Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termet MINITERM Elegance - Błąd 03

moll 25 Jul 2013 21:26 11340 8
    moll
    Level 11  
    Witam. Posiadam kocioł Termet MINITERM z zamkniętą komorą spalania, dwufunkcyjny ( moc 24/24 kW). Podłączony w systemie rozdzielnym 2x80. Rura powietrzna ma ok 3 metry w poziomie a spalinowa ok 12 w pionie na dach. Dopiero go uruchamiam. Dzisiaj był u mnie autoryzowany instalator na pierwszy rozruch. Włączamy go coś tam bzyka, się przelewa, pompa zaskakuje i palnik się załącza. Nagle wyskakuje błąd 03, patrzymy w instrukcję a tam "W przewodzie kominowym wystąpił brak różnicy ciśnień lub przerwa w obwaodzie czujnika różnicy ciśnień (presostatu)". Zgodnie z instrukcją kocioł ponownie pare razu próbował się "zapalić i grzać (woda/co) ale za każdym razem wyskakiwało po paru sekundach to samo. Nie pomogło wyłączenie go z sieci. Instalator cos tam pokręcił, spuścił/dopuścił wodę ale cały czas to samo sie działo. Wkońcu ściągnął przednią ściankę z kotła (tą pod obudową zewnętrzną - chyba tam już był palnik) i zaskoczyło. Zaczął grzać co i cwu. Pozamykał wszystko i się rozstaliśmy. Szczęśliwy że wszystko hula wyszedłem z domu. Wracam gdzieś po 2 godzinach, odkręcam kran a tu na kotle znowu 03 i znowu to samo, zarówno przy co jak i cwu. Ciąg w kominie jest, gdyż wkładałem świeczkę do rewizji i o mało co mi jej z ręki nie wyssało.

Nie wiem czy to może być przyczyną mojego problemu, ale jak go instalowałem, to zauważyłem, że tam gdzie się podłącza rurę dopływu powietrza to były takie blaszki, chociaż cały otwór nie był zasłonięty. Ja tych blaszek nie usuwałem (a może powinienem???), tylko poszła na to gumowa uszczelka i adapter powietrzny.
    mitsurugi
    Level 25  
    Z tego co piszesz to prawdopodobnie jest za mały dopływ powietrza do komory spalania, bo gdy po zdjęciu obudowy wszystko było O.K-ey, czyli kocioł dostaje za mało tlenu do spalania (po zamknięciu komory). Nie napisałeś tylko gdzie wyprowadzony jest dolot powietrza.
    serwis25
    Level 19  
    Do regulacji tego kotła potrzebny jest analizator spalin.
    Wezwij serwisanta autoryzowanego firmy Termet to wyreguluje kocioł zgodnie z DTR.
    Reguluje się odginając te blaszki aby zawartość w spalinach tlenu było w granicach 8 a 9 %.
    moll
    Level 11  
    Wylot dolotu powietrza jest wyprowadzony na zewnątrz budynku (ściana elewacyjna w kamienicy na parterze).
    Zdjęcie poglądowe Termet MINITERM Elegance - Błąd 03

Czyli może się okazać, że powinienem jednak usunąć te blaszki na dolocie?

Dodano po 3 [minuty]:

serwis25 wrote:
    Do regulacji tego kotła potrzebny jest analizator spalin.
    Wezwij serwisanta autoryzowanego firmy Termet to wyreguluje kocioł zgodnie z DTR.
    Reguluje się odginając te blaszki aby zawartość w spalinach tlenu było w granicach 8 a 9 %.

Ten co mi to dzisiaj uruchamiał to był niby autoryzowany. Tak się podbił pieczątką. Chociaż żadnego analizatora spalin nie posiadał i tak jakby nie za bardzo się znał na tym piecu - wpominał, że na szkoleniu był 2 miesiące temu i ten kocioł dopiero widzial pierwszy raz :|

Chyba przyjdzie mi szukać jakiegoś innego specjalisty :cry:
    serwis25
    Level 19  
    Odegnij na początek tylko jedną blaszkę ale jej nie wyłamuj najczęściej to wystarczy.
    Jak kocioł ruszy to dobrze jest jednak sprawdzić analizatorem.

Dodano po 3 [minuty]:

serwis25 wrote:
    Odegnij na początek tylko jedną blaszkę ale jej nie wyłamuj najczęściej to wystarczy.
    Jak kocioł ruszy to dobrze jest jednak sprawdzić analizatorem i ewentualnie doregulować.
    moll
    Level 11  
    Ok jutro popróbuje z tą blaszką i będę szukał jakiegoś innego serwismana. A tego co był to chyba będę musiał zbluzgać, bo widać, że się chyba nie zna na tej firmie. Kase za uruchomienie wziął, na szczęście niewiele.
    serwo66
    Level 25  
    Nie grzeb tylko dzwoń po serwisanta, jeśli chcesz mieć gwarancje.
    moll
    Level 11  
    Nic nie grzebałem :)

Dzisiaj był serwisant, wszystko poustawiał, wyregulował i chodzi. Okazało się że musiał troszkę odgiąć te blaszki na dolocie powietrza.
    Sailor_ro
    Level 9  
    Witam,

Panowie odgrzewam kotleta, w temacie rzeczonych blaszek, co się dzieje w momencie gdy instalator wyłamał wszystkie blaszki?Piec działa,ale jakie może to mieć konsekwencje i czy może warto jakoś to przysłonić np. taśmą aluminiową(odp. na temperatury).
    A co do rozruchu kotła, serwisant autoryzowany, miał jakąś skrzynkę, przykładał to gdzieś do rur,ale na pewno nie wkładał w komin.Kocioł Minimax Elegance.
    No i jeszcze jedno, rury od c.o. (zasilanie/powrót) pod kocioł dociągniete fi 18(miedź),tak było i już (mały domek 60m2, 6 grzejników i tyle), instalator zamontował zawory i filtry 1/2 cala, twierdząc, że rury fi 18mm odpowiadają temu przekrojowi, a serwisant kazał to zmienić na 3/4 cala, twierdząc, że takie są wyjścia z pieca i tak powinno być, dodając, ze jak dane są 1/2 cala (zawory i filtr) to dalej moglaby być miedź fi 15mm, bo to jest ten sam przekrój.
    Kazał oczywiście zmienić to na 3/4 cala i wtedy podbije kwity.

pozdrawiam
    M.