Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic TV TX-L42E5 - Problem z gniazdem CI

simonnr1 25 Jul 2013 10:13 2487 6
Computer Controls
    simonnr1
    Level 9  
    Witam, kupiłem rok temu PANASONIC TX-L42E5 i skusiłem się na TV cyfrową u operatora który świadczy mi usługi za pomocą modułu CAM i nastał po pewnym czasie problem który nie wiem jak rozwiązać, a mianowicie. Często gubi się sygnał po włączeniu TV. Włączam i wywala mi napis kanał zakodowany i tak ze wszystkimi. Wtedy muszę wyłączyć całkiem TV (przyciskiem z tyłu TV) i następnie włączyć wtedy wszystko działa.
    Dylemat mój to czy nawalił TV czy moduł CAM od dostawcy programów. Ktoś mi wspominał, że to moduł CAM, a inni, że TV. Wymiana modułu CAM to kilka dni i gadka szmatka z operatorem. A naprawa TV to droga przez męke.
    Proszę pomóżcie, gdzie uderzać gdzie walczyć z operatorem TV czy z Panasonicem.
  • Computer Controls
  • Computer Controls
    simonnr1
    Level 9  
    Dzięki za szybki wpis, sygnał miałem już wcześnie badany i jest ok. bo problem już zgłaszałem, ale jak to bywa zgłaszasz przyjeżdżają i wszystko działa, ale jak pojadą to kibel znów się robi. Wtedy po interwencji i sprawdzeniu sygnału doszedłem do rozwiązania, chcesz TV wyłącz telewizor całkiem i włącz będzie działał, ale to jest wkurzające i nie tak, że jak chce oglądać to wyłącz i włącz całkiem.
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    u operatora który świadczy mi usługi za pomocą modułu CAM i nastał po pewnym czasie problem który nie wiem jak rozwiązać, a mianowicie. Często gubi się sygnał po włączeniu TV. Włączam i wywala mi napis kanał zakodowany i tak ze wszystkim

Masz ten problem od samego pozcątku po instalacji modułu?
    Jaki moduł CAM dla tego modelu posiadasz ?

__
    TX-L42E5 TX-L42ET5 (3D) to nazwy bazowe modeli i takich w życiu nie spotkałem takich modeli. Róznica tkwi tylko w np.
    Quote:
    model E5 ... 150Hz backlight scanning naprzeciw 300Hz w ET5
    simonnr1
    Level 9  
    Problem pojawił się po ok. 3 tyg. i nie ukrywam, że zwiększył się. Częstotliwość co drugi raz odpalenia TV, nieraz za każdym razem.
    To co mi dali to TechniSat-Garantie >CX< CONAX tylko tyle z opakowania ważniejszych rzeczy
    lisek
    Service technician RTV
    Nie wszystkie Conax"y "chodza dobrze" z Panasonicami
    -czasem musi przyjechac serwis i wgrać nowe firmware

Quote:
    - Zresetuj telewizor, wybierz język polski, a kraj Finlandia region Helsinki - wtedy tuner dvb-c będzie pracował w pełnym zakresie. Panasonic tak ma....i podobno Philips też.
    - Spróbuj też wyjąć i włożyć moduł CI bo czasami lubi nie kontaktować.

Jesli piszsz tak jak piszsz dla mnie masz uszkodzony Conax Smit (ten jest zalecany dla P.) *oprócz innych z tej rodziny: Conax FLEXBOX, Conax Neotion.

To powinien wiedzięć operator i serwis Panasonica
    simonnr1
    Level 9  
    Dzięki za wskazówkę.