Witam. Posiadam kocioł Termet MINITERM z zamkniętą komorą spalania, dwufunkcyjny ( moc 24/24 kW). Podłączony w systemie rozdzielnym 2x80. Rura powietrzna ma ok 3 metry w poziomie a spalinowa ok 12 w pionie na dach. Dopiero go uruchamiam. Dzisiaj był u mnie autoryzowany instalator na pierwszy rozruch. Włączamy go coś tam bzyka, się przelewa, pompa zaskakuje i palnik się załącza. Nagle wyskakuje błąd 03, patrzymy w instrukcję a tam "W przewodzie kominowym wystąpił brak różnicy ciśnień lub przerwa w obwaodzie czujnika różnicy ciśnień (presostatu)". Zgodnie z instrukcją kocioł ponownie pare razu próbował się "zapalić i grzać (woda/co) ale za każdym razem wyskakiwało po paru sekundach to samo. Nie pomogło wyłączenie go z sieci. Instalator cos tam pokręcił, spuścił/dopuścił wodę ale cały czas to samo sie działo. Wkońcu ściągnął przednią ściankę z kotła (tą pod obudową zewnętrzną - chyba tam już był palnik) i zaskoczyło. Zaczął grzać co i cwu. Pozamykał wszystko i się rozstaliśmy. Szczęśliwy że wszystko hula wyszedłem z domu. Wracam gdzieś po 2 godzinach, odkręcam kran a tu na kotle znowu 03 i znowu to samo, zarówno przy co jak i cwu. Ciąg w kominie jest, gdyż wkładałem świeczkę do rewizji i o mało co mi jej z ręki nie wyssało.
Nie wiem czy to może być przyczyną mojego problemu, ale jak go instalowałem, to zauważyłem, że tam gdzie się podłącza rurę dopływu powietrza to były takie blaszki, chociaż cały otwór nie był zasłonięty. Ja tych blaszek nie usuwałem (a może powinienem???), tylko poszła na to gumowa uszczelka i adapter powietrzny.
Nie wiem czy to może być przyczyną mojego problemu, ale jak go instalowałem, to zauważyłem, że tam gdzie się podłącza rurę dopływu powietrza to były takie blaszki, chociaż cały otwór nie był zasłonięty. Ja tych blaszek nie usuwałem (a może powinienem???), tylko poszła na to gumowa uszczelka i adapter powietrzny.