Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HDTV / 5800S kolory w negatywie

hyrek 28 Jul 2013 12:27 2469 4
    hyrek
    Level 2  
    Witam!

Piszę tutaj, bo nigdzie nie znalazłem rozwiązania swojego problemu.

Posiadam dekoder n-BOX HDTV (biały) , wersja oprogramowania 35 (aktualizacja 19.03.2012). Połączenie z tv przez hdmi.

Problem polega na tym, że mam całkowicie zepsute kolory, jakby negatyw. Czasami wszystko chodzi ok przez 10 minut, później znowu się psuje, zazwyczaj cały ekran ma dziwne kolory, ale bywa że np. tylko dolna połowa. Zdarza się, że po włączeniu tv i dekodera, na telewizorze pojawia mi się komunikat "brak sygnału" i napis ten jest właśnie w tych "dziwnych kolorach" - czasami tv jakby "dostraja się" aż w końcu załapie i działa. Przy włączonym dekoderze w całym tv są zepsute kolory, w menu, na innych wejściach też, gdy dekoder jest w stand by kolory w tv są ok.

Sprawdzałem już inny kabel hdmi, 2gie wejście hdmi, reset dekodera, odłączenie od prądu + wyjęcie anteny, wyjmowałem też karte, zmieniałem rozdzielczości, nic nie pomogło. Dodam jeszcze, że dekoder chodził wcześniej kilka lat na n-ce, teraz na nc+ 2 miesiące, problem wystąpił nagle z dnia na dzień w połowie lipca.

Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź, czy jest szansa na naprawę we własnym zakresie, czy po prostu dekoder "zdechł" na amen?
  • Helpful post
    KIEROWCA_VW
    Level 35  
    Zapewne dekoder jest własnością operatora, wiec czeka Cię wizyta u przedstawiciela NC+.
    Wcześniej jednak sprawdź go na innym telewizorze...
    hyrek
    Level 2  
    Dzięki za radę, spróbowałem podłączyć dekoder i na innym tv, wszystko działa idealnie.... , pomyślałem więc, że to nie dekoder, tylko tv, ale dla sprawdzenia podłączyłem pd ten teoretycznie wadliwy telewizor inny dekoder (z orange tv) i też wszystko jest ok. Jakieś pomysły?

Ok po 10 min, obraz na drugim dekoderze padł, więc to pewnie tv? czy może być to np. kwestia kabla antenowego?
    KIEROWCA_VW
    Level 35  
    Jakie objawy na dekoderze Orange?

Opisz dokładnie instalację antenową...
    hyrek
    Level 2  
    To już chyba nie ma znaczenia, podłączyłem laptopa do tv, przez hdmi i po paru minutach wystąpił ten sam problem, więc już mamy chyba jasność, że to telewizor