Dobę od zakupu na allegro kurier podjechał z pralką .Oferta druga z najtańszych z dobrymi komentarzami ( sprzedający megamarkett ). Nie wybrałem najtańszej ponieważ w opisie nigdzie nie znalazłem że pralka jest
nowa choć na zdjęciu na taką wyglądała . Przepłaciłem 50 zł ale spałem spokojnie . Tak więc jestem lżejszy o 1255 zł + 90 zł przesyłka .
Pralka bardzo ciężka i jeżeli macie wnosić ją po schodach to nie zróbcie błędu jaki ja zrobiłem - nie wyjmujcie z opakowania przed wtaskaniem na piętro .
Postaram się po krótce rozwiać tajemnicę jaką jest owiany model WAE2048 FPL.
Produkowana w Polsce i ma rozbieraną obudowę bębna . Prawdopodobnie za pięć lat będę próbował wymienić łożyska i jeżeli się uda to zaoszczędzę sporo kasy .
Robiliśmy trzy prania tym samym programem - pusta ,załadowana w połowie i pełna .Dwa pierwsze trwały godzinę , przy pełnej godzinę dwadzieścia . Jest cicha i chyba głośniej słychać wodę jak sam silnik . Zamknięcie drzwi łazienki wycisza wszystko do zera . Przyciski dotykowe i jeżeli chcemy uniknąć przypadkowej zmiany w trakcie prania trzeba włączyć kluczyk przytrzymując jeden z przycisków 5 sek ( mankament - lepsza konfiguracja dwóch przycisków jak w telefonach ) .Wyświetlacz bardzo czytelny - gorzej wygląda na zdjęciach jak w rzeczywistości .Regulacja wirowania skokowo 400 - 1000 nawet w trakcie pracy . Regulacja temp skokowo zimna - 90 st.Zmiany ustawień możliwe w trakcie prania - widać zmianę czasu do zakończenia .Dzwonek zakończenia prania i sygnał przycisków z regulowaną głośnością . Wyświetli kilka podstawowych usterek na wyświetlaczu .Ogólnie jest wszystko czego oczekiwałem bez haczyków . Ale są drobiazgi- mankamenty które Bosch powinien poprawić
- krótki przewód zasilający
- krótki przewód odpływu - musiałem sztukować aby podłączyć do starego ujęcia
- instukcja obsługi to za przeproszeniem złożona pięć razy srajtaśma kolorowa nie czytelna - wolałbym czrno - białą książeczkę w starym stylu .
Przy koszcie całego urządzenia te groszowe detale psują 100% zadowolenia .
Pozdrawiam kolegę Voytu$
pomocna strona
http://www.bosch-home.pl/produkty/pralki-i-suszarki/pralki-ladowane-od-frontu.html