Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Focus mk1 1.8tdci - niesprawna klimatyzacja (niby działa)

26 Lip 2013 21:09 8529 6
  • Poziom 18  
    witam
    Wiem, że temat był poruszany wiele razy... czytałem, niestety nie znalazłem zbyt wiele szczegółów.
    Klimatyzacja załącza się prawidłowo tylko gdy na zewnątrz jest chłodno, wczoraj sprawdzałem szczelność i uzupełniłem czynnik, brakowało 250g.... jest tak samo tyle, że jest zimniej (o ile działa) . problem zaczyna się gdy wychodzi słońce i robi się ciepło, upał na zewnątrz powoduje wyłączanie klimy.
    Okazuje się, że nie załącza się wcale sprężarka/sprzęgiełko, sprawdzałem bezpiecznik, przekaźnik, przejścia są. w momencie naciśnięcia przycisku załącza się przekaźnik, napięcie dochodzi do sprzęgiełka a mimo to sprzęgiełko nie startuje. gdy zrobiło się ciut chłodniej odkryłem dziwne zachowanie: uruchomiłem silnik, włączyłem przycisk od klimy, przekaźnik załączył(wiem bo włożyłem go bez obudowy), sprzęgło zaskoczyło, wentylator chodzi... minęło 20 sekund i przekaźnik rozłączył sprzęgło, następne 10 sekund i przekaźnik znowu załączył ale sprzęgło i wentylator nie reaguje.

    gdzie szukać przyczyny? mam wydruk z urządzenia które nabijało czynnik:
    gaz odzyskany: 480g
    olej odzyskany: 3cc
    podciśnienie 15 min
    olej wprowadzony 15cc
    barwnik wprowadzony 0cc
    gaz wprowadzony 735g

    na karteczce pod maską jest napisane jest 0,740kg +/- 0,015kg
    z góry dziękuję za pomoc
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Presostat - poszukaj na forum forda i poczytaj.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Pomocny post
    Poziom 9  
    jak prąd dochodi do samego sprzęgła a ono nie reaguje to po prostu jest zepsute, najprawdopodobnej masz przerwę w uzwojeniu jak jest zimno to się kurczy i styka nie raz tak miałem, przecież to tylko zwykły elektro magnes jak jest prąd to to musi działać i zapiąć, albo druga opcja lepsza dla ciebie zdaża się tak że tarcza sprzęgiełka jest za daleko i trzeba je po prostu wyregulować, a wentylator włącza się dopiero jak jest wysokie ciśnienie w układzie przez czujnik ciśnienia.
  • Poziom 18  
    dziękuję za podpowiedzi
    mam jeszcze pytanko natury technicznej: do sprężarki dochodzą 2 przewodziki, jeden ma przejście z przekaźnika czyli zasilający do sprzęgła a drugi w jakim celu tam jest?
  • Pomocny post
    Poziom 9  
    dwa kable jeden zasilający a drugi masa możesz jeszcze zrobić taki trik , że wtedy co nie działa zmierzyć oporność tej cewki na sprzęgle między tymi dwoma kablami może to coś nam podpowie
  • Pomocny post
    Poziom 32  
    Przejscie, przejsciem, ale zmierz jakie napięcie jest pod obciążeniem jak nie załącza się sprzęgło, przy samej wtyczce.
  • Poziom 18  
    rozrusznikowy.pl napisał:
    dwa kable jeden zasilający a drugi masa możesz jeszcze zrobić taki trik , że wtedy co nie działa zmierzyć oporność tej cewki na sprzęgle między tymi dwoma kablami może to coś nam podpowie

    To chyba mam przyczynę. Wtedy próbowałem pomierzyć ten kabelek i między innymi badałem przejście do masy i jakoś tego przejścia nie było. Może masa pływa?

    Przebadam jeszcze raz całość: opór cewki, napięcie na załączonej cewce i przejście do masy. Muszę tylko znaleźć chwilę czasu, bo zarobiony jestem po uszy. :/