Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VBA - Optymalizacja długo wykonującego się makra

jelczan123 23 Lip 2013 08:59 2295 9
  • #1 23 Lip 2013 08:59
    jelczan123
    Poziom 6  

    Witam,
    Napisałem właśnie swoje pierwsze makro, ale jak widać żaden ze mnie programista. Makro działa długo, a na razie tylko 2 pliki podpiąłem pod nie. Czy jest ktoś w stanie pomóc mi tak, żeby działało szybciej, a przy tym żebym się połapał o co chodzi?:) Chodzi tu generalnie o to, żeby kopiowało z każdego pliku i każdego arkusza w każdym pliku wszystkie wpisane tam dane i przenosiło do jednego innego pliku który się nazywa podsumowanie, a potem jak poprzenosi to sortuje. Nie wiem też tylko czemu jak w sortowaniu przy ActiveWorkbook.Worksheets("offene").Sort.SortFields.Add Key:=Range("A2") zostawie A2 to sortuje ładnie według numerów które sa w kolumnie A, jesli jednak chciałbym wg dat które są w kolumnie G i zmieniam tam na G2 to już nie działa.

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Będę wdzięczny jeśli uda się coś z tym zrobić. Pozdrawiam

    0 9
  • #2 23 Lip 2013 10:05
    cbrman
    Poziom 27  

    Będzie łatwiej jak załączysz przykładowy plik (usuń wrażliwe dane, byleby układ i typ danych był zachowany), bo tak to na pierwszy rzut oka to widzę kilka zbędnych select'ów.

    0
  • #3 23 Lip 2013 17:55
    jelczan123
    Poziom 6  

    W załączeniu plik podsumowanie w którym na 3 arkuszu powinno wykonać, się makro oraz jeden z plików z którego będzie kopiować wartości.
    Myślałem żeby tam zamiast zakresów do 1000 używać jakoś xldown do zaznaczania i kopiować tyle wartości ile potrzeba, ale nie wiem jak to zrobić. Będę wdzięczny za jakąś pomoc... i z tym sortowaniem to tez nie wiem o co chodzi:)
    Pozdrawiam

    0
  • #4 24 Lip 2013 08:39
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Hasełko zapodasz, czy mamy "hakierować"?

    0
  • #5 24 Lip 2013 08:57
    jelczan123
    Poziom 6  

    aaa.... zapomniałem że tam jest:P hasło : xxx

    0
  • #6 24 Lip 2013 10:12
    cbrman
    Poziom 27  

    Czy dane ze wszystkich, czy tylko z wybranych plików z folderu "U:\PL2\Verteilung NEW\" mają być wzięte do zestawienia zbiorczego?

    0
  • #7 24 Lip 2013 10:13
    jelczan123
    Poziom 6  

    ze wszystkich plików, będize ich 26, teraz są tylko 2 podpięte

    0
  • #8 25 Lip 2013 11:49
    jelczan123
    Poziom 6  

    I co da się tutaj coś zadziałać? ;)

    0
  • Pomocny post
    #9 25 Lip 2013 14:30
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Niewiele, dlatego że najdłużej trwa otwieranie plików. Wywalając wszelkie zbędne select, copy-paste, itp - wychodzi coś takiego

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    1
  • #10 26 Lip 2013 12:39
    jelczan123
    Poziom 6  

    Dzięki wielkie, o to chodziło, skróciłeś mi wykonywanie makra z ponad 30 minut do 40 sekund...

    0
  Szukaj w 5mln produktów