Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alton 110 disco jakie gdn?

maniek966 24 Lip 2013 15:12 3498 37
  • #1 24 Lip 2013 15:12
    maniek966
    Poziom 6  

    Witam , posiadam altony 110 disco bez gdn-ów i tu nasuwa się pytanie jakie wsadzić w oryginale były tam GDN 30/100/8 ale nie mogę znaleźć czy mogę w nich zamontować 30/80/... Proszę o pomoc ;)

    0 29
  • #2 24 Lip 2013 15:40
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    maniek966 napisał:
    czy mogę w nich zamontować 30/80/... Proszę o pomoc :wink:
    Nie. Zestaw jest projektowany pod konkretne przetworniki i tylko takie mogą być stosowane.
    Kup GDN 30/100/11, sądząc po parametrach są bardzo podobne.

    0
  • #3 24 Lip 2013 17:16
    szczupak99
    Poziom 15  

    telecaster1951 napisał:
    Kup GDN 30/100/11, sądząc po parametrach są bardzo podobne.

    To jest ten sam głośnik. Różni się tylko kopułką (11-ka ma celulozową a 8-ka metalizowaną).

    0
  • #4 24 Lip 2013 17:27
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    szczupak99 napisał:

    To jest ten sam głośnik. Różni się tylko kopułką (11-ka ma celulozową a 8-ka metalizowaną).

    Nie do końca. Jedną kartę miały /7 i /8. Wersja /11 musi się różnić czymś jeszcze, jednak skoro parametry są identyczne, różnica musi polegać na własnościach wizualnych.

    0
  • #5 24 Lip 2013 17:42
    szczupak99
    Poziom 15  

    telecaster1951 napisał:
    różnica musi polegać na własnościach wizualnych.

    Poza kopułką, różniły się chyba jeszcze malowaniem kosza... Możliwe też, że były montowane zamiennie w tych kolumnach... (Tu zwrot do Autora): Możesz śmiało montować 30/100/11.

    0
  • #6 24 Lip 2013 18:29
    wkj
    Poziom 34  

    szczupak99 napisał:
    telecaster1951 napisał:
    różnica musi polegać na własnościach wizualnych.

    Poza kopułką, różniły się chyba jeszcze malowaniem kosza...

    Malowanie kosza nie wynikało z "inności, kolejnosci" produktu tylko z akurat przyjętej technologii w produkcji.

    0
  • #7 24 Lip 2013 20:17
    maniek966
    Poziom 6  

    Czy jeszcze ktoś może się wypowiedzieć na temat wsadzenia30/80? Bo 30/100/11 drogie bardzo. ;/

    0
  • #9 24 Lip 2013 20:31
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    Momencik. Teraz zauważyłem jedną rzecz. Na kartach które mam, są inne parametry GDN 30/100/11. Ja mam w swoich notatkach Fs=24Hz a producent podaje teraz Fs=45Hz.
    Jeśli tak, to GDN 30/100/11 diametralnie różni się od GDN 30/100/8.
    Niestety, ale w takim wypadku tego GDNa tez nie możesz zainstalować.

    0
  • #10 24 Lip 2013 20:43
    szczupak99
    Poziom 15  

    telecaster1951 napisał:
    Ja mam w swoich notatkach Fs=24Hz

    Fakt, też zauważyłem to samo na www.e-tonsil.pl . Jeśli podałem zły link, to z góry przepraszam.

    Dodano po 3 [minuty]:

    PS. Te same parametry, co na stronie producenta, podają strony www.tonsilsklep.pl i www.skleptonsil.pl .

    0
  • #11 24 Lip 2013 20:46
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    szczupak99 napisał:
    Jeśli podałem zły link, to z góry przepraszam.
    Oznacza to że kolejna inkarnacja Tonsilu produkuje głośniki, które nijak się mają do sprzętu robionego jeszcze za czasów TAC. Jak można stosować takie samo oznaczenie do głośnika, który produkowany kiedyś ma obecnie inne parametry?

    0
  • #12 24 Lip 2013 20:51
    szczupak99
    Poziom 15  

    telecaster1951 napisał:
    Jak można stosować takie samo oznaczenie do głośnika, który produkowany kiedyś ma obecnie inne parametry?

    Chwileczkę... Zauważyłem, że różnica jest jedynie w częstotliwości rezonansowej. Reszta parametrów T-S jest identyczna. No więc powstaje pytanie: która strona podaje prawdziwą FS tego głośnika?

    0
  • #13 24 Lip 2013 21:30
    maniek966
    Poziom 6  

    kurde teraz to już sam nie wiem co wybrać ;/

    0
  • #14 24 Lip 2013 21:41
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    1. Zacznij pisać poprawnie.
    2. Szukaj głośnika GDN 30/100/7 lub /8.
    3. Napisz do producenta i zapytaj się czy te parametry są prawdziwe.

    0
  • #15 24 Lip 2013 21:52
    wkj
    Poziom 34  

    maniek966 napisał:
    kurde teraz to już sam nie wiem co wybrać ;/

    Spokojnie.
    Rzeczywiście w serii DISCO (ZgB 110/8/590 )jest niskotonowy 100 wat, w zwykłych ALTONach 110 (ZgB 110/8/684) jest GDN 30/80/4. Trzeba by tylko zobaczyć zwrotnicę czy jest ta sama. W ALTUSach 140 i bliźniaczej wersji DISCO zwrotnice są te same (w zasadzie głośniki niskotonowe także).


    Jeżeli wersje ALTON zwykłe a DISCO:
    - obudowy mają takie same - a mają,
    - strojenie jest takie samo - trzeba sprawdzić długość br w tych co masz,
    - zwrotnica ta sama - to trzeba sprawdzić - wymontuj jedną zwrotnicę i na boku powinna mieć wypalony numer, lub poszukać trzeba schematu ALTON 110 DISCO (gdzieś pewnie mam)

    To możesz zastosować GDN 30/80/4 (srebrna kopułka) /2(papierowa zielonkawa kopułka). Jeżeli któryś z powyższych 3 warunków nie będzie zastosowany, tego 30/80/2-4 nie możesz zastosować, pomijam już fakt ze kolumny nie będą miały sumarycznej mocy ponad 200 wat.

    0
  • #16 24 Lip 2013 21:59
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    wkj napisał:
    Trzeba by tylko zobaczyć zwrotnicę czy jest ta sama.
    Ta sama.
    Z tego co pamiętam, Disco były inaczej strojone i brzmiały lepiej od "zwykłych" Altonów.

    0
  • #17 24 Lip 2013 22:09
    maniek966
    Poziom 6  

    Br trochę się rózni od zwykłych altonów tym , ze jest trochę dłuższy ;/

    0
  • #18 24 Lip 2013 22:18
    wkj
    Poziom 34  

    maniek966 napisał:
    Br trochę się rózni od zwykłych altonów tym , ze jest trochę dłuższy ;/

    Obejrzyj zwrotnice jak wyżej napisałem.

    0
  • #19 24 Lip 2013 22:21
    maniek966
    Poziom 6  

    Już patrzałem , sa takie same jak w zwykłych

    0
  • #20 24 Lip 2013 22:26
    wkj
    Poziom 34  

    To jak chcesz wsadzić GDN 30/80/2-4 to musisz br y zrobić jak w zwykłych ALTONach 110.

    0
  • #21 25 Lip 2013 00:13
    James596
    Poziom 20  

    telecaster1951 napisał:
    maniek966 napisał:
    czy mogę w nich zamontować 30/80/... Proszę o pomoc :wink:
    Nie. Zestaw jest projektowany pod konkretne przetworniki i tylko takie mogą być stosowane.
    Kup GDN 30/100/11, sądząc po parametrach są bardzo podobne.


    A kolega jak zwykle powtarza swoje farmazony, niemal jak mantrę. Szkoda że w wielu przypadkach nie ma to pełnego odzwierciedlenia w rzeczywistości. Disco konstrukcyjnie nie różnią się NICZYM od zwykłych Altonów, bass reflex jest taki sam, zwrotnica również. Wątpię, czy można w tym przypadku w ogóle mówić o 'projektowaniu'. Jedyna różnica to 30/100 zamiast 30/80 i wskaźnik diodowy. Innymi słowy można spokojnie montować 30/80, jestem przekonany że że przy klasie tych kolumn, rzadko kto usłyszy jakąkolwiek różnicę.

    0
  • #22 25 Lip 2013 00:27
    Pawel S.
    Poziom 39  

    Panowie, jakiś czas temu regenerowałem 2 pary GDN 30/100/7-8 i przy okazji porównałem z tymi parametrami. http://www.typyglosnikow.info/katalog-tonsil/gdn-30-100-7.php
    Tutaj NIC się nie zgadzało!
    T-S'ów nie mierzyłem bo głośniki były jeszcze w rozsypce, ale miałem dostęp do cewki i szczeliny.

    Cytat:
    zczelina magnetyczna: 48/8/1,755 mm
    wysokość cewki: 19,2 mm

    Te wymiary były zupełnie inne. Nie minimalnie, ale kompletnie inne.
    Skoro to się nie zgadzało to nie zgadza się wtedy x-max, Bl więc i cała reszta parametrów.

    0
  • #23 25 Lip 2013 06:50
    wkj
    Poziom 34  

    Pawel S. pytanie tylko z jakiego okresu produkcji (kolor kosza, toczony diamentem tylny nabiegunnik z wciskanym wewnętrznym, czy nabiegunnik tzw. odkuwka) były te regenerowane GDNy. W toku produkcji były zmiany (nie aż takie by różniły się średnicą nabiegunników), no i podstawowe pytanie czy zacytowany przez ciebie opis zgadza się z rzeczywistością (strona nie podaje źródła danych) bynajmniej ja nie szukałem tam tego źródła.

    0
  • #24 25 Lip 2013 09:38
    szczupak99
    Poziom 15  

    James596 napisał:
    Innymi słowy można spokojnie montować 30/80

    Jeśli Autor nie ma wielkich wymagań co do brzmienia, to może zakupić ten 30/80.

    James596 napisał:
    rzadko kto usłyszy jakąkolwiek różnicę.

    Ale każdy może zobaczyć różnice.
    80-ka i 100-ka mają inny VAS i QTS, a co za tym idzie, inaczej się zachowają w obudowie.
    Do tego dochodzi strojenie, różnica w mocy znamionowej i (ewentualnie) drobna różnica w zwrotnicy (tak jak napisał wyżej kolega wkj).

    Moim skromnym zdaniem, jeśli jest to wersja Disco (a jest), to powinny tam być 100-ki.

    0
  • #25 25 Lip 2013 10:17
    Pawel S.
    Poziom 39  

    wkj napisał:
    Pawel S. pytanie tylko z jakiego okresu produkcji (kolor kosza, toczony diamentem tylny nabiegunnik z wciskanym wewnętrznym, czy nabiegunnik tzw. odkuwka) były te regenerowane GDNy.
    Czarny kosz, tarcza cięta piłą + wciśnięty toczony rdzeń.

    wkj napisał:
    czy zacytowany przez ciebie opis zgadza się z rzeczywistością (strona nie podaje źródła danych) bynajmniej ja nie szukałem tam tego źródła.
    Pisałem że T-S nie mierzyłem - sprawdziłem jedynie wymiary cewki i nabiegunnika.
    Wiem że zrobiłem zdjęcia, ale nie mogę tego znaleźć.

    0
  • #26 25 Lip 2013 11:44
    maniek966
    Poziom 6  

    Dzieki panowie za informacje , jak znajde 30/100/7-8 dam znac jak to gra :)

    0
  • #27 25 Lip 2013 14:11
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    James596 napisał:
    bass reflex jest taki sam,
    Otóż nie. Ten fakt potwierdza nawet autor tematu. Sam widziałem i porównywałem.
    James596 napisał:
    A kolega jak zwykle powtarza swoje farmazony
    Farmazony? Zatem mam rozumieć, że projekt zestawu głośnikowego dla Kolegi nic nie znaczy?

    0
  • #28 25 Lip 2013 15:10
    maniek966
    Poziom 6  

    Jeśli ktoś będzie miał albo zobaczy gnd-y na sell proszę dac znac :)

    0
  • #29 25 Lip 2013 15:20
    wkj
    Poziom 34  

    telecaster1951 napisał:
    James596 napisał:
    bass reflex jest taki sam,
    Otóż nie. Ten fakt potwierdza nawet autor tematu. Sam widziałem i porównywałem.

    Panowie jak wiadomo tej serii zestawy mają br-y nie z ciągłej rury tylko z takich krótkich lekko lejkowatych (by wszedł jeden w drugi) kółeczek, być może ktoś dał o jedną parę może o diw pary mniej lub więcej w którejś serii i ot teraz cały ambaras. By któraś ze stron była pewna swego, musiała by widzieć kilka, no może kilkanaście sztuk z danej serii by świadczyć przy swoim.

    0
  • #30 25 Lip 2013 15:34
    maniek966
    Poziom 6  

    Czy gdy br w jednej kolumnie będzie dluzszy o te 2 segmenty niż w drugiej będzie duza roznica basu ?

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo