Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sony VAIO SVE1113M1EB - instalacja Windows nie bootuje sie z pendrive

Kaska1988 25 Jul 2013 18:25 15219 16
  • #1
    Kaska1988
    Level 9  
    Witam,

    mój post będzie nieco inny niż "standardowy" z nie-bootowalnymi pendrive'ami. Chodzi o to że mam pendrive 8 GB i chciałabym z niego zainstalować Windows 7. Jednak nie mogę go sformatować do Fat16 (chociaż ściągnęłam kilka programów do tego przeznaczonych) pewnie dlatego że FAT16 obsługuje tylko pendrive do 2GB. Jednak gdy formatuję do Fat32 lub NTFS to pendrive w ogole nie chce się bootować. Wiem że zapytacie, ale tak - przestawiłam w BIOSie kolejność bootowania USB jako pierwszą.

    Do stworzenia bootowalnego pendrive korzystałam z artykułów:
    [1]. http://www.benchmark.pl/testy_[...]ndrive_USB_z_Windows-4163.html



    [2]. http://www.windows7.pl/forum/index.php/topic,1415.0.html

    [3]. http://walendowski.com/2009/02[...]endrive-a-karty-pamieci-flash/

    Przy czym w artukule [1] przy skorzystaniu z komendy "diskpart" mój pendrive nie jest widoczny na liście.

    Co do artykułu [3] kiedyś korzystałam z niego aby tak instalować Windows XP. Lecz teraz gdy postępuję tak samo z Windows XP to XP też nie chce się instalować. Podejrzewam że może to być spowodowane formatem Fat32 zamiast Fat16. Ale mogę się mylić, dlatego wolę Was zapytać.
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    Dj Haker
    Level 35  
    Witaj

    Pendrive sformatuj do NTFS.

    Spróbuj program WinUSB Maker. U mnie pomógł w przypadku niebootującego pendrive. Inne programy wymiękały.

    Polecam także YUMI oraz Windows 7 USB/DVD Download Tool.

    Instrukcje do nich znajdziesz w googlach.
  • #4
    Kaska1988
    Level 9  
    Dzięki. Ja korzystałam min z UltraISO. Zaraz sprawdzę.

    Dodano po 3 [godziny] 58 [minuty]:

    Niestety próbowałam i cały czas dostaję ten sam komunikat - Operating System Not Found ;/
  • #5
    Dj Haker
    Level 35  
    Pobierz VirtualBox i sprawdź na wirtualnej maszynie czy obraz .ISO masz poprawnie zrobiony. Podepnij go jako Virtualny napęd i spróbuj z niego zainstalować system.

    Nie ma opcji, żeby na którymś z tych programów nie zadziałało :)


    Może Twój VAIO nie chce bootować z USB.
  • #7
    Kaska1988
    Level 9  
    @Dj Haker

    Pobrałam VirtualBOX i Extenction Pack do tego (potrzebował do obsługi USB) i zainstalowałam. ISO Windowsa bootuje się prawidłowo. W opcjach BIOSu VAIO przełączyłam aby bootował się z USB, ale się nie bootuje. Wygląda na to, że mój pendrive nie chce się bootować.

    @slawek_ko

    Pobrałam, zainstalowałam. Na początku był komunikat, że poprawnie przekopiował pliki ale nie mógł zrobić bootującego pendrive. Sprawdziłam to w sieci i okazało się, że to wina programu bootsect.exe i trzeba pobrać inną wersję, aby spod systemu 32 bitowego zrobić boot 64 bitowego. Tak tez zrobiłam, tym razem pokazał się komunikat, że wszystkie operacje przebiegły poprawnie. Zapaliła się iskierka nadzieji, ale gdy próbowałam zabootować - znowu to samo.

    Doradźcie coś bo szczerze mówiąc po 3 dniach "zabawy" skończyły mi się pomysły ;/
  • #8
    Dj Haker
    Level 35  
    Spróbuj zrobić bootowalnego linuksa na tym pendrive, np za pomocą YUMI. Jeżeli nic z tego to wstaw zdjęcia ekranów z BIOS, sprawdź bootowanie na innym komputerze i z innym pendrive.

    Nie ma możliwości, żeby się nie dało :) Ewentualnie napęd na USB.
  • #9
    Kaska1988
    Level 9  
    @Dj Hacker,

    probowałam tak jak mówisz ale też się nie udało. Zamieszczam zdjęcia swojego biosu w załączniku. Sony VAIO SVE1113M1EB - instalacja Windows nie bootuje sie z pendrive Sony VAIO SVE1113M1EB - instalacja Windows nie bootuje sie z pendrive Sony VAIO SVE1113M1EB - instalacja Windows nie bootuje sie z pendrive Sony VAIO SVE1113M1EB - instalacja Windows nie bootuje sie z pendrive Sony VAIO SVE1113M1EB - instalacja Windows nie bootuje sie z pendrive Sony VAIO SVE1113M1EB - instalacja Windows nie bootuje sie z pendrive Sony VAIO SVE1113M1EB - instalacja Windows nie bootuje sie z pendrive
  • #10
    Kaska1988
    Level 9  
    Mimo że pendive sę nie zabootował, poradziłam sobie z odpaleniem instalacji - okazuje się że VAIO ma też trochę "wbudowanego" oprogramowania. Jest tam też wiersz poleceń, który wykorzystałam. Jest tylko jeden problem - wiersz poleceń odpala się w trybie 32 bitowym a do odpalenia instalacji potrzebny jest tryb 16 bitowy. Wiecie może w jaki sposób mogłabym to przeskoczyć?

    Pozdrawiam!
  • #11
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Na tym VAIO jest działający Windows 8 i chcesz go usunąć czy zainstalować 'obok' Windows 7?
    Jaki Windows 7 (32-bit | 64-bit)?

    Masz włączony Secure Boot i tryb startu UEFI.
    Dla Windows 7 Secure Boot trzeba wyłączyć, dla startu w trybie UEFI pendrive z Windows 7 64-bit musi być sformatowany w FAT32.

    Kaska1988 wrote:
    Jest tam też wiersz poleceń, który wykorzystałam. Jest tylko jeden problem - wiersz poleceń odpala się w trybie 32 bitowym a do odpalenia instalacji potrzebny jest tryb 16 bitowy.

    Chodzi Ci o UEFI Shell? Skąd info, że ma być 'tryb 16 bitowy'?
  • #12
    Kaska1988
    Level 9  
    Tak, mam tu działający Windows 8 i najlepiej chciałabym go usunąć i w jego miejsce zainstalować Win7, ale dla testów chciałabym zainstalować Win7 obok Win8, przynajmniej na jakiś czas. Już specjalnie dla tego systemu przygotowałam osobną partycję. To windows 7 64 bit (tak samo jak ten Win8).

    Secure Boot już wyłączyłam. A w trybie bootowania mogę wybrać UEFI albo Legacy. Natomiast gdy wybieram Legacy to nic się nie dzieje.

    Przy starcie komputera wchodzę w UEFI shell i uruchamiam wiersz poleceń (znajduje się na X:\Windows\system32\cmd.exe) a więc domyślam się że to wiersz poleceń działający w trybie 32 bitowym. Gdy z tego wiersza poleceń chciałam uruchomić instalator windows 7 dostałam komunikat "podsystem potrzebny do obsługi tego typu obrazu jest nieobecny".

    A gdy chcialam uruchomić setup z katalogu Sources\setup.exe dostałam z kolei komunikat "Wersja setup.exe nie jest zgodna z wersją systemu windows. Sprawdź informacje dotyczące systemu operacyjnego na tym komputerze a następnie skontaktuj sie z wydawcą oprogramowania".

    Co radzicie?
  • #13
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Kaska1988 wrote:
    Przy starcie komputera wchodzę w UEFI shell i uruchamiam wiersz poleceń (znajduje się na X:\Windows\system32\cmd.exe)
    Wpisz tam wmic os get osarchitecture, version [enter] i wrzuć fotkę.

    Jaki rozmiar ma \sources\install.wim ?

    WinPE jest 32-bit albo 64-bit
    Próba uruchomienia z 64-bit aplikacji 32-bit właśnie się tak kończy bo brakuje podsystemu WoW64
  • #14
    Kaska1988
    Level 9  
    Zrobiłam tak jak napisałeś. A więc po wpisaniu komendy dostałam napis:
    OSArchoteture Version
    64-bit 6.2.9200

    A co do pliku sources\install.wim to zajmuje 3,09 GB (3 324 456 718 bajtów).
  • #15
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Sporo, masz jakąś przeróbkę / pirata stąd problemy - zgadza się?

    http://msdn.microsoft.com/subscriptions/downl...amp;PageSize=100&PageIndex=0&FileId=0

    Możesz jeszcze (jak to nie problem) wrzucić info / fotkę z:
    X:\Windows\System32>dism /Get-WimInfo /WimFile:P:\sources\install.wim

    (za P - postaw literkę jaką dostał pendrive z instalką)

    Podpowiem, że za pomocą DISM można zaaplikować obraz z *.wim na wolumin, trzeba znać chociaż numery obrazów w *.wim i litery jakie dostały woluminy dyskowe.

    X:\Windows\System32>diskpart [enter]
    DISKPART> list disk
    DISKPART> list vol

    BTW: X:\Windows\system32\cmd.exe <- jesteś w 64-bit WinRE Windows 8 a nie UEFI Shell
  • #16
    Kaska1988
    Level 9  
    Witam,

    chwile mnie nie było z powodu problemów z internetem.

    Mam pytanie odnośnie "dism" - gdy używam tego z poziomu X:\Windows\system32\cmd.exe (64-bit WinRE Windows 8) to pojawia mi się komunikat "podsystem potrzebny do obsługi tego typu obrazu nie jest obecny" - jak mogłabym to obejść? Natomiast Diskpart uruchomiłam bez problemów.
  • #17
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wstawiaj zdjęcia całego ekranu.