Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ATmega32a - nie działa, czy ja robię coś źle?

kamillo32 23 Lip 2013 21:01 2007 27
  • #1 23 Lip 2013 21:01
    kamillo32
    Poziom 11  

    Witam

    Dzisiaj kupiłem atmege32a i chciałem ją przetestować czy jest sprawna, a więc znalazłem jakiś poradnik jak zrobić mrugającego leda

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Tak mam podłączone wszystko: (jeszcze na pinie 11 podłączyłem GND)
    ATmega32a - nie działa, czy ja robię coś źle?

    Lecz nic się nie dzieje po wgraniu programu(programator USBasp)

    Tu jest program:
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    A tu logi z wpisu na pamięć:
    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0 27
  • #3 23 Lip 2013 21:37
    kamillo32
    Poziom 11  

    Jeżeli wszystko jest źle to jakim cudem działa gościowi na poradniku z youtube? On też ma podłączone bezpośrednio z programatora

    0
  • #4 23 Lip 2013 21:41
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Nie PINB0 tylko PB0.
    Jaką masz i gdzie definiujesz częstotliwość zegara mikrokontrolera?
    Resztę kolega wyżej podał.

    kamillo32 napisał:
    Jeżeli wszystko jest źle to jakim cudem działa gosciowi na poradniku z youtube. On też ma podłączone bezpośrednio z programatora

    Oj spotkasz jeszcze wiele takich cudów :)
    Koledze wyżej chodziło o to, czy GND mikrokontrolera jest podłączone do GND programatora, bo ze zdjęcia to nie wynika.

    Przeczytaj link który Ci podał jako drugi, popraw swój układ i ponownie pokaż zdjęcie.

    0
  • #5 23 Lip 2013 21:46
    kamillo32
    Poziom 11  

    Jest podłączone tylko jak robiłem zdjęcie to było po prostu nie podłączone ;) Dopiero po zrobieniu zdjęcia zobaczyłem, że pin11 nie jest podłączony

    0
  • #7 23 Lip 2013 21:55
    kamillo32
    Poziom 11  

    Mam jeszcze jedną prośbę. Mógłby mi ktoś z was napisać co dokładnie potrzebuję do filtra dolnoprzepustowego do zasilania AVcc i jakiś schemacik. Jutro jadę do jakiegoś elektronika bo muszę kupić parę drobiazgów

    0
  • #8 23 Lip 2013 22:00
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie ... ile razy trzeba prosić?
    W elektronice należy być drobiazgowym. Dotyczy to także odpowiadania na pytania.

    GanzConrad podał Ci linki - czytałeś? Patrzyłeś na schematy?
    Kamil - wszystko jest na blogu. Wystarczy zaglądnąć do spisu treści :)

    Dodam Ci jeszcze jeden link: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/zasilanie-mikrokontrolera.html

    I nie spiesz się.

    0
  • #9 23 Lip 2013 22:02
    kamillo32
    Poziom 11  

    Dobra na razie dam sobie spokój z pierwszym programem :D
    Najpierw przeczytam wszystko co jest na blogu i wtedy spróbuje to na nowo podłączyć

    Dziękuje za pomoc

    0
  • #10 23 Lip 2013 22:06
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    I nadal nie odpowiedziałeś ... czwarty raz już nie będę prosił.

    Artykułów jest ponad 300 i nie musisz ich wszystkich czytać, by ruszyć z miejsca :)
    No to Ci podpowiem wprost: Rezystor przy resecie wyjaśnione w linku, który podał GanzConrad.
    No i jakiś kondensator około 100nF także daj zgodnie z linkiem.

    0
  • #11 23 Lip 2013 22:08
    kamillo32
    Poziom 11  

    Szczerze to nie wiem jaką mam częstotliwość, ponieważ nic nie ustawiałem. Gdzieś czytałem, że jak nic się nie ustawia to automatycznie jest ustawione 1MHZ dlatego po prostu nic nie ruszałem

    0
  • #12 23 Lip 2013 22:09
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery

    No i sprawdź, czy nie podłączyłeś odwrotnie diody...

    0
  • #13 23 Lip 2013 22:10
    kamillo32
    Poziom 11  

    Niestety ale kondensatora takiego chyba nie znajdę u siebie zostały mi same elektrolityczne, ale jeszcze poszukam

    Dodano po 28 [sekundy]:

    Dioda na pewno jest dobrze podłączona sprawdzałem kilka razy ;)

    0
  • #14 23 Lip 2013 22:13
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    To daj taki jaki masz.

    Co do mojego pytania na które nie otrzymałem dotąd odpowiedzi, to ręce od stukania w klawiaturę mi już padają:

    dondu napisał:
    Jaką masz i gdzie definiujesz częstotliwość zegara mikrokontrolera?

    0
  • #15 23 Lip 2013 22:14
    kamillo32
    Poziom 11  

    kamillo32 napisał:
    Szczerze to nie wiem jaką mam częstotliwość, ponieważ nic nie ustawiałem. Gdzieś czytałem, że jak nic się nie ustawia to automatycznie jest ustawione 1MHZ dlatego po prostu nic nie ruszałem


    odpisałem :)

    0
  • #17 23 Lip 2013 22:41
    kamillo32
    Poziom 11  

    Co oznacza ten błąd?
    avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Ok już czytam :)

    Dodano po 14 [minuty]:

    Dziękuje bardzo za pomoc :)
    Już wszystko działa. Oto poprawiony kod :

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Dodano po 45 [sekundy]:

    Czyli teraz jak bym chciał zwiększyć taktowanie muszę kupić kwarc?

    Dodano po 1 [minuty]:

    To ostrzeżenie może jakoś wpływać na działanie programu?
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #18 23 Lip 2013 22:48
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Kamiluuuuu ... cieszę się z Tobą, że działa, ale nie przeczytałeś całego artykułu z ostatniego linku. Znowu się spieszysz :)

    Taktowanie możesz zmienić na większe ustawiając wewnętrzny generator. Szukaj tabelki Internal Calibrated RC Oscillator Operating Modes.

    Jeżeli będziesz potrzebował więcej, to będzie potrzebny zewnętrzny kwarc wrasz z kondensatorami (patrz datasheet kwarcu, a w ostateczności mikrokontrolera). Ale tutaj należy uważać, by nie zablokować sobie mikrokontrolera.

    Komunikat sugeruje zmianę oprogramowania programatora na nowsze.

    0
  • #19 23 Lip 2013 22:51
    kamillo32
    Poziom 11  

    Ok. Dzięki zdefiniowaniu taktowania nawet moje arduino nagle potrafi działać w czystym języku C. Dziękuje ci bardzo. Wszystkie te linki jutro przeczytam na spokojnie :)

    0
  • #20 24 Lip 2013 16:49
    kamillo32
    Poziom 11  

    Warto kupić programator, który jest wspierany przez AVR studio? czy lepiej tańszym kosztem wgrywać programy za pomoca AVRdude?

    0
  • #21 24 Lip 2013 16:57
    piotrva
    Moderator Mikrokontrolery

    IMHO warto kupić taki wspierany przez AVR/Atmel Studio - odchodzi Ci konieczność martwienia się o korzystanie z kalkulatorów Fusebitów i co moim zdaniem najważniejsze, całe programowanie masz w jednym sofcie na komputerze. A AVRDude swoją drogą ma spooooro błędów...

    0
  • #22 24 Lip 2013 17:30
    kamillo32
    Poziom 11  

    Jaki programator jest najlepszy w stosunku do ceny i wydajności?

    0
  • #23 24 Lip 2013 17:38
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    A który samochód ma najlepszy stosunek ceny do wydajności? :)

    Zasada jest prosta. Wszystko zależy od możliwości gotówkowych kupującego oraz jego potrzeb. Albo więc kupić najtańszy lub nawet zrobić sobie własny i korzystać z AvrDude (jak większość z nas), albo zakupić jakiś z JTAG i mieć możliwość debugowania:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/atmel-studio-programatory-cz2.html
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/A...io-zalety-wspolpracujacych-programatorow.html

    0
  • #25 24 Lip 2013 18:15
    kamillo32
    Poziom 11  

    A znasz jakąś stronę gdzie mogę kupić niedrogi klon w obudowie?

    0
  • #28 24 Lip 2013 21:42
    kamillo32
    Poziom 11  

    Dziękuje wszystkim za pomoc :) Temat zamykam

    0