Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nowy kocioł - Jaki kocioł gazowy 2 funkc. do pensjonatu 220m2

mrluke 25 Jul 2013 23:49 5616 17
Buderus
    mrluke
    Level 14  
    Witam, potrzebuje pomocy w wyborze kotła gazowego do pensjonatu o powierzchni 220m2. Obecnie posiadam stojący Viessman 10 letni i rachunki mam w zimie około 2500zł miesięcznie (woda i ogrzewanie). Czy montując piec kondensacyjny zejdę z rachunkami do mniejszej kwoty za gaz? Dom świeżo ocieplony. Czym się kierować przy ewentualnym wyborze nowego pieca (mam nowy bojler 250litrów). Wiem tylko otyle ze Viesmann i Vailant robią lub robili najlepsze piece.... I na tym moja widza się kończy jeśli chodzi o kotły... ?
  • Buderus
    piotr_boncza
    Level 29  
    Jednofunkcyjny kondensacyjny o mocy takiej, jaką ma wężownica zasobnika. Sprawdź w instrukcji, albo podaj jaki model i producenta. Skąd się wziął pomysł kotła dwufunkcyjnego? Masz przecież zasobnik i, jeśli to pensjonat, spore zapotrzebowanie na ciepłą wodę.
    mrluke
    Level 14  
    no ten stary (Viesmann Atola-RN)mam dwufunkcyjny bo dwufunkcyjny to taki co grzeje wode i ogrzewa...czy tak? no zapotrzebowanie spore na wode jest...
    piotr_boncza
    Level 29  
    Nie do końca :) Żeby się nie rozpisywać. Potrzebujesz kotła kondensacyjnego, jednofunkcyjnego, który będzie ogrzewał pensjonat oraz podgrzewał wodę w zasobniku, przy pomocy wężownicy. Przeczytaj na zasobniku albo w jego instrukcji jaki to typ i moc. Z reguły przy takich jak Twój obiektach moc potrzebna dla podgrzania wody jest sporo większa od mocy potrzebnej do ogrzewania budynku. Przyznaj się skąd jesteś to może podpowiemy co ma dobry serwis w okolicy.
  • Buderus
    mrluke
    Level 14  
    jestem z Bolesławca na dolnym śląsku. Myslalem ze taki co podgrzewa wode i grzejniki to są dwie funkcje czyli dwufunkcyjny... Bojler mam nowy 250litrów... Na co zwracac uwage przy wyborze dobrego kotła i na co tez zwrocic uwage jesli chodzi o prawidlowy montaz aby wszystko razem wspolgrało obnizając jak najbardziej rachunek...? a
    wnoto
    Level 34  
    To jeszcze kilka infomacji nt obłożenia pensjonatu . Ile osób maksymalnie w nim przebywa. Czy to ma miejsce w lecie czy w zimie ?

Widząc duże zapotrzebowanie na ciepłą wodę zainteresowałbym się kolektorami słonecznymi. W zależności od sezonu trzeba stosować odpowiednie rozwiązanie.

Nie zamykaj się tylko na gaz. MAsz duże zapotrzebowanie - trzeba to optymalnie obsłużyć.
    mrluke
    Level 14  
    Mam powiedzmy srednio dziennie ok. 6-10 osób, czasem 25 ale to b. rzadko. Bojler na wode 250 litrów nowy kupiony rok temu z 1 wezownicą... caly rok funkcjonuje.
    wnoto
    Level 34  
    A nie rozważałeś zakupu układu solarnego z dużym zasobnikiem.
    U Ciebie taka inwestycja powinna szybko się zwrócić. Zapewne też możesz skorzystać z dopłat.

Możesz też roważyć PC powietrze-woda.

I dopiero na końcu pomyśleć o zmianie pieca. Choć wtedy zużycie powinno istotnie zmaleć

Dodano po 45 [sekundy]:

Czy pod pojęciem bojlera masz na myśli bojler elektryczny ?
    mrluke
    Level 14  
    nie nie, mam na mysli ten baniak na ciepłą wode która jest ogrzewana z kotła. Ile moze taki system solarów kosztować i ile litrów baniak do tego trzaby nabyc na tyle osób? i czy to działa w zimie?
    wnoto
    Level 34  
    Nie jestem dobry w tym temacie ale obiło mi się o uszy że zestawy na Allegro chodzą po 7 tys zł za 3 panele i zbiornik 300l.
    Zapytaj czy gmina nie dopłaca do instalacji - podobno czasami zdarzają się dopłaty do 85%. Ale wtedy instalatorzy chcą więcej.

W Twoim przypadku najważniejszy jest zbiornik. Im większy tym lepiej. Jeśli wodę z niego puścisz na piec to będzie on pracował tylko czasami.
    Przykładowo woda z sieci ma 8C jak puścisz to na kolektor w zimie to zawsze te kilka kilkanście stopni podgrzeje - a dla dla kotła to olbrzymi plus.

Możesz tak zamieszać że obecny bojler podłaczyć pod panele a na wyjściu całego układu dać sporo mniejzy - bo piec bedzie miał sporo mniej do roboty.
    mrluke
    Level 14  
    Witajcie po dlugim czasie...
    Temat pieca gazowego umarl na jakis czas poniewaz tak wyregulowałem sobie piec ze malo bral gazu niestety ten piec ktory mam zaczyna szwankowac i rozgladam sie za nowym. Ilosc osób okolo 15-20 (maksymalnie) z reguły około 5-10. Powierzchnia 200 metrów kw. Poleclili mi Vitodens 100 - tylko czy nadązy on z podgrzaniem wody (zbiornik 300litrów) i czy bedzie ekonomiczny...?
    michael1986
    Level 18  
    mrluke wrote:
    Witajcie po dlugim czasie...
    Temat pieca gazowego umarl na jakis czas poniewaz tak wyregulowałem sobie piec ze malo bral gazu niestety ten piec ktory mam zaczyna szwankowac i rozgladam sie za nowym. Ilosc osób okolo 15-20 (maksymalnie) z reguły około 5-10. Powierzchnia 200 metrów kw. Poleclili mi Vitodens 100 - tylko czy nadązy on z podgrzaniem wody (zbiornik 300litrów) i czy bedzie ekonomiczny...?

Ilość osób jest ważna ale ważna jest również ilość łazienek.

Również polecam I funkcyjny. Pytanie czy rury CWU masz chociaż izolowane? Wodę masz w okolicy drogą czy tanią?
    mrluke
    Level 14  
    8 łazienek, woda/scieki b.drogie, rury w wiekszosci izolowane miedziane.
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Postaw 2 kotły. Jeden do ogrzewania, drugi do produkcji ciepłej wody. Będzie komfort w każdym calu. Znam pensjonaty, w których jest zimno. Każdy bowiem kocioł ma priorytet produkcji ciepłej wody.
    Może to być kaskada kotłów mniejszej mocy, np 20 kW
    Będzie bezpiecznie i efektywnie.
    mrluke
    Level 14  
    Swietny pomysl z tymi 2 kotlami...!
    ale od wczoraj mam nowy piec IMMERGAS VICTRIX
    a po sprawdzeniu rur okazało się ze nie są one jednak izolowane. Piec prócz CO grzeje oczywiście również wodę do bojlera 300 litrowego ktora w niedlugim czasie niestety sama się ostudza! Dzieje się tak przez pompe która chodzi caly czas i ma za zadanie pompowanie wody (CWU) do obiegu, by po odkreceniu kurka w kranie leciala prawie od razu ciepla woda. Jak odłącze tą pompke z pradu to woda (gdy nikt nie uzywa cieplej) b.dlugo jest gorąca w bojlerze ale za to trzeba czekac dosc dlugo zanim zleci zimna i zacznie leciec gorąca. Czy macie jakis pomysl na to aby np włączała się wtedy kiedy ktos odkreci kran ewentualnie jakis inny pomysl? (fotokomórki w łazienkach odpadają) :)
    Zastanawiam się ponieważ nie sprawdzilem tego na jeszcze starym działającym piecu jak to było rozwiązane w nim (Viessmann Atola RN AVR 24) - tam pompa była podłączona do pieca a nie bezposrednio do gniazdka 230V i chyba nie chodzila caly czas-chyba...!?
    mrluke
    Level 14  
    okej, ale klienci przyjezdzają w różnych godzinach. generalnie doba jest do godziny 11ej a zaczyna sie o 13ej. Czyli w pewnych godzinach i tak by musieli czekac na tę ciepłą wodę-teraz przy tych oszczędnych słuchawkach prysznicowych które mieszają wode z powietrzem, moment w ktorym zaczynałaby leciec ciepła woda z krana następywałby po minucie (i tak jest teraz gdy wyłącze pompe).

Instalator pokazal mi urzadzenie ktore montuje się na rurke powrotną przy bojlerze do któregoż to urządzenia wpina się pompe i kiedy temperatura na tej rurce powrotnej spadnie do okreslonej temperatury to pompa się załącza. Ale! Ale! powiedzmy ze mamy temperature wysoką na rurce to nie jest wcale tak, ze w kazdej łazience od razu zacznie leciec ciepla woda przy nie pracującej pompie... wydaje mi sie ze to nie daje za wiele...
    Idealne byłby czujnik załączający pompe który "wyczuwałby" spadek cisnienia w obiegu ktory nastąpił w skutek odkręcenia kurka z wodą. Nie wiem, może jest to niemożliwe to co piszę... a może jednak jest coś takiego?
    Wojtek W
    Level 12  
    mrluke wrote:
    Swietny pomysl z tymi 2 kotlami...!
    ale od wczoraj mam nowy piec IMMERGAS VICTRIX
    a po sprawdzeniu rur okazało się ze nie są one jednak izolowane. Piec prócz CO grzeje oczywiście również wodę do bojlera 300 litrowego ktora w niedlugim czasie niestety sama się ostudza! Dzieje się tak przez pompe która chodzi caly czas i ma za zadanie pompowanie wody (CWU) do obiegu, by po odkreceniu kurka w kranie leciala prawie od razu ciepla woda. Jak odłącze tą pompke z pradu to woda (gdy nikt nie uzywa cieplej) b.dlugo jest gorąca w bojlerze ale za to trzeba czekac dosc dlugo zanim zleci zimna i zacznie leciec gorąca. Czy macie jakis pomysl na to aby np włączała się wtedy kiedy ktos odkreci kran ewentualnie jakis inny pomysl? (fotokomórki w łazienkach odpadają) :)
    Zastanawiam się ponieważ nie sprawdzilem tego na jeszcze starym działającym piecu jak to było rozwiązane w nim (Viessmann Atola RN AVR 24) - tam pompa była podłączona do pieca a nie bezposrednio do gniazdka 230V i chyba nie chodzila caly czas-chyba...!?

Teraz podaj nazwę firmy ktora zrobiła Ci takiego babola ? nieizolowana recyrkulacja chociaż oszczędzasz na wymiarowaniu grzejników .To spoko