Ja bym to rozebrał i zamontował wtyk USB na przewodzie. Ewentualnie tak jak naprawiłęm Huawei E180 z wyrwanym USB i zerwaną taśmą, Przylutowałem cieniutkie elastyczne przewodziki, a wtyk fizycznie wkleiłem żywicą epoksydową.
Nie do końca się zrozumieliśmy. Interesuje mnie miejsce gdzie taśma łączy się z płytką, a na tych zdjęciach pokazałeś zawias mechaniczny modemu, który wiem jak wygląda, a i tak ten plastik w przypadku montażu wtyku USB na kablu może być usunięty.
No i super. Teraz twoje zadanie, jeżeli decydujesz się na montaż modemu na kabelku, to odlutowanie taśmy i w jej miejsce przylutowanie przewodziku z wtykiem USB. Ja bym wykorzystał jakiś przewód z myszki [ są bardziej elastyczne ]. Jeszcze jedno nie zdziw się że bedziesz miał do przylutowania 4 przewody a padów lutowniczych masz 5. Ten najbliżej metalowego ekranu na płytce to prawdopodobnie [ sprawdź to miernikiem] połączenie z metalową obudową wtyku USB, można go pominąć jeżeli twój przewód go nie będzie miał.
Dzieki kolego za odpowiedz, ale sam sie tego nie podejme - nie mam wystarczajacego sprzetu. Zaniose go do pewnego osobnika ktory mi to zrobi, tylko dobrze byloby gdybym wiedzial kolejnosc pinow.
Tego już Ci dokładnie nie powiem. W swoim E180 miałem wtyk i pomierzyłem przerwaną taśmę i wiedziałem. Ale jak twój osobnik ma jakieś pojęcie to to zrobi kolejności pinów raczej Huawej nie pozamieniał. Powinno być tak:
teraz przypomnij sobie w jakiej pozycji była wtyczka USB w twoim modemie czy pinami w dół czy w górę i mozna spokojnie przewidzieć jak biegła taśma i od którego pinu lutować w kolejności.