Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ariston Margharita 2000 AL 109 - Pralka piszczy i głośno szumi w trakcie prania.

macgormac 20 Jul 2013 20:18 7713 15
    macgormac
    Level 15  
    Witam
    Problem dotyczy dość leciwej pralki automatycznej. Proszę o wskazówki i sprostowanie jeżeli mylę się w kwestiach przedstawionych poniżej. Fachowcem na pewno nie jestem jednak dłubania w różnych sprzętach się nie boję i chciałbym "postawić ją na nogi" w ramach sprawdzenia swoich możliwości.

Pralka Ariston Margharita 2000 AL 109 X EU (rok na naklejce 2002) zaczęła dość głośno hałasować w trakcie pracy, im szybciej się kręci tym głośniej hałasuje.
    1. W trakcie prania gdy program powoli obraca bębnem słychać rytmiczne piszczenie.
    2. Przy wirowaniu piszczy głośniej i nisko szumi.
    Szum kojarzy mi się z zużytym łożyskiem. Po zdjęciu paska klinowego, przy ręcznym obracaniu kołem pasowym bębna słychać pracę zużytego łożyska, ocieranie i szum. Kręcąc silnikiem nie wychwytuję na ucho niczego dziwnego - takie uroki ucha amatora :)
    Z tego co wyczytałem w internecie i na forum jej zachowanie sygnalizuje na zużycie łożyska bębna lub łożyska bębna i silnika.
    Pytanie1: Jak rozpoznać czy łożysko w silniku też jest do wymiany ?
    Pytanie2: Jako, że pralka ma 11 lat to może wymienić łożysko silnika bez sprawdzania jego rzeczywistej kondycji ?

Aby wymienić łożysko bębna rozpoczynam "zabawę" od punktu 9.15 instrukcji z załącznika plus wskazówki z tego tematu.
    Proszę o wskazówki na co jeszcze zwrócić uwagę w trakcie demontażu/montażu oraz co powinienem jeszcze wymienić (w innych wątkach wspominano o simmeringu), nasmarować oraz uszczelnić w trackie całej operacji.
    Co do wymiany łożyska silnika nie mam o tym pojęcia. Jeżeli jednak będzie konieczna jego wymiana czy jest to możliwe w typowych domowych warunkach ?

Pralka leciwa ale być może instrukcja z załącznika przyda się innym. Jeżeli nie ma takiego pliku w zbiorach forum a okaże się wg. znawców tematu użyteczny proszę o umieszczenie go w odpowiednim wątku z dokumentacjami.
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    macgormac wrote:
    Pytanie1: Jak rozpoznać czy łożysko w silniku też jest do wymiany
    Włączyć na chwilę sam silnik. Jak zachowuje się w miarę cicho,to nie ma co robić problemu.
    macgormac
    Level 15  
    Jak zdjąć krzyżak z bębna ? Wszystkie śruby odkręcone trzyma się na osi bębna wewnętrznego w łożysku. Proszę o podpowiedź nie chciałbym czegoś metodą siłową uszkodzić.
    macgormac
    Level 15  
    Dziękuję, wrócę z pracy będę działać.
    macgormac
    Level 15  
    Jest sens wykręcać grzałkę do czyszczenia ?
    stanislaw1954
    Level 43  
    macgormac wrote:
    Jest sens wykręcać grzałkę do czyszczenia ?

To zależy,jak bardzo jest obrośnięta kamieniem.
  • Helpful post
    mrice
    Moderator of Home appliances
    jeśli grzeje to zostaw ją w spokoju. Przy tych zbiornikach może sie zdarzyć, że będzie problem z uszczelnieniem lub w ekstremalnym przypadku nawet z ponownym jej włożeniem. Nawet jeśli ma na sobie trochę kamienia to wielkiego kuku jej nie zrobi.
    macgormac
    Level 15  
    Na moim simeringu nie ma jakichś sensownych numerów tylko 25 w innym mijescy 7/10 więc w innym temacie o takiej pralce znalazłem wymiar simeringu 25x47/64x7x10,5. Obskoczyłem wszystkie sklepy w okolicy i nikt nie ma. Nawet w serwisach AGD nic do takiego zabytku nie mają. Gdzie kupić taki simering w internecie ? Mógłby ktoś podać adres sklepu z elementami do mojego zabytku ? :D Na szybko nic sensownego nie wygooglałem. Nie wygląda na specjalnie zniszczony, trochę kamienia i rdzy od strony łożyska. Może wystarczy delikatnie wyczyścić ?
    macgormac
    Level 15  
    No to teraz czuję się jak przedszkolak :) Wpisałem dokładny wymiar z poprzedniego wątku "25x47/64x7x10,5" i nic ciekawego nie wyszukało wyszukałem tekst od Ciebie i od nadmiaru głowa boli :)
    stanislaw1954
    Level 43  
    Stefciu_B wrote:
    "SIMERING 25X47/64X7/10"
    macgormac wrote:
    "25x47/64x7x10,5"
    Zauważ,że jest różnica w opisie->wymiarze!!!.
    macgormac
    Level 15  
    Oczywiście widzę, że jest różnica. Napisałem troszkę skrótem myślowym, zamiast "x" jest "/". Przedszkolak dlatego, że mogłem głębiej poszukać informacji o prawidłowych wymiarach simeringow zamiast pisać na forum o pomoc :D
    Volt-rom
    Level 14  
    Powodem uszkodzenia łożysk jest woda przedostająca się przez simering. Po wymianie łożysk koniecznie musi być nowe uszczelnienie. Jeśli na wałku bębna występuje podtoczenie od poprzedniego uszczelnienia, nowe nie należy dosuwać( dobijać ) do końca,tak aby pracowało na dobrym odcinku wału.
    macgormac
    Level 15  
    Wałek bębna jest gładki. W starym simeringu był jakiś smar. Jakiego smaru najlepiej użyć do uszczelnienia i nasmarowania w trakcie składania ?
    macgormac
    Level 15  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Wymiana zakończona.