Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Częstościomierz radiowy avt 2666-uruchomienie układu

Kamil wariotrans 19 Jul 2013 23:01 2862 2
    Kamil wariotrans
    Level 9  
    Witam bardzo serdecznie wszystkich!!!
    Otóż jakiś czas temu postanowiłem zmontować sobie częstościomierz radiowy na bazie kitu ''AVT 2666'' -(płytki + układy kupowane w avt ) jednakże po zmontowaniu wszystkiego w całość i podłączeniu zasilania do układu na wyświetlaczu pojawia mi się cały czas wartość ''191.8'' zaś po ustawieniu przełącznika S1 w pozycji ON na wyświetlaczu pojawia się wartość ''169.4''- według mnie takie zjawisko chyba nie powinno mieć miejsca- chyba że się mylę ?!!! Dotychczas próbowałem zaekranować cały układ folią aluminiową ale to też nic nie dało, jeszcze jednynie co mi przychodzi do głowy to zwarty tranzystor ''Q1''- BF240 który sprawdzałem takim prostym testerem firmy ''Nord elektronik '' - http://www.cyfronika.com.pl/kitynplus/kit051.htm który wskazywał zwarcie, wieć w takim wypadku kupiłem dwa nowe trazystory w avt i to samo było, więc sam już nie wiem co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ? A bardzo mi zależy na uruchomieniu tego miernika, stąd do was prośba drodzy forumowicze o pomoc!!!
    Zygmunt_mt
    Level 23  
    Coś musiałeś zrobić nie tak. Ja zrobiłem chyba 2 szt. z tego typu i startowały bez problemu. A najlepiej poczytaj tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2220266-30.html., by nie "młócić słomy". Objawy niestabilnych( lub też wysokich stabilnych w granicach ok.190 MHz) wskazań, występują najczęściej, gdy n.p. sygnał do LC7265 nie dochodzi z LB3500, lub też podawany na LB3500 jest zbyt mały. Ponadto przy braku sygnału wejściowego, cały czas będą różne i niestabilne wskazania. Zresztą przeczytaj to co wskazałem, a będziesz wiedział dużo więcej. Zygmunt_mt
    kiss39
    Level 38  
    Witam.

Nie bede zakładał nowego tematu pisze tu. Szukam gotowej "płytki" PCB" drukowanej, aby samodzielnie złożyć taki miernik częstotliwości AVT- 2666. Może ktos ma taką płytkę PCB lub moze wykonać materiał AVT -2666 w załączniku.