Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Układ czasowy rozłączający po otrzymaniu impulsu

Spider_m 25 Jul 2013 13:33 2112 6
    Spider_m
    Level 10  
    Witam!!!

Czy mógłby mi ktoś zaprojektować układ który będzie rozłączał krańcówkę, z której otrzyma impuls na około 10-15 sekund. Krańcówka ta podaje impuls masy na załączenie silnika elektrycznego, który opuszcza, a następnie unosi cel na strzelnicy. Problem mam taki, że krańcówkę zamontowałem zamiast czujnika wibracyjnego. Po oddaniu strzału cel bujnie się i załącza krańcówkę, na osi mechanizmu jest sprężyna która stabilizuje ten powrót, a w 3 na 10 strzałów cel przy powrocie ponownie załącza krańcówkę i jak już się rozbuja to potrafi przelecieć tak kilka razy. Próbowałem już naciągać sprężynę, ale niestety to nic nie dało. Silnik i cały układ pracuje na 24V z zasilacza stabilizowanego.

Z góry dziękuje i Pozdrawiam!!!
    Contact the author of the topic by Private Message (PM icon).
    artprox
    Level 14  
    Witam, pcs-516 lub podobne tańsze.
    Spider_m
    Level 10  
    no tak, są gotowe, ale nie ukrywam, że chciałbym to zrobić niższym kosztem, jeżeli nikomu się nie uda mi pomóc, to nie będzie wyjścia, ale wiem że można takie coś zbudować.
    Spider_m
    Level 10  
    Wiem że jest wiele gotowych układów, może źle określiłem żeby zaprojektować, skończyłem technikum elektroniczne 6 lat temu, ale nie pracuję na codzień na układach cyfrowych, a jak się czegoś nie utrwala, to w końcu wylatuje to z głowy.
    Nie biorę za to pieniędzy, ale dopracowywuje te 3 stare wojskowe podnośniki, bo jestem miłośnikiem sportowego strzelania, a żeby nie było trzeba za każdym razem latać i podnosić tarczy.
    Może ktoś pomoże przerobić albo dopracować taki układ
    Układ czasowy rozłączający po otrzymaniu impulsu
    jeżeli jest coś lepszego to może ktoś ma jakąś propozycję?
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Kolego, dałeś post w dziale "ogłoszenia", który w domyśle oznacza "zlecę robótkę za jakąś kaskę". Widzę dwa rozwiązania - przenosisz to gdzieś, gdzie z czystym sumieniem można Cię naprowadzić tak, żebyś to zbudował sam za kilka tygodni, albo proponuję stówkę i masz co chcesz na jutro (no, przynajmniej schemat+program) ;-)
    Spider_m
    Level 10  
    Temat zamykam, znalazłem inne rozwiązanie.
    Pozdrawiam!!!