Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch GSR 12-2 - akumulator NiCd 12V 1,5Ah długo się ładuje

rafi__ 24 Jul 2013 11:50 6168 5
    rafi__
    Level 2  
    Witam serdecznie.
    Jak w temacie - kupiłem wkretarkę Bosch GSR 12-2, fabrycznie nowy (2012), autoryzowany sprzedawca, gwarancja, itd.
    Problem polega na tym, iż czas ładowania akumulatorów NiCd 12V 1,5Ah załączoną ładowarką AL 1411DV wynosi ok. 2,5 godziny! Obydwa akumulatory zachowują się identycznie, wydajność wydaje się w porządku, tylko ten czas... Według szacunków naładowanie 1,5Ah akumulatora 1-amperową ładowarką powinno trwać nieznacznie ponad 90 minut - a tu trwa 150, co nie jest akceptowalnym czasem. Dodam że wykonane były dotychczas po 3 pełne cykle ładowania-rozładowania - każdy w porównywalnym czasie.
    Czy doszukiwać się uszkodzenia ładowarki lub akumulatorów i korzystać z uprawnień gwarancyjnych, czy sytuacja może się zmienić? Nie mam na razie możliwości sprawdzenia na "szybszej ładowarce".
    dr.hannibal
    Level 22  
    rafi__ wrote:
    Według szacunków naładowanie 1,5Ah akumulatora 1-amperową ładowarką powinno trwać nieznacznie ponad 90 minut - a tu trwa 150

O ile mi wiadomo to markowe ładowarki mają zmieniający się prąd ładowania, tzn. im większy % naładowania tym prąd jest mniejszy, z tego może wynikać ten dłuższy czas.
    Zresztą akumulatorki ładuje się teoretycznie prądem nie większym niż 1/10 jego pojemności (chyba że jest to aku. szybkiego ładowania ale wtedy parametry powinny być na nim podane).
    PtasiorWro
    Level 28  
    Normalny czas, masz wolną ładowarkę starego typu z transformatorem a nie na przetwornicy.
    Poszukaj na necie jest opis do ładowarek jaka ile ładuje dane akumulatory.
    voytalo
    Level 25  
    rafi__ wrote:
    Według szacunków naładowanie 1,5Ah akumulatora 1-amperową ładowarką powinno trwać nieznacznie ponad 90 minut

A w jaki sposób to obliczyłeś? Charakterystyka ładowania/rozładowywania akumulatora nie jest liniowa.
    rafi__
    Level 2  
    No niby wszystko o czym piszecie jest prawdą.....Tylko chyba nie do końca.

@PtasiorWro
    Szukałem... I właśnie to budzi moje wątpliwości.
    http://www.bosch-pt.pl/download/ACC_CORDLESS_WORKING_PL-pl.pdf
    co prawda w tym dokumencie dla interesującej mnie kombinacji nie ma zestawienia, te znalazłem i umieściłem w odpowiedzi dla @voytalo ponżej..

@voytalo
    Nie obliczałem, jestem jak najbardziej świadom nieliniowości, ale i nie o akademicką dokładność tutaj chodzi, a o rzetelne informowanie klienta. O ile na oficjalnych stronach producenta nie znalazłem zależności czasu ładowania w funkcji zastosowanej ładowarki oraz akumulatora (dla AL1411DV oraz aku 12V 1,5Ah), to w zasadzie wszyscy sprzedawcy powielają dla tej ładowarki taki schemat (to akurat znany sprzedawca z popularnego serwisu):

Parametry techniczne ładowarki:
    Napięcie zasilania ładowarki 230V 50/60Hz
    Maksymalny pobór mocy 28W
    Maksymalny prąd ładowania 1,0A
    System ładowania Delta Voltage – w pełni automatyczny ze sterowaniem cyfrowym
    Zakres temperatury ładowania akumulatora od 0°C do 45°C
    Napięcie ładowanego akumulatora od 7,2V do 14,4V
    Pojemność ładowanego akumulatora od 1,0 Ah do 3,0Ah
    Czas ładowania od 58 do 180 minut (zależy od pojemności akumulatora)
    Czasy ładowań w zależności od pojemności ładowanego akumulatora:
     akumulator o pojemności 1,0Ah – czas ładowania 58 minut
     akumulator o pojemności 1,2Ah – czas ładowania 70 minut
     akumulator o pojemności 1,5Ah – czas ładowania 90 minut
     akumulator o pojemności 2,0Ah – czas ładowania 120 minut
     akumulator o pojemności 2,6Ah – czas ładowania 150 minut
     akumulator o pojemności 3,0Ah – czas ładowania 180 minut

Reasumując, w oparciu o powyższe dane słuszne wydają się oczekiwania naładowania tego akumulatora w czasie zbliżonym do 1,5h. Pomijając wszelkie dywagacje po prostu w....a mnie taki stan rzeczy. Narzędzie ma pracować, a oczekiwanie 2,5 godziny w ciągu dniówki, na naładowanie akumulatora to porażka. Nie mówiąc już o marketnigu - gdzie chwalą się jedno-godzinną ładowarką. Mogę zrozumieć, że ta 1-na godzina to dane dla najmniejszego akumulatora itd... Nie pociesza mnie również hipotetyczna większa trwałość aku ;)

Jednak wątpliwość pozostaje - wszystko ok, czy jednak coś jest uszkodzone?
    voytalo
    Level 25  
    Jak sam zauważyłeś, Twojej ładowarki nie ma w tym zestawieniu. Spójrz na te tabele i zauważ, że czas ładowania baterii 1,5Ah jest bardzo rozbieżny (od kilkudziesięciu do kilkuset minut), w zależności od typu ładowarki. Kolega PtasiorWro ma więc rację - po prostu masz jedną z wolniejszych ładowarek.
    Wydaje mi się, że w ciągu 2 tygodni od zakupu możesz oddać ten sprzęt do sklepu, bez podawania przyczyny, jeśli Ci się nie podoba:)