Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BMW - Antena elektryczna Soling JBA105

Adam197626 19 Lip 2013 21:19 1692 10
  • #1 19 Lip 2013 21:19
    Adam197626
    Poziom 6  

    Witam . Kupiłem kilka dni temu samochód w którym jest zamontowana elektryczna antena Soling JBA 105 . Antena nie była podłączona , więc zabrałem się za podłączenie . No i pojawił się problem po podłączeniu kabli czarny – masa , czerwony - stałe 12v , zielony – sterowanie z radia gdy wyłączę zapłon antena się wysuwa gdy włączę chowa się . Jak sobie z tym poradzić ?

    0 10
  • #3 19 Lip 2013 22:00
    Adam197626
    Poziom 6  

    Mam radio Blaupunkt , podłączam do wyjścia antena. Gdy przekręcę kluczyk w stacyjce na kablu pojawia się 12v.
    Próbowałam czarny kabel z anteny podłączyć pod + a czerwony pod – i wtedy wszystko działa ok. tylko na zielonym sterowanie jest minusem a w radiu plusem.

    0
  • Pomocny post
    #4 19 Lip 2013 22:13
    11111olo
    Poziom 43  

    Cytat:
    Antena samochodowa automatyczna JBA105(CAT338)Soling

    Jest to w pełni automatyczna antena. Działa w taki sposób, że po podaniu napięcia 12V ( z radia czy zwyklego włącznika) antena wysuwa się
    i pozostaje w tej pozycji ( napięcie może być cały czas podłączone) a w momencie
    odcięcia napięcia na przewodzie sterującym - antena automatycznie chowa się.


    Cytat z jednego ze sklepów z ową anteną.

    Wychodzi że powinno działać.

    Zamiast kombinować z radiem spróbuj zrobić inaczej. Podłącz zasilanie do anteny a potem 12V do sterowania i sprawdź czy działa jak należy.

    0
  • #5 19 Lip 2013 22:17
    Adam197626
    Poziom 6  

    No właśnie próbowałem na akumulatorze w domu . Czarny –masa , czerwony stałe 12v , zielony sterowanie (12v) i jest to samo , gdy przyłożę zielony do plusa antena zaczyna się chować jak odłączę wysuwa się.
    Pewnie jakiś Chińczyk podczas produkcji źle przylutował gdzieś kable.

    0
  • #6 19 Lip 2013 22:38
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Przecież to antena prosta jak... antena :D
    Masz tam przekaźnik przełączający silnik i rozrząd mechaniczny na zębatce. Więc albo ktoś już w niej grzebał i poprzestawiał coś w środku, albo pomieniał przewody. Lata temu robiłem takie anteny. Niezawodnością to one nie grzeszą. Gdzieś w śmieciach miałem nawet kilka takich przekaźników od nich.
    Rozrysuj sobie schemat, to ogarniesz to w kilka chwil.

    0
  • #7 19 Lip 2013 22:43
    Adam197626
    Poziom 6  

    A jakbym w silniczku zamienił bieguny ?

    0
  • #8 19 Lip 2013 22:57
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Też dobrze. Tylko czy sterowanie przekaźnikiem tam działa poprawnie w tej chwili? Rozrysuj, to zrozumiesz. Stawiam na to, że ktoś grzebał w środku i źle założył zębatkę.

    0
  • #9 19 Lip 2013 23:01
    Adam197626
    Poziom 6  

    Wiesz na elektronice nie za bardzo się znam , wszystko działa ok. tylko na odwrót , antena wysunie się i wyłączy , wsunie wyłaczy.

    0
  • Pomocny post
    #10 19 Lip 2013 23:10
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    No to zamień i sprawdź, jak działa. I to nie elektronika, a elektrotechnika - prosty układ z krańcówką lub podtrzymaniem.

    0
  • #11 20 Lip 2013 03:00
    Adam197626
    Poziom 6  

    Problem rozwiązany , źle były przylutowane przewody do przekaźnika .
    Wszystkim Dziękuje.

    0
  Szukaj w 5mln produktów