Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Technics SL-PG470A - po wymianie lasera "no disc"

damian_89 24 Jul 2013 13:09 2745 7
    damian_89
    Level 2  
    Witam,

po wymianie lasera w odtwarzaczu Technics SL-PG470A (laser CDM 12.1 + mechanizm) odtwarzacz nie czyta w ogóle płyt, wyskakuje napis "no disc", płyta w ogóle się nie obraca. Przed wymianą laser czytał płyty, ale przeskakiwał.
    Jakieś pomysły?
    Dziękuję, pozdrawiam.
    opamp
    User under supervision
    Skąd leser brany? Zwora zdjęta? Pewnie kąpiel w wannie ultra dźwiękowej pomoże.
    damian_89
    Level 2  
    Laser kupiony w TomElektron. Zwora jest tam tylko jedna na tasiemce, została zdjęta.
    Dlaczego sądzisz, że mycie w wannie ultradźwiękowej pomoże, skoro prędzej było w porządku (pomijając przeskakiwanie utworów podczas odtwarzania), a teraz nawet silnik nie obróci płytą?
    opamp
    User under supervision
    Bo z laserami chińczykami od kilku dostawców się nauczyłem a często mają biały osad :)
    damian_89
    Level 2  
    Ok dzięki.
    Rozumiem, że innych pomysłów nie ma?
  • Helpful post
    radiogaga
    Service technician RTV
    Zamienniki często mają ciut szersze taśmy. Trzeba sprawdzić, czy taśma jest wsunięta do końca w gniazdo i "zatrzaśnięta" odpowiednio. Sprawdzałeś, czy nowy laser świeci i soczewka "pompuje"? Często również w podróbkach obniża się źle wklejony talerzyk płyty.
    damian_89
    Level 2  
    Dzięki bardzo radiogaga, miałeś rację. Laser lutował mi typowy serwisant, aż dziwne, że zrobił taki błąd i nie docisnął tasiemki od lasera. Widziałem, że dziwnie to wygląda, ale jak napisałeś o tym to zabrałem się za to i laser działa idealnie. Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.