Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atmel Studio 6.1 i USBasp poblem

kamillo32 23 Lip 2013 18:17 1764 4
  • #1 23 Lip 2013 18:17
    kamillo32
    Poziom 11  

    Witam

    Mam programator USBasp i AtMege32. Chciałbym programować w avrstudio, a z tego co słyszałem są problemy z tym programatorem ponieważ nie jest on wspierany. Chwile pogrzebałem w necie i znalazłem taki poradnik:

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    . Wszystko zrobiłem tak jak jest opisane lecz wyskakuje mi taki problem:

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Proszę o pomoc

    0 4
  • #2 23 Lip 2013 18:24
    laki_17
    Poziom 17  

    Zobacz sobie czy posiadasz ten plik "main.hex" w folderze Debug. Wychodzi na to, że jest problem z odczytaniem go.

    0
  • #3 23 Lip 2013 20:53
    kamillo32
    Poziom 11  

    Nie jestem pewien ale chyba już program się wgrał, lecz dalej led nie pulsuje :/

    Tu jest program:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    A tu logi z wpisu na pamięć:
    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Dodano po 27 [sekundy]:

    Co to oznacza?

    avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.


    Tak mam podłączone wszystko: (jeszcze na pinie 11 podłączyłem VCC)
    //http://iv.pl/images/72191446985503657480.jpg//
    Proszę poprawić post, edytując prawidłowo wstawić zdjęcie/a/.
    Zgodnie z >>> Instrukcja zamieszczania i edycji obrazków na forum >>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    ANUBIS

    0
  • #4 23 Lip 2013 22:51
    laki_17
    Poziom 17  

    Wychodzi na to, że program został wgrany do procesora poprawnie. Weryfikacja również została zakończona poprawnie.
    Jest jakiś mały problem z sygnałem sck i dlatego wyskoczył ten warning. A w nim w skrócie chodzi o to żebyś sprawdził czy nie ma aktualizacji dla tego programatora.
    Wiesz co zrób? Użyj jakiegoś programu obsługującego ten programator i pobierz dane z tego procesora. Jeśli odczyta dane i w tym pliku będą wartości inne niż FF to procesor został zaprogramowany. Sprawdź czy Burn-O-Mat obsługuje Twój procesor oraz programator. Jeśli tak to nim spróbuj.
    Program raczej ok. Spróbuj ewentualnie do testów ustawić trochę większą zwłokę czasową. Jesteś pewny że dioda dobrze wpięta prawda? (nie widać tego na zdjęciu ale muszę zapytać.) A świeci czy jest zgaszona?

    0
  • #5 24 Lip 2013 16:15
    kamillo32
    Poziom 11  

    Już problem rozwiązany dziękuje za pomoc :) Starczyło zdefiniować taktowanie procesora :)

    0