Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pralka Bosch - 5.5 kg czy 7 kg

Mariiusz 24 Jul 2013 08:42 6306 9
    Mariiusz
    Level 15  
    Witam . Przyszła pora na pozbycie się bardzo nieudanej pralki ARISTON. Użytkuję ją chyba z 10 lat jednak tylko dlatego że potrafię co nieco zrobić sam .Kosztowała 1,7 kzł i od początku była bardzo głośna .Producent chyba dla żartu umieścił możliwość opóżnionego startu . Gdy skończyła się gwarancja wymiana modułu , przewinięcie silnika i w końcu oklejenie całej obudowy od środka wełną aby sąsiedzi nie dzwonili na policję jak ją włączam póżnym wieczorem . Niestety nawet to już nie wystarcza . Nie będę wymieniał w niej łożysk nawet jeżeli jest to możliwe bo w najlepszym wypadku dojdę z głośnością jak przy nowej - ZGROZA .

Chcę zakupić Boscha 7kg ( wymienne łożyska , może mocniejsze) i moje pytanie do Was - czy piorąc ten sam wsad zużyje ona znacząco więcej wody i energii niż ta 5,5 kg .Czy dopierze równie dobrze jak ta mniejsza ?
    Voytu$
    Level 19  
    Kup Amicę. Mnie bardzo ten zakup przypadł do gustu, po wcześniejszych perypetiach ze zwrotem Daewoo. Nie wiem jak Bosch (musiał byś podać model), ale Amica waży sobie pranie i bierze wody stosunkowo do ilości włożonego prania. W Realu jakoś na promocji były ostatnio modele na 6kg w dobrej cenie. Im większe dopuszczalne obciążenie tym lepiej, stabilniejsza pralka :)
    Mariiusz
    Level 15  
    Obecne modele Boscha wszystkie mają ważenie wsadu .Biorę pod uwagę tylko tą markę .
    Voytu$
    Level 19  
    To proponuję 7kg. Oczywiście każdy patrzy pod siebie, u mnie małe dzieci.. :)
    Mariiusz
    Level 15  
    Bardzo proszę może jednak jeszcze ktoś się odezwie . Może ktoś ma Boscha 7 kg i robi w nim małe prania ?
    Voytu$
    Level 19  
    Podaj konkretny model bo o czym mają ludzie niby pisać? Bosch boschowi nie równy.
    Mariiusz
    Level 15  
    Te modele biorę pod uwagę . Na lepsze mnie nie stać .

1 ---- WAE 20464 PL
    2----- WAE2048 FPL
    3----- WAE 2037 EPL
    4----- WAE 20364 PL
    5----- WAE 2039 KPL
    Mariiusz
    Level 15  
    Skoro nikt nie ma tego modelu to chyba padło na mnie jako pierwszego :D .Przy wyborze mogłem opierać się jedynie na danych tech i je porównać .To co znalazłem na forum to info że seria WAE - powinna mieć wymienne łożyska .
    Zakup zrobiony WAE2048 FPL . Czekam na przesyłkę .
    Mariiusz
    Level 15  
    Dobę od zakupu na allegro kurier podjechał z pralką .Oferta druga z najtańszych z dobrymi komentarzami ( sprzedający megamarkett ). Nie wybrałem najtańszej ponieważ w opisie nigdzie nie znalazłem że pralka jest nowa choć na zdjęciu na taką wyglądała . Przepłaciłem 50 zł ale spałem spokojnie . Tak więc jestem lżejszy o 1255 zł + 90 zł przesyłka .
    Pralka bardzo ciężka i jeżeli macie wnosić ją po schodach to nie zróbcie błędu jaki ja zrobiłem - nie wyjmujcie z opakowania przed wtaskaniem na piętro .

Postaram się po krótce rozwiać tajemnicę jaką jest owiany model WAE2048 FPL.
    Produkowana w Polsce i ma rozbieraną obudowę bębna . Prawdopodobnie za pięć lat będę próbował wymienić łożyska i jeżeli się uda to zaoszczędzę sporo kasy .
    Robiliśmy trzy prania tym samym programem - pusta ,załadowana w połowie i pełna .Dwa pierwsze trwały godzinę , przy pełnej godzinę dwadzieścia . Jest cicha i chyba głośniej słychać wodę jak sam silnik . Zamknięcie drzwi łazienki wycisza wszystko do zera . Przyciski dotykowe i jeżeli chcemy uniknąć przypadkowej zmiany w trakcie prania trzeba włączyć kluczyk przytrzymując jeden z przycisków 5 sek ( mankament - lepsza konfiguracja dwóch przycisków jak w telefonach ) .Wyświetlacz bardzo czytelny - gorzej wygląda na zdjęciach jak w rzeczywistości .Regulacja wirowania skokowo 400 - 1000 nawet w trakcie pracy . Regulacja temp skokowo zimna - 90 st.Zmiany ustawień możliwe w trakcie prania - widać zmianę czasu do zakończenia .Dzwonek zakończenia prania i sygnał przycisków z regulowaną głośnością . Wyświetli kilka podstawowych usterek na wyświetlaczu .Ogólnie jest wszystko czego oczekiwałem bez haczyków . Ale są drobiazgi- mankamenty które Bosch powinien poprawić

- krótki przewód zasilający
    - krótki przewód odpływu - musiałem sztukować aby podłączyć do starego ujęcia
    - instukcja obsługi to za przeproszeniem złożona pięć razy srajtaśma kolorowa nie czytelna - wolałbym czrno - białą książeczkę w starym stylu .
    Przy koszcie całego urządzenia te groszowe detale psują 100% zadowolenia .

Pozdrawiam kolegę Voytu$

pomocna strona http://www.bosch-home.pl/produkty/pralki-i-suszarki/pralki-ladowane-od-frontu.html
    sujka5
    Level 26  
    Przewód zasilający , wąż dopływowy oraz wąż odpływowy są długościami standardowymi 1,5m (nikt z producentów nie robi innych) a Ty po prosu nie masz przygotowanego STANOWISKA POD PRALKĘ .
    Instrukcja obsługi którą reklamujesz jako "srajtaśma" to jedynie skrócona instrukcja obsługi , druga bardziej szczegółowa też jest a jeśli nie otrzymałeś razem z pralką to albo poproś sprzedawcę o dosłanie a jeśli będzie robił problemy to napisz do firmy i dostaniesz w formie elektronicznej!!jak sobie wydrukujesz bo będziesz miał co czytać co najmniej 5 x więcej niż teraz .
    Jeśli to ci będzie mało to możesz sobie zamówić technika serwisowego i wytłumaczy Ci najdrobniejsze szczegóły o jakie zapytasz...
    Radzę nie panikować bo wybrałeś jedną z najlepszych pralek w swojej klasie cenowej.