Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie kolumny do wzmacniacza wangine wsa 120

krych97 21 Jul 2013 14:55 8151 55
NDN
    krych97
    Level 16  
    Mam wzmacniacz wangine wsa 120, coś w nim trzeszczy więc pomyślałem żeby go naprawić. Wie ktoś jaka jest jego moc? Jak już będzie naprawiony to mam zamiar kupić do niego jakieś kolumny. Nie wiem czy będzie on grał lepiej od wieży o mocy 40 wat. Na wszystko, czyli na kolumny i na naprawę wzmacniacza mam max 300zł. Czy może lepiej będzie go naprawić sprzedać i kupić coś lepszego? Co myślicie, jakie te kolumny będą najlepsze do tego wzmacniacza.
  • NDN
    Gizmo39
    Level 13  
    Witam
    Schematu tego wzmacniacza raczej nie znajdziesz .
    Jeśli chodzi o moc wzmacniacza , to powinna być na tabliczce znamionowej z tyłu obudowy .
    W necie jest kilka zdjęć tego wzmacniacza , i wygląda on raczej na produkt z poprzedniego wieku .
    Jeśli chodzi o naprawę , to na pewno do wymiany będą kondensatory elektrolityczne ( 4 duże okrągłe ). Ja wymienił bym wszystkie .
    Na pewno będzie do wymiany potencjometr .
    Jak spalony jest jeden z ośmiu tranzystorów – to będziesz miał problem z jego zakupem .
    Według mnie jest to nie opłacalne .
    W takich obudowach się robi wzmacniacze od podstaw , wymieniając wszystko - łącznie z transformatorami .
    Ja projektuje sprzęt elektroniczny na zamówienie , i wykonałem nie jeden wzmacniacz .
    Według mnie za 300 PLN to na Allegro sobie kupisz jakąś wieże , razem z kolumnami .
    1 Wieżą Technics ( uszkodzony wyświetlacz equalizera ) http://allegro.pl/technics-sa-eh560-wieza-kolumny-dolby-surround-i3413519110.html
    2 Mini wieża Panasonic http://allegro.pl/wieza-panasonic-sa-pm38-mp3-usb-fm-ipod-40w-i3407737692.html
    3 Wieża Sony http://allegro.pl/wieza-sony-hcd-rg22-105w-3xcd-r-cd-rw-pilot-i3401054767.html
    4 Wieża Sharp http://allegro.pl/wieza-sharp-z-kolumnami-model-cd-ba-1300-i3408599359.html
    5 Wieża Panasonic http://allegro.pl/wieza-panasonic-sa-ak45-super-woofer-320-w-i3401403710.html
    6 Wieża Panasonic http://allegro.pl/wieza-panasonic-stereo-cd-system-i3401421129.html

Nie namawiam do zakupu na tych aukcjach !!!
    To są tylko przykłady co można kupić do kwoty 150 PLN , czyli połowy tego co zamierzasz wydać na same głośniki .
    Wiem że odbiegłem od tematu , ale zastanów się czy warto naprawiać coś co zepsuje się za kolejne parę miesięcy .
  • NDN
    Gizmo39
    Level 13  
    Jeśli chodzi o mini wieże JVC , to według mnie jest za małą . Czyli głośnością nie będzie powalała na kolana . Myślę że twój Panasonic jest dużo lepszy , pod względem jakości !!
    Jeśli chodzi o wieże FISHER to wygląda dobrze i powinna nieźle grać ( nawet ma wejście dźwięku STEREO od tyłu po czinczach ) .
    Jednak jest powód dla którego wieża FISHER , nie znalazła się na mojej liście .
    Firma FISHER jest firmą sprzedawaną w Niemczech i Austrii , ale niestety jest to firma z dolnej pułki podobnie jak FIRST ( a ja nie mam zwyczaju polecać sprzętu który nie jest trwały ) .
    Najlepsze co mógłbym Tobie polecić ( oczywiście według mnie ) jest ta wieża Technics , czyli pozycja numer 1 z mojej listy .
    Nawet jeśli nie będzie działał Tobie jeden wyświetlacz ( od korektora graficznego ) , to jeszcze zostaje wyświetlacz główny wzmacniacza .
    Możesz zapytać sprzedającego , czy wyświetlacz przestał działać po upadku ( lub silnym uderzeniu wzmacniacza ) - jeśli tak , to wyświetlacz zmarł na zawsze .
    Jeśli po prostu przestał świecić to prawdopodobnie da się naprawić .
    Wszystko zależy czy na bańce szklanej jest czarna kropka , lub czarne kropki w rogu wyświetlacza ( lampa cała ) , czy jest biała kropka ( lampa uszkodzona )
    Ja przejrzałem oferty wież tylko do 150 PLN , poszukaj drożej ( ale wybieraj sprzęt znanych firm ) .
    krych97
    Level 16  
    Widze że bardzo uparłeś sie na tą wieżę, po obejżeniu zdjęć widać ze głośniki nie są w za dobrym stanie. Co poleciłbyś w lepszym stanie za około 200 zł. Ja za bardzo na tym sie znam więc ufam tobie.
    Pablo1964
    Moderator
    Każda miniwieża zagra gorzej od Twojego wzmacniacza. Co stoi na przeszkodzie, żeby oddać go do naprawy?
    krych97
    Level 16  
    Pablo1964 wrote:
    Co stoi na przeszkodzie, żeby oddać go do naprawy?

Kolega Gizmo39 napisał że naprawa jest nieopłacalna. Teraz to nie wiem co mam robić. Czy wzmacniacz zawozić do nprawy i dokupić kolumny, czy może lepiej kupić wieże.
    Pablo1964
    Moderator
    Nikt bez obejrzenia sprzętu i dokonania pomiarów nie jest w stanie powiedzieć, czy naprawa jest opłacalna. Musisz spytać w serwisie. Miniwieże to inny świat, dla mało wymagających użytkowników - może się okazać, że nie będziesz w stanie zaakceptować jakości ich dźwięku (sam kiedyś przez to przeszedłem). Dlatego pokaż najpierw swój sprzęt fachowcowi a potem dopiero podejmuj decyzję w sprawie ewentualnego zakupu.
    krych97
    Level 16  
    Ok, jeśli z mojego budżetu odejme 150 na naprawe to pozostaje mi 150 na kolumny ale za taką sume to chyba nic nie kupie. Jak myślicie do jakiej ceny warto naprawiać ten wzmacniacz.
    Pablo1964
    Moderator
    krych97 wrote:
    coś w nim trzeszczy

A może wystarczy przeczyścić potencjometry?
    krych97 wrote:
    pozostaje mi 150 na kolumny ale za taką sume to chyba nic nie kupie.

Poczytaj forum. Były podobne tematy.
    Pablo1964
    Moderator
    Na temat firmy Voice Kraft możesz poczytać sporo na naszym forum. Najpierw sprawdź, czy uda się naprawić wzmacniacz.
    Gizmo39
    Level 13  
    Widzę że muszę się wytłumaczyć .
    Nie ufaj ludziom których nie znasz , a tym bardziej tym których znasz .
    Co do głośników przy wieży Technics , to tam nie są uszkodzone głośniki – tylko powgniatane kopułki na środku głośnika .
    Kopułki srebrne można kupić po 1 PLN , stare delikatnie wyciąć nożykiem i przykleić na Butaprenie . W taki oto sposób miałbyś ładne głośniki .
    Co do aukcji z wieżą Technics , to wcale się nie uparłem ( BO TO NIE JA SPRZEDAJE !! )
    Według mnie jest to okazja , bo ona nie powinna się sprzedać za więcej niż 150 PLN .
    Tutaj masz aukcje z taką samą wieżą ( kup teraz 550 PLN ) http://allegro.pl/technics-sa-eh560-rewelacyjny-zestaw-kolumny-pilot-i3395184629.html

Sam miałem kiedyś cały sprzęt z klocków Technics-a , za który zapłaciłem około 5500 PLN ( kilkanaście lat temu , a przeciętnie wtedy ludzie zarabiali 900 PLN ) .
    Sprzęt Technics-a należy do sprzętu z górnej półki , i należy do sprzętu „bezawaryjnego ” .
    Tylko raz naprawiałem Technics-a , naprawa polegała na wyczyszczeniu ( SZKLANEJ ) soczewki lasera - co zajęło mi 5 minut .
    „ PABLO 1964 ” – zachęca Ciebie do naprawy , na 1 zdjęciu masz wnętrze swojego wzmacniacza .
    Ja zanim napisałem że się nie opłaca , zobaczyłem jak to wygląda . W środku masz osiem tranzystorów – których nie dokupisz , trzeba będzie szukać zamienników .
    Ja jak dostaje taki wzmacniacz ( nawet działający ) , to wyrzucam wszystko ze środka i zostawiam obudowę .
    Co do wyczyszczenia potencjometru – to sobie wybijcie z głowy ( potencjometr ma Minimum 25 lat .
    Ja nie twierdze że tego wzmacniacza nie da się naprawić , Tylko że jest bardzo Stary i się nie opłaca .
    „ PABLO 1964 ” - jeśli Ty uważasz że wzmacniacz Wangine WSA 120 , będzie grał lepiej niż Średnia Wieża Technics-a , TO SIĘ BARDZO MYLISZ !!!!!! ( Mamy dwudziesty pierwszy wiek , a nie średniowiecze ) .
    Elektroniką zajmuje się od dziecka , i naprawiam wszystko co się opłaca !!!
    Kilkanaście lat sprzedawania sprzętu RTV – świadczy o tym co pisze .
    Głośniki które znalazłeś , to raczej sobie odpuść - bo to wyrzucone pieniądze .
    Tu masz kilka propozycji :
    2 http://allegro.pl/amplituner-kenwood-kr-a-3070-mega-moc-od-zeta-i3400815303.html
    3 http://allegro.pl/amplituner-panasonic-5-1ch-sa-he70-pilot-i-instr-i3415508175.html
    4 http://allegro.pl/wieza-technics-sh-eh570-pilot-i3416728229.html
    Niestety ale pod względem jakości i mocy wzmacniacza do 300 PLN jest tylko TECHNICS .
    Jeśli zdecydujesz się na 4 Pozycję , to przed zakupem poproś sprzedającego o więcej zdjęć !!!
    Poproś o zdjęcia głośników bez maskownic , i zdjęcia włączonej wieży ( mam na myśli działające wyświetlacze ) .
    Jeśli zdecydujesz się na zakup wzmacniacza , to masz linki do kolumn :
    8 http://allegro.pl/kolumny-podlogowe-m-audio-300w-i3417777097.html
    9 http://allegro.pl/m-audio-hcs9920-zestaw-kolumny-tanio-bcm-i3406210714.html

Mam nadzieje że pomogłem .
    Pablo1964
    Moderator
    Gizmo39 wrote:

No tak, miniwieża, amplituner kina domowego i amplituner stereo, wrzucone do jednego worka. Przeczytaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1043839.html
    Gizmo39 wrote:
    „ PABLO 1964 ” - jeśli Ty uważasz że wzmacniacz Wangine WSA 120 , będzie grał lepiej niż Średnia Wieża Technics-a , TO SIĘ BARDZO MYLISZ !!!!!! ( Mamy dwudziesty pierwszy wiek , a nie średniowiecze ) .
    Wiem, że XXI wiek rozpoczął erę mp3, bylejakości i marketingu. Jednak nie chciałbym, żeby ta bylejakość zapanowała także na naszym forum.
    Gizmo39 wrote:
    Ja jak dostaje taki wzmacniacz ( nawet działający ) , to wyrzucam wszystko ze środka i zostawiam obudowę .

W takim razie może warto zastanowić się nad zmianą zawodu czy choćby zainteresowań?
    krych97
    Level 16  
    Teraz to już nie wiem co mam robić. Mam na wydanie 300 zł, jeden pisze żeby kupić używaną wieże a drugi żeby naprawić wzmacniacz. Moim planem było naprawienie wzmacniacza i dokupienie do niego kolumn, ale skoro jego naprawa bedzie nieopłacalna to nie wiem co zrobie. Jak myślicie, do jakiej ceny warto go naprawiać? I ile kosztują kolumny odpowiednie do tego wzmacniacza, takie z średniej półki?

Dodano po 5 [godziny] 23 [minuty]:

Trafiają mi sie blisko kolumny tonsila perfect 150 za 150zł. Brać czy sobie podarować?
    Gizmo39
    Level 13  
    „PABLO 1964” - Ja nie wrzucam trzech Grup sprzętu do jednego worka .
    Ja starałem się tylko doradzić „ krych97 ” , to co jest najbardziej opłacalne dla Niego .
    300 PLN które ma do wydania , nie wystarczą nawet na połowę jednej nowej kolumny .
    Wszystko co wybrałem , uważam za opłacalne w przedziale do 300 PLN .
    Co do muzyki , to nie słucham MP3 . Ściągam teledyski najczęściej w formacie matroska .
    Jedyną muzykę którą mam w MP3 , to jest dzwonek na komórce .
    Ten uszkodzony wzmacniacz , prawdopodobnie ma spalony przynajmniej jeden tranzystor mocy . We wszystkich wzmacniaczach które naprawiałem , powodem charczenia głośnika był zawsze uszkodzony tranzystor mocy . Najczęściej dwa lub cztery spalone tranzystory . W 90% wzmacniaczy które naprawiałem , końcówki mocy ( tranzystory ) były spalone przez zwarcie kabli lub przegrzanie się wzmacniacza . Nowoczesne końcówki mocy ( układy scalone ) , mają zabezpieczenia : przeciwzwarciowe , nadprądowe i termiczne .
    Chociaż takie też naprawiałem , uszkodzenia wzmacniacza najczęściej polegały na zalaniu wzmacniacza cieczą ( bardzo często był to wylany drink ) .
    Dawno temu naprawiałem wzmacniacze Unitry , a najczęściej Radmory - BO NIC INNEGO NIE BYŁO . A jeśli ktoś miał kasę to kupował w pewexie Technicsa lub Sony ( które wtedy się nie psuły ).
    Tranzystory które w uszkodzonym wzmacniaczu , wyglądają na produkowane przez firmę SanKen w latach 80 - które będą nie do dostania . Wymiana jednego tranzystora na zamiennik spowoduje nierównomierne odtwarzanie dźwięku w kanale lewym i prawym . A zakup ośmiu tranzystorów po jakieś 15 PLN , daje kwotę 120 PLN .
    Pozostanie 180 PLN na zakup głośników - czy to wystarczy na dobre głośniki ???
    „PABLO1964” - dla czego mam zmieniać zainteresowania ?
    Elektroniką zajmuje się od dziecka i traktuje to jako hobby .
    Naprawiam wszystko co mi przyniosą do naprawienia , i tylko trzech rzeczy nie naprawiłem przez ostatnie dziesięć lat . Nie dlatego że nie umiałem , tylko dla tego że się NIE OPŁACAŁO .
    Bo zakup nowego urządzenia kosztował tyle samo co naprawa , w tym były uszkodzone dwa DVD . Cena nowego lasera ( z plastikową soczewką ) , była zbliżona do zakupu nowego DVD z dwuletnią gwarancją .
    W ostatnim miesiącu naprawiłem trzy komputery ( w tym 2 laptopy ) , gdzie wyspecjalizowani fachowcy i autoryzowane serwisy powiedziały że SIĘ NIE DA NAPRAWIĆ .
    A ja naprawiłem , i było to dla mnie bardzo opłacalne .
    Jeśli chodzi o określenie „Ja jak dostaje taki wzmacniacz ( nawet działający ) , to wyrzucam wszystko ze środka i zostawiam obudowę .” - to znaczyło że taki wzmacniacz jest słabej jakości .
    Zostawiam tylko obudowę – bo jest tak duża że w środku zrobił bym 4 końcówki mocy na ośmiu scalakach LM4780TA . Opisy też można znaleźć na tym forum .
    Różnica między mną , a „ KRYCH97 ” jest taka że ja umiem dużo naprawić i jeszcze więcej zaprojektować od początku – a on nie .
    Jeśli chodzi o głośniki „tonsila perfect 150” – to raczej najnowsze nie będą , a w dodatku są to małe głośniki ( wysokość 50cm ) .
    Musisz wybrać w miarę nowe głośniki , bo trwałość amortyzatorów membran jest osiem do dziesięciu lat – po ty m czasie będziesz musiał naprawiać głośniki .
    A raczej sam tego nie zrobisz .
    Najlepsze głośniki które znalazłem tanio ( i najnowsze ) to pozycja numer 8 na mojej liście , ale cena 250 PLN .
    Jeśli znajdziesz kogoś znajomego w swojej okolicy , kto się zna na elektronice - to pomogę ( doradzę ) jak sprawdzić i naprawić Twój wzmacniacz .
    Pablo1964
    Moderator
    No cóż. Wiem, jak brzmią miniwieże Technicsa. Wiem także, jak brzmi tytułowy wzmacniacz. Dlatego, gdy czytam takie farmazony:
    Gizmo39 wrote:

to muszę zareagować. Z całym szacunkiem ale nie przemyślałeś tej odpowiedzi. Niszczenie sprawnego sprzętu uważam za sabotaż, dlatego zaproponowałem Koledze zakończenie zabawy z elektroniką. Kiedyś ten sprzęt nabierze wartości kolekcjonerskiej a masowo produkowane miniwieże skończą na stacji recyklingu. Proponowanie amplitunera wielokanałowego w miejsce wzmacniacza stereo jest nieporozumieniem (domyślnie przyjmuję, że autor chce słuchać muzyki na swym sprzęcie). Jeżeli oceniłem Kolegę zbyt surowo, przepraszam ale winne temu są Twoje nie przemyślane wypowiedzi.
    Excalibue
    Level 17  
    Ludzie litości.. Wieże technicsa, amplitunera jedne z najgorszych brzmieniowo kenwooda i do tego chińskie podłogówki M-Audio.
    I na przemian "fachowe" porady Gizmo i szczupaka.
    Nikomu nie zabronie pomagać, ale niech chociaż te porady będą poprzedzone doświadczeniem - nie tylko z najtańszymi sprzętami, bo to co polecacie to najgorsze odpady brzmieniowe, które mogą zachwycać tylko tych, którzy nic innego, lepszego nie słyszeli.
    Druga sprawa to za 300-400 zł ludzie chcą zmieścić i kolumny i wzmacniacz w dodatku bez źródła i żeby to jeszcze dobrze grało.. Cudów niestety nie ma, jak ma grać przyzwoicie to te minimum 600zł i nie ma bata, chyba, że ktoś złapie fajne okazje, ale tego nie liczę.
    Zostaje vintydż z niepewną przeszłością, powysychanymi kondensatorami, elektrolitami w kolumnach które zmieniają podziały i w dodatku z nieciekawym wyglądem.
    Pablo1964
    Moderator
    To fakt. Ale to i tak lepiej niż przypadkowe porady. Przynajmniej autor wie na czym stoi.
    Gizmo39
    Level 13  
    Muszę przyznać że nigdy nie słyszałem tego wzmacniacza i nawet go nie miałem w domu .
    Ale technicznie pod względem konstrukcji ( 1974 rok ) , to faktycznie powinien leżeć na półce - jako zabytek. Sprzęt produkowany w latach 80 , miał zniekształcenia na poziomie 10 do 20% .
    W dzisiejszych czasach nikt nie chciałby takiego sprzętu kupić . Wzmacniacz który mógłbym w tej obudowie zrobić miałby zniekształcenia na poziomie 0,1% i śmiało można by go sprzedać za Bardzo wysoką kwotę .
    Znalazłem archiwalne aukcje , gdzie ten wzmacniacz był wstawiony za 1 PLN , i NIKT go nie kupił .
    Nie wiem czy używałeś ampli tunerów Sony mają Bardzo dobrej jakości procesor audio .
    Najnowsze są słabej jakości - powodem tego jest to że są produkowane w jednej fabryce razem z Denonem i Yamahą . W środku tych ampli tunerów są te same płytki - a różnią się tylko obudową .
    Raczej zaczynamy odbiegać od tematu , a „ KRYCH97 ” - dalej nie wie co ma kupić .
    Musisz sam podjąć decyzje , czy chcesz naprawiać czy kupić coś innego .
    Jeśli będziesz naprawiał , to postaram się Tobie móc .

Moderated By Pablo1964:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji. Za bzdurną wypowiedź udzielam ostrzeżenia.

krych97
    Level 16  
    Oczewiście sam bym tego nie naprawiał tylko zawiózł do takiego gościa co sie tym zajmuje. W czwartek mu go zawioze i zostawie nr telefonu, powie mi jaki bedzie koszt naprawy, ale myśle że cena bedzie wysoka. Jak bedzie dużo kosztowało to kupie jakiś używany wzmacniacz a nad kolumnami pomyśle puźniej.
    Pablo1964
    Moderator
    Gizmo39 wrote:
    Sprzęt produkowany w latach 80 , miał zniekształcenia na poziomie 10 do 20% .

Kolego, proszę o wykładnię dla takiego stwierdzenia. Bo taka ignorancka wypowiedź zasługuje na ostrzeżenie. Zachęcam do poczytania o normie DIN 45500, żeby nie pisać w przyszłości takich bzdur.
    krych97
    Level 16  
    Co myślicie o Sony TA-F161 i mildtony 80.
    Gizmo39
    Level 13  
    Widzę że na forum są eksperci . W takim razie oni tobie doradzą !
    Nawet Kenwood będzie lepiej grał , niż wzmacniacz który posiada .
    A co do głośników to i tak lepsze ( w miarę nowe ) chińskie M-Audio , niż stare głośniki Tonsila które nie długo się rozpadną .
    „ Excalibue ” – nie każdy ma do wydania kilka tysięcy na sprzęt , a ja dobierałem do kwoty . Może Ty masz profesjonalny sprzęt za 300 PLN ?
    Twoje odpowiedzi nic nie wnoszą ! Wyśmiewasz osoby które komuś starają pomóc .
    Chętnie poznam Twoją propozycję Profesjonalnego sprzętu za 300 PLN
    Pablo1964
    Moderator
    Mildtony 80 miałem i byłem bardzo zadowolony. Ważne, czy są właściwie zregenerowane.
    Gizmo39 wrote:
    Chętnie poznam Twoją propozycję Profesjonalnego sprzętu za 300 PLN

Przepraszam, czy ktoś w tym wątku pytał o sprzęt PROFESJONALNY?
    krych97
    Level 16  
    http://tablica.pl/oferta/wzmacniacz-cd-pioneer-mildton-80-w-ID2Uu7j.html#f0dbbd29d8 Myślałem żeby kupić same kolumny i do tego wzmacniacz z tej aukcji http://allegro.pl/wzmacniacz-sony-ta-f161-okazja-i3394562892.html Wzmacniacz chyba długo sie nie sprzeda więc zanim znajde kase powinien jeszcze być. Nie jestem żadnym audiofilem i muzyke pobieram najwięcej w formacie flac, odtwarzam w winampie z włączonym korektorem na rock a laptopa mam podłączonego do wieży panasonic sa-pm 45. Teraz pomyślałem żeby kupić coś lepszego ale mam jedną wade - nie umiem oszczędzać.
    Pablo1964
    Moderator
    Jesteś pewien, że potrzebujesz inny wzmacniacz?
    krych97
    Level 16  
    Inny to znaczy jaki?