Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kuchenka Amica EHbK - piekarnik przypala

24 Lip 2013 16:51 23319 10
  • Poziom 1  
    Witam,
    Mam mały problem z piekarnikiem w mojej Amice, mianowicie dotyczy on piekarnika.
    Strasznie mocno grzeje (pomimo ustawionej temperatury) i przypala od tylnej strony.
    Średni czas na wypiek ciasta to 50 minut a mój piekarnik upiekł i oczywiście przypalił w 20...
    Co może być tego przyczyną i jak to naprawić???
  • Pomocny post
    Specjalista AGD
    ksazax napisał:

    Średni czas na wypiek ciasta to 50 minut a mój piekarnik upiekł i oczywiście przypalił w 20...
    Co może być tego przyczyną i jak to naprawić?

    Termoregulator musisz wymienić.
    O, taki np:

    Kuchenka Amica EHbK - piekarnik przypala

    65 zeta kosztuje.
  • Poziom 18  
    A co w przypadku, gdy piekarnik jest jeszcze na gwarancji?
    Sprawdzić samemu temp. w piekarniku czy zgadza się z tą zadaną na pokrętle czy od razu dzwonić po serwisanta?
  • Specjalista AGD
    patryk260983 napisał:
    A co w przypadku, gdy piekarnik jest jeszcze na gwarancji?
    Sprawdzić samemu temp. w piekarniku czy zgadza się z tą zadaną na pokrętle czy od razu dzwonić po serwisanta?

    Jeżeli masz miernik temperatury o takim zakresie, to możesz się pobawić w "badania".
    Dla laika proste sprawdzenie - czy czerwona lampka w ogóle gaśnie podczas zabawy w pieczenie.
    Jeżeli nie gaśnie, to termostat nadaje się do utylizacji przez serwis. I tenże serwis powinien taki regulator wymienić na nowy.

    Inna kwestia, to nierównomierne przyrumienienie np. ciasta.
    Tutaj zająłbym się kiepską gospodynią, co ma dwie lewe ręce... :)
  • Poziom 18  
    skryn napisał:
    patryk260983 napisał:
    A co w przypadku, gdy piekarnik jest jeszcze na gwarancji?
    Sprawdzić samemu temp. w piekarniku czy zgadza się z tą zadaną na pokrętle czy od razu dzwonić po serwisanta?

    Jeżeli masz miernik temperatury o takim zakresie, to możesz się pobawić w "badania".
    Dla laika proste sprawdzenie - czy czerwona lampka w ogóle gaśnie podczas zabawy w pieczenie.
    Jeżeli nie gaśnie, to termostat nadaje się do utylizacji przez serwis. I tenże serwis powinien taki regulator wymienić na nowy.

    Inna kwestia, to nierównomierne przyrumienienie np. ciasta.
    Tutaj zająłbym się kiepską gospodynią, co ma dwie lewe ręce... :)

    Lampka czerwona gaśnie co jakiś czas. Ale moi rodzice mieli taką sytuację w swojej Amice, że w rzeczywistości w piekarniku było 20 stopni więcej niż ustawiona temp. na pokrętle.

    Ciasto przypaliło się równomiernie, na całej powierzchni górnej i to na pewno nie wyglądało na zrumienienie, więc raczej gospodyni ma wszystkie ręce na swoim miejscu ;-)

    Dziś sprawdzę jeszcze tą temperaturę.

    Zaznaczę, że szyba jest chłodzona, miała osiągać max temp 45 stopni na froncie, a tymczasem była tak gorąca, że nie dało jej się dotknąć przy nastawionej temp. 150 stopni. :| Ciasto planowo miało "siedzieć" 40 minut, a spaliło się już po 15-20 minutach.
  • Specjalista AGD
    patryk260983 napisał:
    Ciasto planowo miało "siedzieć" 40 minut, a spaliło się już po 15-20 minutach.

    I wszystko jasne.
    Nie obserwowałeś uważnie czerwonej lampki. To nie ma znaczenia (Twoje tutaj tłumaczenie). Nie gadaj, że czerwona lampka gasła (w cyklu), chyba, że na zero pokrętło skręcałeś. To nie ma nic do rzeczy.
    Regulator temperatury jest do wymiany.
    Koniec i finito.
  • Poziom 18  
    skryn napisał:
    patryk260983 napisał:
    Ciasto planowo miało "siedzieć" 40 minut, a spaliło się już po 15-20 minutach.

    I wszystko jasne.
    Nie obserwowałeś uważnie czerwonej lampki. To nie ma znaczenia (Twoje tutaj tłumaczenie). Nie gadaj, że czerwona lampka gasła (w cyklu), chyba, że na zero pokrętło skręcałeś. To nie ma nic do rzeczy.
    Regulator temperatury jest do wymiany.
    Koniec i finito.

    Gasła na pewno, w przeciwnym razie żona by nie włożyła ciasta do piekarnika, bo wkłada, gdy lampka gaśnie (do nagrzanego piekarnika według instrukcji pieczenia ciasta).

    Zrobiłem wczoraj test temperatury i na nastawionych pokrętłem 100 stopniach, termometr zatrzymał się na 150 stopniach (skończyła się skala), a lampka czerwona nadal się świeciła (nie zgasła w ogóle). Zgasła dopiero, gdy żona zmniejszała temperaturę pokrętłem, gdzieś dopiero na 75 stopniach.

    Póki co zgłosiłem reklamację i czekam na kontakt :-)

    Dzięki za rady. Mam nadzieję, że to tylko ten nieszczęsny termoregulator, a nie coś poważniejszego ;-)
  • Poziom 8  
    Posiadam piekarnik w zabudowie Amica EBS 7551.
    Piekarnik przypala - nie równo piecze. Czy jest sens naprawić sprzęt i jaki jest orientacyjny koszt naprawy?
  • Poziom 28  
    Nie równomierne pieczenie może być spowodowane przebiciem do masy na grzałce. Przy starego typu instalacji gdzie nie ma zabezpieczenia różnicowo-prądowego właśnie w ten sposób będzie się objawiać. Do sprawdzenia grzałki na ewentualną upływność do masy. Natomiast pomiar termostatu mechanicznego należy wykonać tak : nastawić np. na 50°C pozwolić by piekarnik nagrzał się do zadanej temperatury, kontrolka termostatu musi zgasnąć po ponownym załączeniu termostatu dokonać pomiaru. Wynika to z tego że te termostaty mają dużą bezwładność i przy nagrzewaniu może temperatura przekraczać o ponad 10% od zadanej.
  • Poziom 8  
    Instalacja jest nowa z zerowaniem i różnicówką.
  • Specjalista AGD
    marcinsgdz napisał:
    Instalacja jest nowa z zerowaniem i różnicówką.



    Albo Zerowanie albo wyłącznik różnicowo-prądowy!! Zdecyduj się.