Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wiwa HD-95 - "Pikselowanie" programów TVP

Maserman 25 Jul 2013 21:31 3507 15
  • #1
    Maserman
    Level 8  
    Witam, posiadam na działce zwykłą antenę telewizyjną zamontowaną na dachu. Z uwagi na fakt, że nastąpiła cyfryzacja, zakupiłem dekoder DVB-T Wiwa HD-95 do odbioru telewizji cyfrowej.

    Problem polega na tym, że wszystkie kanały TVP przerywają - co chwilę zacina się dźwięk, na ekranie pokazują się różnokolorowe kwadraty i po chwili wszystko wraca do normy. Dzieje się to tylko na kanałach TVP tj. TVP1, 2, TVN Info itd. Inne kanały np. Polsat, czy TVN odbierają normalnie.

    Jak na ironię, opłacam abonament RTV.

    W przeszłości na problemy z odbiorem pomagało ustawienie anteny w dobrym kierunku, jak to jest teraz w przypadku telewizji cyfrowej?

    Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i porady.

    Pozdrawiam serdecznie.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • Helpful post
    #3
    LeDy
    Level 43  
    Maserman wrote:
    Witam, posiadam na działce zwykłą antenę telewizyjną zamontowaną na dachu. Z uwagi na fakt, że nastąpiła cyfryzacja, zakupiłem dekoder DVB-T Wiwa HD-95 do odbioru telewizji cyfrowej.

    Problem polega na tym, że wszystkie kanały TVP przerywają - co chwilę zacina się dźwięk, na ekranie pokazują się różnokolorowe kwadraty i po chwili wszystko wraca do normy. Dzieje się to tylko na kanałach TVP tj. TVP1, 2, TVN Info itd. Inne kanały np. Polsat, czy TVN odbierają normalnie.

    Jak na ironię, opłacam abonament RTV.

    W przeszłości na problemy z odbiorem pomagało ustawienie anteny w dobrym kierunku, jak to jest teraz w przypadku telewizji cyfrowej?

    Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i porady.

    Pozdrawiam serdecznie.
    Antenę ustawia się tak samo . Nic nie podajesz tego co powinieneś. Może jak przestaniesz opłacać to się poprawi?
  • #5
    Maserman
    Level 8  
    LeDy wrote:
    Antenę ustawia się tak samo . Nic nie podajesz tego co powinieneś. Może jak przestaniesz opłacać to się poprawi?


    Przepraszam, niestety wydaje mi się, że żadnych dodatkowych informacji nie posiadam - nie wiem jakiej firmy jest antena, jedynie mogę podać lokalizację.

    Na stronie http://www.dvbtmap.eu/ zlokalizowałem najbliższy nadajnik i skierowałem antenę w tamtą stronę. Wszystko działało pięknie około pół godziny - potem zaczęło się przerywanie a po chwili całkowity brak sygnału. Potem zdecydowałem że skieruję antenę tak jak sąsiedzi - w kierunku Warszawy, tym razem "pikselowanie" pojawia się na każdym kanale.

    Nie bardzo wiem jak zdiagnozować problem, ale przypuszczam że to wina anteny - ma już swoje lata (około siedmiu), w dodatku tuż za działką, "na drodze sygnału" stoi pas wysokich drzew, ciekaw jestem czy one też mogą być przyczyną tych zakłóceń.

    Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    #6
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

    Maserman wrote:
    Przepraszam, niestety wydaje mi się, że żadnych dodatkowych informacji nie posiadam - nie wiem jakiej firmy jest antena, jedynie mogę podać lokalizację.

    Zobacz zalecenia w dziale : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2212466.html .

    Quote:
    Nie bardzo wiem jak zdiagnozować problem, ale przypuszczam że to wina anteny - ma już swoje lata (około siedmiu), w dodatku tuż za działką, "na drodze sygnału" stoi pas wysokich drzew, ciekaw jestem czy one też mogą być przyczyną tych zakłóceń.

    No to teraz możesz już podać lokalizację (chociaż miejscowość).


    Ideałem będzie jak podasz :
    - antena i jej wysokość zawieszenia
    - kabel koncentryczny
    - antena ze wzmacniaczem czy bez
    - lokalizacja
    - podaj aktualne wartości jakości i siły sygnału z dekodera/tunera


    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    #7
    kizek
    Level 35  
    Czy wykorzystujesz jakiś zasilasz zamontowany przy dekoderze.
    Pozostaje jedynie zdemontować antenę i zamieścić zdjęcie wnętrza puszki antenowej wtedy dowiemy się czy tam jest zamontowany wzmacniacz czy symetryzator.
  • #8
    Maserman
    Level 8  
    Witam ponownie, oto dodatkowe informacje które uzyskałem:

    Posiadam antenę siatkową.

    Wysokość zamocowania anteny - około 6 metrów, szczyt dachu.

    Kabel koncentryczny - nie wiem za bardzo co tutaj podać, antenę montował tato i zapewne do anteny dokupił kabel w sklepie RTV, zapewne jest to zwykły kabel antenowy.

    Podejrzewam że antena posiada wzmacniacz - wiem że od wtyku antenowego odchodzi kabel z zasilaczem. Oczywiście zasilacz jest podłączony do prądu.

    Lokalizacja - Łajszczew Stary, woj. mazowieckie.

    Aktualne wartości siły podam jak będę na działce w najbliższy weekend - czy chodzi tutaj o jakość i siłę sygnału poszczególnych kanałów?

    Dodam także, że najbliższym nadajnikiem jest nadajnik "Skierniewice" (kierunek 318 stopni, odległość 12.6 km) i w tamtą stronę ustawiłem antenę. Sygnał był super przez około 30 minut, potem zaczęły się problemy, następnie sygnał zanikł. Potem skierowałem - tak jak sąsiedzi - antenę na Warszawę (nadanik Pruszków i Raszyn ~40 km), obraz i dźwięk są przerywane na każdym kanale.

    Dziękuję serdecznie.
  • #9
    Maserman
    Level 8  
    Witam ponownie.

    Zdecydowałem się na zakup nowej anteny - wybór padł oczywiście na kierunkową, Opticum AX1000. Wydaje się być odpowiednim kompromisem pomiędzy jakością (w tym ilością elementów) a ceną. Zastanawiam się tylko czy taka antena wystarczy. Do nadajników "warszawskich" mam 40 kilometrów, a chciałbym uniknąć montowania dodatkowych wzmacniaczy, gdyż nie znam się zbyt dobrze na elektronice.

    Dodatkowo mam pytanie: czy ta antena wymaga podłączenia do zasilania, czy wystarczy włączone "zasilanie anteny" w opcjach tunera dvb-t?

    Dziękuję i pozdrawiam.
  • Helpful post
    #10
    ArtMedia
    Level 26  
    Ustawiasz na Raszyn a właściwie Łazy i będzie działać bez żadnych wzmacniaczy. Chyba, że kabel jest do niczego?
    Zasilacz należy usunąć razem z jego wtyczką antenową, montując w jej miejsce zwyczajną.
    Zasilanie anteny w menu tunera ma być wyłączone.
    Pozdrawiam.

    Sebastian
  • #11
    Maserman
    Level 8  
    Witam serdecznie po krótkiej przerwie.

    Zakupiłem antenę kierunkową Opticum AX1000+ wersję ze zwiększonym zyskiem - 16,5 dBi. Zamontowana na dachu, skierowana "na" Raszyn Łazy, kanały z Mux'ów 2, 3 działają bez zarzutu, niestety jeżeli chodzi o Mux 1, obrazu nie ma, siła sygnału praktycznie zerowa (0-9%).

    Czy jest to wina nakierowania anteny, skoro sygnał z innych Mux'ów odbierany jest prawidłowo (jakość i siła powyżej 90%)?

    Dziękuję i pozdrawiam.
  • Helpful post
    #12
    ArtMedia
    Level 26  
    Witam ponownie.

    Czy zamieniłeś wtyczkę antenowa na zwyczajną? Nie może zostać ta od zasilacza.
    Pozdrawiam.

    Sebastian
  • #13
    fidotp
    Level 23  
    Proponuję wezwać fachowca bo Twoja wiedza na ten temat jest bardzo znikoma.
    Jeśli się nie zna podstaw to się za takie rzeczy nie zabiera.
    Kizek dał ci pomocne linki ale zapewne ich nawet nie przejrzałeś.
  • Helpful post
    #14
    irekr
    Moderator
    Dla próby proponuję założyć tłumik.
    Wiwa HD jest znana ze swojej bardzo dużej czułości - nawet zbyt dużej czułości - i nie toleruje silnych sygnałów.
    W samej Warszawie bez tłumika praktycznie nigdy nie pracuje poprawnie.

    W Bartnikach k.Skierniewic nie ma żadnego nadajnika telewizyjnego.
  • Helpful post
    #15
    _cheetah_
    Network and Internet specialist
    Maserman wrote:
    kanały z Mux'ów 2, 3 działają bez zarzutu, niestety jeżeli chodzi o Mux 1, obrazu nie ma, siła sygnału praktycznie zerowa (0-9%).

    Czy jest to wina nakierowania anteny, skoro sygnał z innych Mux'ów odbierany jest prawidłowo (jakość i siła powyżej 90%)?
    Za tego, co opisałeś wynikają trzy najbardziej prawdopodobne prozaiczne przyczyny braku mux-1 (k58 / 770MHz):
    • Uszkodzona lub źle założona wtyczka antenowa. Odciąć, założyć starannie jeszcze raz. Wtyczka powinna być całkowicie metalowa. Zwrócić uwagę, aby druciki z oplotu kabla antenowego nie dotykały do żyły środkowej kabla oraz żeby był pewny kontakt żyły środkowej oraz ekranu kabla do mocowań wtyczki;
    • Niewłaściwie zamontowane złącze F. Złącze odciąć, założyć jeszcze raz, zwracając uwagę na wywinięcie oplotu ekranu na zewnątrz kabla i żeby nie było zwarcia jakiegoś drucika ekranu do żyły środkowej kabla.
    • Uszkodzony albo badziewny kabel antenowy. Jeśli kabel ma średnicę około 5mm, do wymiany.
    .
    Jeśli powyższe działania nie pomogą, należałoby wtedy pomyśleć o wzmacniaczu do anteny - jest dedykowany WX-11 z zasilaniem z +5V, czyli z dekodera, lub jakiś liniowy lub wewnętrzny.
  • #16
    Maserman
    Level 8  
    Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Wtyczka antenowa była niepoprawnie założona.
    Wszystko już działa doskonale.

    Pozdrawiam!