Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Hantarex MTC9000 - Obraz rozszerzony u góry

26 Lip 2013 15:25 8040 19
  • Poziom 9  
    Hantarex MTC9000 - Obraz rozszerzony u góry Witam, mam Problem z monitorem 15khz Hantarex MC9000. Obraz u góry jest rozszerzony a na dole prawidłowy. Pion jest na TDA1670. Podmieniłem na TDA1675A, oczywiście elektrolity profilaktycznie też wymieniłem, niestety bez zmian B+ jest 128V. Dodatkowym objawem jest lekkie "falowanie" obrazu na boki.

    Dla lepszej orientacji załączam zdjęcie

    Jakieś sugestie ? Będę wdzięczny
    Pozdrawiam Rafał

    Tutaj wrzuciłem schemat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12563263#12563263
  • Spec od monitorów
    Elektrolity to raz.
    Dwa pomierz dokł. elementy RC (oporniki małej wart. ) w ukł. sprzężenai pionu .

    Popatrz w aplikacje TDA1675 (było chyba z 12-tematów o nim, uzyj opcji szukaj > wpisz w pole poszukiwań: TDA1675 )
  • Poziom 16  
    Witam.
    Lord_Vader_CH napisał:
    oczywiście elektrolity profilaktycznie też wymieniłem

    A czy w filtrze zasilania 230v za mostkiem prostowniczym też?
    Falowanie może zależeć od niego.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 9  
    Witam ponownie ,

    Problem diametralnie zmienił oblicze. Mianowicie dokonałem błędnych pomiarów. Z powodu utrudnionego dostępu do Chassis pomiarów dokonywałem na "stole", kineskop nie był podpięty. Podałem 128 AC na zasilanie i wtedy było B+ około 130V i zasilanie TDA prawidłowe. Dzisiaj pokusiłem sie o dokonanie pomiarów wewnątrz urządzenia i sytuacja się sporo zmieniła. Okazuje się po podłączeniu cewek i wysokiego naspięcia B+ jest 98V a zasilanie scalaka ok 17V, to wyjasnia problem. Ale gdzie szukać przyczyny ? Na Kondensatorze filtrującym 470mik/200V 176V. WSZYSTKIE elektrolity wymieniłem profilaktycznie gdyż nie ma ich duzo za wyjątkiem tego 470mik/200V bo go nie miałem ale pojemnośc pokazuje prawidłową. Czy może uszkodzone trafo WN tak obciążać B+ ?

    Proszę o rady

    Dodano po 55 [minuty]:

    Trafo WN to niestety nie jest. Podmieniłem i bez zmian :(
    Czy uszkodzone cewki odchylania moga dać Taki objaw ?
    Cewki mają oporność 2,5 i 14,5 Ohma. Kineskop A51-427X
  • Moderator
    Lord_Vader_CH napisał:
    a wyjątkiem tego 470mik/200V bo go nie miałem ale pojemnośc pokazuje prawidłową.
    - to że wykazuje pojemność prawidłową (domniemam że pomiar za pomocą miernika pojemności w zwykłym mierniku), to nie znaczy że w układzie będzie pracował równie poprawnie. Podstaw jakikolwiek sieciowy, aby sprawdzić efekty.
    Odpal zasilanie HOT na żarówce - wtedy zmierz napięcie zasilające trafo WN. Jeśli będzie nadal zaniżone -szukaj usterki w przetwornicy, jedli będzie prawidłowe w odchylaniu. Czy występuję na układzie. Czy zasilanie układu odchylania V sprawdzone wszystko? A jak pozostałe kondensatory wokół TDA?
  • Poziom 9  
    dzimi napisał:
    Lord_Vader_CH napisał:
    a wyjątkiem tego 470mik/200V bo go nie miałem ale pojemnośc pokazuje prawidłową.
    - to że wykazuje pojemność prawidłową (domniemam że pomiar za pomocą miernika pojemności w zwykłym mierniku), to nie znaczy że w układzie będzie pracował równie poprawnie. Podstaw jakikolwiek sieciowy, aby sprawdzić efekty.
    Odpal zasilanie HOT na żarówce - wtedy zmierz napięcie zasilające trafo WN. Jeśli będzie nadal zaniżone -szukaj usterki w przetwornicy, jedli będzie prawidłowe w odchylaniu. Czy występuję na układzie. Czy zasilanie układu odchylania V sprawdzone wszystko? A jak pozostałe kondensatory wokół TDA?


    A więc:

    Podłozyłem Kondensator sieciowy na Taki sam, niestety bez zmian,
    Hot na zarówce prawidłowy 130V, czyli nie przetwornica. Kondensatory wokół TDA sprawdziłem wczesniej jako pierwsze i profilaktycznie wymieniłem na nowe. Proszę o dalsze sugestie
  • Moderator
    Lord_Vader_CH napisał:
    Kondensatory wokół TDA sprawdziłem wczesniej jako pierwsze i profilaktycznie wymieniłem na nowe.
    - wiem , widzę że Kolega jest na tyle doświadczony że nie trzeba podpowiadać, tylko że mi chodziło o styrofleksowe i ceramiczne. Jeśli dysponujesz oscyloskopem sprawdź przebiegi ne wejściu TDA i wyjściu. Możliwe że już wyjściowe sygnały z generatora ramki są już nieprawidłowe.
  • Poziom 9  
    dzimi napisał:
    Lord_Vader_CH napisał:
    Kondensatory wokół TDA sprawdziłem wczesniej jako pierwsze i profilaktycznie wymieniłem na nowe.
    - wiem , widzę że Kolega jest na tyle doświadczony że nie trzeba podpowiadać, tylko że mi chodziło o styrofleksowe i ceramiczne. Jeśli dysponujesz oscyloskopem sprawdź przebiegi ne wejściu TDA i wyjściu. Możliwe że już wyjściowe sygnały z generatora ramki są już nieprawidłowe.


    Kondensatory sprawdzałem są ok. Wydaje mi się że pion nieprawidłowo pracuje ponieważ ma zaniżone zasilania (jest około 17V). B+ też zaniżone do 98V. Coś przywiera tylko co ? ciekawa sprawa bo na stole jak go odpalam bez cewek i kineskopu to napięcia są normalne na TDA 24V a B+ 130
  • Moderator
    Może sugerować to zawarcie na cewkach.
  • Poziom 9  
    dzimi napisał:
    Może sugerować to zawarcie na cewkach.


    Też tak myślę ale nie mam jak ich sprawdzić nie wiem jaką powinny miec opornośc. Optycznie wyglądają dobrze Maja 2,5 i 14,5 ohma
  • Moderator
    Najprościej było by podłączyć inne o podobnych parametrach i wtedy sprawdzić. Tylko pewnie z tym problem.
  • Poziom 9  
    dzimi napisał:
    Najprościej było by podłączyć inne o podobnych parametrach i wtedy sprawdzić. Tylko pewnie z tym problem.


    No dokładnie, nie mam nawet podobnych cewek żeby to sprawdzić. Normalnie nie mam siły do tego monitora już. Jakoś nie chce mi się wierzyć w te uszkodzone cewki ale z drugiej strony wiele na to wskazuje.

    Pomocy, może ktoś ma jakieś pomysły ? Przecież tylu tu doświadczonych kolegów na Forum. Proszę o Wasze sugestie.

    Rafał
  • Poziom 18  
    Podłącz odwrotnie cewki pionu i powinno się wyjaśnić.
  • Poziom 9  
    fakuzdysi napisał:
    Podłącz odwrotnie cewki pionu i powinno się wyjaśnić.


    W jaki sposób odwrotnie ?
  • Poziom 18  
    Zamień miejscami kabelki na cewkach pionu.
  • Poziom 9  
    Hantarex MTC9000 - Obraz rozszerzony u góry

    Więc teraz obraz jest do góry nogami i wygląda tak jak na zdjęciu. Niestety nie wiem czego to dowodzi i jak to interpretowac.
  • Poziom 18  
    Cewki dobre, do sprawdzenia C34.
  • Poziom 9  
    fakuzdysi napisał:
    Cewki dobre, do sprawdzenia C34.


    C34 wymieniony jak i reszta elektrolitów. B+ zanizone do około 98V a zasilanie TDA do około 17
  • Poziom 9  
    Naprawdę żadnych więcej pomysłów ? Wściekły jestem bo to raczej prosty Monitor , schemat jest , a tu taka niespodzianka :( Może cos przeoczyłem sam juz nie wiem.
  • Spec od monitorów
    Cytat:
    Dwa pomierz dokł. elementy RC (oporniki małej wart. ) w ukł. sprzężenai pionu .

    *R te na wyj./ tutaj zaś C się nie mierzy > tylko wymienia !

    TDA1670
    Hantarex MTC9000 - Obraz rozszerzony u góry

    TDA1675A
    Hantarex MTC9000 - Obraz rozszerzony u góry

    Poczytaj o uszkodzeniu : trapez (odwrócony trapez)
    Dużo było na forum sąsiednim :serwis TV