oraz FM napiecie na zasilaczu spada do 2V a pradu pobiera tyle ile mu sie poda

    grzeje sie rezystor R152

    Zobacz, że R152 "działa" tylko przy emisji FM :

    Alan 100 plus - Alan 100+ po strzale z 24V

    Cytat:
    w momencie kiedy przelacznikAM/FM wisi w powietrzu nie mam zalaczonego zadnego toru napiecie wraca do 12V i normalnie pobiera prad jednak swieci sie tylko dioda RX

    Koniecznie wylutować i sprawdzić :

    dla zwarcia
    Alan 100 plus - Alan 100+ po strzale z 24V

    dla świecącej się diody RX
    Alan 100 plus - Alan 100+ po strzale z 24V

    Cytat:
    wyswietlacz nawet na chwile sie nie podswietla

    Sprawdzić napięcia i półprzewodniki oraz C :

    Alan 100 plus - Alan 100+ po strzale z 24V


    Pozdrawiam.
  • Poziom 9  
    Witam

    Przez chwile byla pewna nadzieja po wylutowaniu Q26 zniknelo zwarcie jednak po wymianie na nowy zwarcie powrocilo macie jakies inne pomysly?

    Nie za bardzo wiem gdzie dalej szukac problemu

    Pozdrawiam
  • Poziom 35  
    mod68 napisał:
    ....Nie za bardzo wiem gdzie dalej szukac problemu....
    Zacznij od odpowiedzi na pytanie jakiego używasz zasilacza. Pytam bo stwierdzenie :arrow:
    mod68 napisał:
    ....napiecie na zasilaczu spada do 2V....
    jest....troszkę dziwne.
    mod68 napisał:
    .... a pradu pobiera tyle ile mu sie poda....
    Tyle, to znaczy ile :?: Jakaś wartość wymierna by się przydała.
    A co się dzieje z 2A bezpiecznikiem na wejściu radia, z tego co opisujesz to on nie ma prawa przeżyć. A zatem w jaki sposób możesz cokolwiek zmierzyć.
    Lecz o tych "drobiazgach" to już nic nie piszesz
  • Poziom 9  
    Jest to zasilacz laboratoryjny NDN DF1730SB5A

    Pierwotnie mam ustawione 12,6V reguluje pradem w zakresie 0-2A wlasnie po to zeby nie wywalic bezpicznika podczas zwarcia

    Bez ukladu Q26 radio wylaczone pobiera 50 mA a po włączeniu 140 mA napiecie caly czas 12,6V

    Ze starym i nowym Q26 pradu ciagnie tyle ile mu podam 0-2A a napiecie spada do okolo 2V
  • Poziom 35  
    mod68 napisał:
    ....pradu ciagnie tyle ile mu podam 0-2A a napiecie spada do okolo 2V
    Do 2V spada w chwili przekroczenia ustawionego ogranicznika prądowego.
    mod68 napisał:
    ....Bez ukladu Q26 radio wylaczone pobiera 50 mA a po włączeniu 140 mA napiecie caly czas 12,6V.....Ze starym i nowym Q26 pradu ciagnie tyle ile mu podam...
    W takim razie nie wstawiaj Q26 i posprawdzaj to co pisał SP5ANJ.
  • Poziom 9  
    Do 2V spada zaraz po zalaczeniu radia bez wzgledu na to ile pradu dostanie

    Moderowany przez Olek II:

    W dalszym ciągu łamiesz regulamin 3.1.13, 3.3 nie stosując się do wpisów moderatora. Ostrzeżenie.

  • Poziom 26  
    Zajrzyj do innego CB może czegoś brakuje pod tranzystorem.
  • Poziom 9  
    Witam

    Przeprasza ze pisze z takimi przerwami ale praca nie pozwala mi na spedzenie dluzszej chwili przy radiu i siedze nad nim z doskoku.

    Zauwazylem ze grzeje sie D11 po wyluowniu nie ma juz zwarcia z wlutowanym Q26

    dioda w przewodzeniu ma 0.51V wiec wyglada na sprawna zastanawia mnie co dalej moze byc walniete

    Pomozcie

    Zgodnie z regulaminem naszego forum należy dbać o szacunek dla języka polskiego w swoich wypowiedziach. Przypominam również o punkcie 3.3 regulaminu. /Olek II/