Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Topfield SRP-2401CI+ - Nie odbiera HD

25 Lip 2013 14:31 2031 4
  • Poziom 31  
    Witam. Tunerek doskonale odbiera kanały SD natomiast kanałów HD z Hotbirda w zasadzie nie. Na Religia TV jest straszna pikseloza inne kanały nie odbierają wcale. Na TVN jest tylko poszatkowany dźwięk. Przy czym przy wyszukiwaniu tuner je znajduje a paski siły i jakości dobre. Co ciekawe kanały HD z Astry działają. Ale nadawane są z niższym FEC-em. Napięcia zasilacza prawidłowe 5, 12 i 17V. Odpięcie dysku nie zmienia nic ( myślałem, ze jak zmniejszę obciążenie zasilacza ruszy cokolwiek lepiej...). Podgrzewanie płyty także nic nie zmienia. Tuner ma dwie głowice i na obydwu zachowuje się tak samo. Prośba o jakieś sugestie
  • Specjalista Sieci, Internet
    Darek.S napisał:
    Tunerek doskonale odbiera kanały SD natomiast kanałów HD z Hotbirda w zasadzie nie. Na Religia TV jest straszna pikseloza inne kanały nie odbierają wcale. Na TVN jest tylko poszatkowany dźwięk.

    Jaka i z czego się składa instalacja antenowa?.
    Darek.S napisał:
    Prośba o jakieś sugestie

    Wgraj najnowszy soft do niego (jeśli jest).
    Winna może też być niedokładnie ustawiona antena na HotBirda.
  • Poziom 31  
    KOCUREK1970 napisał:

    Wgraj najnowszy soft do niego

    Od tego zacząłem ( o czym przyznaję nie napisałem. Dzwoniłem do Profana ale z podobnymi przypadkami się nie spotkali. Inna sprawa tego akurat modelu mieli raptem kilka sztuk. Podali mi namiary na soft bodajże z lutego tego roku. Anten mam trzy i wszystkie ustawione perfekt. Największa 130cm. Inne tunery chodzą bez problemu. Problem podobno zaczął się w kwietniu po fuzji "N" "C+" Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym co robi w branży i twierdzi, że tunery te właśnie nie "lubią" Hotbirda ( były głownie na rynku austriackim) i do wymiany głowica. Miałem kiedyś problem z DMM 5620, który pokazywał poprawną jakość ale kratkował. Powodem był bufor strumienia do gniazda CI.
  • Poziom 31  
    Po dłuższej przerwie podpinam tuner i niekodowane kanały HD z HB działają (Supertennis i Arte HD). Nadmieniam, że nic nie dotknąłem w sprzęcie. Po prostu ruszyły. Tzn gwoli ścisłości po włączeniu sygnału nie miałem w ogóle Po chwili grzebania typu diseqc wyłączyłem i włączyłem i już chodzi. Obawiam się że problem robią jakieś niedoluty. Procek niestety jest na BGA. Zobaczę jutro jak się włączy na zimno