Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

WiFi rozłącza, gdy wyłączam drugi laptop.

22 Lip 2013 23:48 2142 6
  • Poziom 7  
    Mam nietypowy problem, na który nie mogą znaleźć odpowiedzi w internecie.

    Mam internet z Neostrady rozdzielony przez router. Do tej pory podłączone do niego były komputer stacjonarny (win 7), laptop (win 7 / Ubuntu), tablet (android), smartphone nokia. I nie było żadnych problemów.
    Ostatnio dokupiłem drugi laptop z windows 8. Łączy się z siecią bez problemu przez wifi, ale jeśli oba laptopy są włączone i wyłączę tego z win 8, to na drugim lapku nagle tracę na chwile połączenie z netem.
    O ile gadu gadu czy strony internetowe odzyskują połączenie normalnie i mogę dalej przeglądać sieć, to na przykład gry internetowe dostają strasznych lagów, a buforowane filmy nie chcą się dalej ładować i nie pomaga nic poza wczytaniem ich od nowa.
    Co ciekawe jeśli z powrotem włączę ten drugi komp to lagi znikają.

    Router Belkin F7D1401
    Laptop 1: Toshiba Satelite L505, Windows 7 profesional 32
    Laptop 2: Lenovo G780 Windows 8

    Dotychczas:
    Próbowałem przypisać stałe adresy IP do komputerów i wyłączyć DHCP, Przywróciłem fabryczne ustawienia w routerze i skonfigurowałem od nowa, Zaktualizowałem sterowniki do kart sieciowych
    Zaktualizowałem firmware routera
    Kombinowałem z firewallami

    Będę wdzięczny za wszelkie sugestię co by można z tym zrobić.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Zainstaluj inssider-a na laptopie, wykonaj skan WIFI, pokaż Time Graph, podaj nazwę twojej sieci.

    SPróbuj pozmieniać kanały WIFI w routerze.

    Czy problem występuje jak podłączysz wszystkie komputery kablami do routera ?
  • Poziom 7  
    Akurat mieszkam w domku więc nie mam tu żadnych innych sieci w okolicy.

    WiFi rozłącza, gdy wyłączam drugi laptop.

    Generalnie czy działają oba kompy czy jeden nic się na tych wykresach nie zmienia.
    Wybrałem kilka kanałów i na wszystkich wygląda to tak samo. Problem nie znika.

    Z kablami to nie wiem z braku kabli, postaram się jutro od kogoś pożyczyć i sprawdzić.
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    Spróbuj zmienić WIFI z "N" na "G"
  • Poziom 7  
    Zdaje się, że pomogło. Poczekam, jeszcze sprawdzę czy to nie przypadek :)
  • Specjalista Sieci, Internet
    Próbuj także "N" ale zmiejsz szerokość kanały na 20 zamiast 40mhz
  • Poziom 7  
    Przełączenie z N na G rozwiązało problem. :)
    Wielkie dzięki.