Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Makita ga5030 - uszkodzony wirnik- jak przezwoić?

matimaster 24 Jul 2013 17:12 6141 7
    matimaster
    Level 8  
    Witam Serdecznie
    Mam w domu szlifierkę kątową Makita GA5030 jest ona spalona. A dokładniej wirnik.
    I i teraz pytanie jak go nawinąć jeśli jest zalany żywicą, która jest nieprzezroczysta.
    Wiem tylko ze przeskok jest 1-6. Po wybiciu żłobków naliczę ilość nawinięć czyli to będzie jakaś wartość XX podzielić przez 2. Tyle nawinięć będzie przypadać na 2 działki komutatora. Później mikrometrem zmierzę grubość drutu bez izolacji.
    Zapewne kierunek nawijania jest istotny.
    Posiada ktoś może schemat nawijania tegoż wirnika?
    Jak sprawdzić w którą stronę wirnik jest nawijany?
    Wiem, że mógłbym kupić wirnik na alledrogo ale chciałbym spróbować samemu ponieważ bardzo mnie to fascynuję a w szkolę takich rzeczy nie uczą :(
    W pracy zazwyczaj pomagają mi gdy czegoś nie wiem albo nie umiem ( jestem młodym pracownikiem dopiero co się uczę i nabywam doświadczenia ) ale gdy sprawa schodzi na nawijanie wirników/silników to temat się urywa nie są zbyt skłonni przybliżyć rąbka tajemnicy.
    Pytałem się już kilku pracowników i milczą ( a wiem, że potrafią nawijać wirniki) dlaczego? Temat nawijania wirników jest tematem "tabu" dla elektryków?

Pozdrawiam!
    opamp
    User under supervision
    W tak małym silniku i stopniu upierdliwości to strata czasu.
    matimaster
    Level 8  
    Wiem, że to długa i wymagająca czasu praca.
    Chcę się po prostu nauczyć nawijać i nabrać doświadczenia, nie chodzi o pieniądze lecz o satysfakcję z wykonanej pracy.
    Akurat pomyślałem sobie że to mała szlifierka więc ilość nawinięć będzie mniejsza niz w innych i prostsza
    opamp
    User under supervision
    Zacznij od silników klatkowych potem pierścieniowych.
    unn90
    Level 9  
    Witam.
    Posiadam szlifierkę kątową Makita GA5030
    Klient odesłał ją na naprawę po pół roku użytkowania.
    Podejrzewam, że po prostu zarżnął sprzęt przez niewłaściwe użytkowanie.
    Po włączeniu szlifierki mocno dymi, grzeje się i wolno obraca tarczą (bardzo wolno).
    Rozebrałem ją, przepalone jest uzwojenie wirnika pod izolacją, sam komutator w całkiem dobrej kondycji (podobno mało używana, amatorsko).
    Wszystkie lamelki całe, nienaruszone, oczywiście poza delikatnymi otarciami od szczotek.
    Sprawdziłem wszystkie łożyska, nie zauważyłem ani luzów, ani oporu, działają bez zarzutu.
    Nie mam pewności co do samego stojana.
    Czy w przypadku, gdy wymienię sam wirnik i szczotki (oryginał), a stojan także okaże się uszkodzony, ponownie uszkodzi się wirnik?
    Jeżeli tak, czy nastąpi to od razu?

Pozdrawiam
    Adrian
    Sławek K
    Level 22  
    Nie bardzo rozumiem działania zmierzającego do samodzielnego przewijania silnika jako naprawy gwarancyjnej. Wydaje mi się,że powinieneś ( oczywiście jeżeli narzędzie miało wady w momencie sprzedaży ) włożyć nowy wirnik, a dlaczego akurat Ty a nie serwis Makity?. No ale to inna sprawa niż ta o którą pytasz.
    Często oba elementy silnika są uszkodzone :stojan i wirnik, i do wymiany jeszcze mogą być szczotki . Po włożeniu nowego (przezwojonego) wirnika tak od razu po włożeniu , gdyby stojan był uszkodzony,wirnik nie ulegnie "spaleniu".
    Zajechanie narzędzia się zdarza ale najczęściej wskutek ordynarnego i chamskiego posługiwania się przez użytkownika!!!! Nawet długotrwałe ciągłe cięcie metalu, czyszczenie metalu nie powinno spowodować spalenia szlifierki. Natomiast cięcie betonu, kamienia , cegły po krótkim czasie pracy może doprowadzić do zniszczenia narzędzia.
    pozdrawiam Sławek
    unn90
    Level 9  
    Ano dlatego, że sprzęt nie podlega gwarancji Makita Polska :)
    Nie chce przewijać silnika, tylko wymienić uszkodzone części na nowe, oryginalne.
    Urządzenie nie miało wady w momencie sprzedaży, klient używał jej sporadycznie od 6 miesięcy.
    Dało się wyczuć w rozmowie telefonicznej, że kręci, gubi się w odpowiedziach i zdaje sobie sprawę, że dał po garach maszynie podczas ostatniego użytkowania.
    Szczotki są w dobrej kondycji, jednak czy przy wymianie wirnika i stojana zaleca się wymianę również szczotek?
    Nie chciałbym, aby sprzęt wrócił ponownie przez szczotki, które kosztują ok 12zł.

Pozdrawiam
    Adrian
    Sławek K
    Level 22  
    Jeżeli jesteś przekonany, że klient uszkodził narzędzie wskutek swojego zawinionego działania to narzędzia nie naprawiaj, ale musisz być o TYM przekonany i potrafić to dowieść.
    W kwestii szczotek musisz sam ocenić ich stan - jak się mają do nowych. Jeżeli spalił się wirnik , stojan ( czy jesteś o tym przekonany????) to mogą być nadpalenia na szczotkach i szczotkotrzymaczach , więc to sprawdź.....
    Szlifierka nowa kosztuje 250 -350 złotych, a używana dużo mniej - tu też musisz kalkulować co się opłaca.
    Sławek