Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MAN TG - Klakson- potrzebny schemat

Rzexxnik 25 Jul 2013 19:55 10704 13
    Rzexxnik
    Level 16  
    Witam. Mam problem z klaksonem w MAN TGX . W tym aucie ktoś wyciął cały klakson, nawet kabli nie ma od niego. Potrzebuję schemat elektryczny aby odbudować mój klakson. Wdaję mi się, że w każdym manie serii TG będzie to tak samo wyglądało, więc jeśli ktoś dysponuje takim schematem to bardzo proszę o pomoc.
    Rzexxnik
    Level 16  
    Czy nikt nie podpowie skąd dokąd trzeba sprawdzić. Wiem że chodzi o kabelki 71310 i o masę, ale gdzie co ma iść nie wiem. Proszę o pomoc
    kwantor
    Level 38  
    Jak ktoś wyciął do spodu, to zrób od nowa i bądż twórcą tego "systemu"
    Standardowo do sygnału doprowadza się zasilanie przez bezpiecznik po stacyjce np.10A aby chronić przewody i auto przed pożarem.
    Wyjście sygnału łączy się z masą poprzez styk na kierownicy- minimalizuje to ilość przewodów na tym ruchomym kieracie.
    I mam gdzieś całe schematy Mana.
    Nie widzę sensu stosować tu WiFi :)
    Nie wiesz gdzie pobrać zasilanie? to podłącz np pod bezpiecznik dmuchawy nawiewu.
    Jeśli sygnał pobiera 100A, to wypada przeparować zasilanie przez odpowiedni przekaznik. To ostatnie zdanie, to raczej żart.
    Rzexxnik
    Level 16  
    Czyli plus ma być na stało po załączeniu stacyjki, a jak poprowadzić masę z przełącznika przy kierownicy? Z którego pinu?
    kwantor
    Level 38  
    Jeden ze styków jest na potencjale masy- miernik, lub żarówka do ręki. To jedyna klarowna odpowiedz, bo nie miałem do czynienia z naprawą sygnału w MAN.
    Rzexxnik
    Level 16  
    I to już dla mnie jest informacja. Dziękuję bardzo.Jutro pokombinuje. Ale jakby ktos mógł podzielić się schematem to będę wdzięczny.
  • Helpful post
    Józef Pluta
    Level 11  
    Przewód 71310 to jest "+" klaksonu - sygnał pojawia się po wciśnięciu przycisku,masę można pobrać z ramy podwozia lub lepiej z oryginalnego punktu na złączu (jeśli dobrze pamiętam to żółte w środkowej części konsoli łączeniowej z przodu),przew.brązowy. A jak ktoś to obciął, to przecież pozostały chyba jakieś końce przewodów? Oryginalna wiązka klaksonu wchodzi do podwozia z dolnej lewej strony konsoli

Dodano po 3 [minuty]:

Mam nadzieję, że MAN TGX jest podobny do TGL, bo to był opis z tego modelu...
    MAN Electronics
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Rzexxnik wrote:
    Wdaję mi się, że w każdym manie serii TG będzie to tak samo wyglądało
    Pierwsza podstawowa różnica to bezpiecznik...... w TGA/TGL to F375 w TGX F898.
    Druga switsch S160 (wybór pomiędzy sygnałem dźwiękowym elektrycznym a pneumatycznym) oraz kodowanie złącz.

Józef Pluta wrote:
    Przewód 71310 to jest "+" klaksonu - sygnał pojawia się po wciśnięciu przycisku,masę można pobrać z ramy podwozia lub lepiej z oryginalnego punktu na złączu
    Tak, 71310 sygnał z switsch-a S108. Masę najlepiej podłączyć do złącza, im mniej przeróbek i kombinacji tym lepiej......
    Schemat myślę rozwieje wszelkie wątpliwości.

• Helpful post
    kwantor
    Level 38  
    Czyli jest jednak już inaczej, ale dzięki mojej odpowiedzi nastąpiła reakcja, pojawił się schemat itd. :)
    Rzexxnik
    Level 16  
    W poniedziałek robię tak jak piszecie i oczywiście każdemu klikam pomógł. A czy wiecie lub macie schemat jak podłączyć klakson pneumatyczny i zrobić tak że po wciśnięciu przycisku mamy i sygnał elektryczny i pneumatyczny?
    kwantor
    Level 38  
    Mnie nie klikaj, chyba, że coś wniosłem do rozwiązania.
  • Helpful post
    MAN Electronics
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tym się sugeruj, jednak to rozwiązanie TGA.

Rzexxnik
    Level 16  
    Dziękuję. W poniedziałek atakuje z tym.
    Rzexxnik
    Level 16  
    Schemat mówi wszystko.