Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

vba/excel/DO WHILE - Co jest nie tak z tym kodem?

dajmilogin 23 Lip 2013 19:14 1401 12
  • #1 23 Lip 2013 19:14
    dajmilogin
    Poziom 10  

    Próbuję stworzyć kod pętlę, niestety za nic nie wiem co robię źle.


    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0 12
  • #2 23 Lip 2013 20:44
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Jakie są założenia? Bo z kodu nic nie wynika ;)

    0
  • #3 24 Lip 2013 07:49
    dajmilogin
    Poziom 10  

    Sorry, w kolumnach A i B ciąg liczb. W kolumnie D kod ma zliczać sumę, oczywiście do pierszej pustej komórki z A lub B. np. A2+B2=D2.

    0
  • #4 24 Lip 2013 08:16
    PRL
    Poziom 33  

    Pozwolę się włączyć i podać taki kod:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #5 24 Lip 2013 08:36
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    A nie lepiej po prostu

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #6 24 Lip 2013 08:47
    PRL
    Poziom 33  

    Pewnie, że lepiej.:)
    Lecz wadą tego rozwiązania jest to, że po 'przeleceniu' makra nie będzie działać obliczanie D = A + B.

    0
  • #7 24 Lip 2013 09:50
    dajmilogin
    Poziom 10  

    Super, oba rowiązania duzo mi pomogły.
    Mogę jeszcze co oznacza (x, 1) w ponizszym kodzie?
    Nie rozumiem tylko tego elementu.

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Dodano po 10 [minuty]:

    Ok już wiem, jak wpisze 2 zamiast 1 to oblicza co drugi wiersz.
    Za szybko zadaje pytania czasami:)

    0
  • #8 24 Lip 2013 10:05
    cbrman
    Poziom 27  

    Pozwolicie, że wtrącę swoje 0,03zł.
    Rozwiązanie bez pętli, trochę ;) wydajniejsze przy większej ilości danych

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #9 24 Lip 2013 14:10
    PRL
    Poziom 33  

    Tak to jest, jak się odpowiada, sugerując się pytaniem.;)
    Autor pytał o pętlę, więc taką odpowiedź uzyskał.
    A to, że to mniej efektywne od Twojego @cbrman, to już umknęło i adamasowi i mnie.;)

    0
  • #10 25 Lip 2013 13:34
    dajmilogin
    Poziom 10  

    Dzięki i sry za zadanie złego pytania ;)

    0
  • #11 26 Lip 2013 14:54
    dajmilogin
    Poziom 10  

    Czy analogicznie do powyższego, da sie zastosować to rozwiązanie do poniższego kodu?

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Oczywiście zamiast:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #12 26 Lip 2013 20:46
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Nie rozumiem dlaczego chcesz uzależniać zakres formatowania ilością wypełnionych wierszy. Zwykle formatuje się maksymalny, przeznaczony do pracy obszar.
    Jeśli jednak się uprzeć

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Wskazane usuwanie w takim przypadku wcześniej zastosowanych (pierwsza linia). Inaczej z czasem może nazbierać Ci się ich dość sporo.

    0