Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polonez Caro 1.6GSI - Alternator A127IR-100A za duże napięcie ładowania

LjGrizli 21 Jul 2013 12:20 3747 13
    LjGrizli
    Level 13  
    Witam
    Mam następujący problem, po odpaleniu zimnego silnika ładowanie 14,1-14,2V z wszystkimi włączonymi odbiornikami i pracującą klimatyzacją. Utrzymuję się w tych granicach do momentu nagrzania silnika. Mija kilka minut i napięcie wrasta do 15,5V a światła i kontrolki zaczynają migać jak w dyskotece. Po wychłodzeniu silnika ładowanie ponownie 14,1-14,2. Co może być tego przyczyną?
    opamp
    User under supervision
    Regulator do wymiany.
    LjGrizli
    Level 13  
    Tylko regulator? Uszkodzony może raz działać prawidłowo a raz nie, zależnie od temperatury? We wcześniejszym alternatorze jak padł regulator to albo nie było ładowania albo napięcie było za wysokie ale cały czas niezależnie od temperatury.
    opamp
    User under supervision
    Jakby to uzwojenie to by dostawało zwarcia.
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wiesz, co to zimny lut? I kiedy występuje? Wymień regulator i sprawdź.
    LjGrizli
    Level 13  
    Błażej wrote:
    Wiesz, co to zimny lut? I kiedy występuje? Wymień regulator i sprawdź.

Wiem co to jest. Regulator wymienię tylko wyjecie alternatora to jakieś 2 godziny roboty bo dostęp praktycznie zerowy. Lekko alternator nie ma bo jest tuż pod kolektorem wydechowym czyli małe piekło jeżeli chodzi o temperaturę. Najdziwniejsze to, że występowanie usterki ma 100% powtarzalności i zaczyna się dokładnie w tym samym momencie, stąd moje lekkie zdziwienie.
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Więc powinieneś być zadowolony, jeśli tak można określić charakter usterki. Nie jest sporadyczna i przypadkowa, więc usunąć będzie łatwiej.
    LjGrizli
    Level 13  
    Zadowolony to bym był gdyby usterka wystąpiła od razu po zamontowaniu:) a tak to znowu pół dnia na demontażu tego ustrojstwa. Zmieniłem alternator na mocniejszy bo na fabrycznym nie znał człowiek dnia ani godziny kiedy ładowania brakło.
    LjGrizli
    Level 13  
    Tak mam klimatyzację, bez niej to 5 min roboty.
    LjGrizli
    Level 13  
    Z tym że to nie jest oryginalny elmot z poloneza tylko taki jak w temacie. Diody wymienić czy przelutować? Jaki tam jest regulator?
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    LjGrizli wrote:
    Z tym że to nie jest oryginalny elmot z poloneza tylko taki jak w temacie

I tu się mylisz sam miałem poldowoza z klimą i taki właśnie miałem alternator i taki przysługuje, lub A115 -80A.

Wpisz sobie a133 repair kit i już wiesz co się wymienia.
    Diody tylko przelutuj . Wymień też łożyska jak już wyciągniesz.
    LjGrizli
    Level 13  
    Fabrycznie był elmot A133-80p czyli 80 amper a ja mam A127IR-100A z alfy romeo. Łożyska pracują cichutko tylko napięcie po nagrzaniu silnika wzrasta, żadnych innych usterek nie ma