Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki telefon wybrać na następce Nokii N95 8gb?

Huta_Bieruta 28 Jul 2013 19:57 2034 6
Wago
    Huta_Bieruta
    Level 9  
    Witam, od 4 lat jestem posiadaczem Nokii N95 8gb. Ostatnio przetarła się taśma i pomyślałem, że może czas wymienić już telefon na coś nowszego zamiast naprawiać stary.

Obecny telefon ma też kilka nieco irytujących wad i aczkolwiek przyzwyczaiłem się już do nich to miło by było się ich pozbyć, mianowicie:
    - Słaba bateria (nawet po wymianie na nową)
    - Brak karty pamięci (koszmarnie długie przesyłanie przez kabel)
    - Telefon muli (zacina się lub spowalnia czasem)
    - Telefon nie radzi sobie z robieniem kilku rzeczy naraz (np. gdy słucham naraz radia i przeglądam internet to przy przewijaniu strony zacina się muzyka itp)
    - Jest rozsuwany (otwiera się w kieszeni, w dodatku trzeba wymieniać taśmę raz na jakiś czas)
    - Symbian (jakoś mnie nie przekonał)

Ma oczywiście zalety które chciałbym zachować, jak np.:
    - Jest w miarę wytrzymały (przeżył bez szwanku trochę upadków)
    - Ma spory wyświetlacz (jak na klasyczne telefony)
    - Aparat (w 100% spełnia moje potrzeby)
    - Oddzielne wejście na słuchawki i ładowarkę (w niektórych to łączą, a mnie by denerwowało coś takiego)
    - Przyzwoite głosniki i jakość dzwięku (może trochę za cichy)

Ogólnie chciałbym mniej więcej taki telefon:

Sprawy priorytetowe:
    - Wytrzymały (by bez strachu można go było brać do pracy gdzie nie straszne by mu były pyły, piach czy brud, taki AK 47 wśród telefonów ^^)
    - Z dobrym głośnikiem i jakością muzyki (by np punk rock odtwarzać bez "trzeszczenia" na głośniku, z dobrym basem)
    - Z WiFi (bez tego nawet nie patrzę)
    - Wygodny do przeglądania internetu (żeby np filmy na stronach bez problemów wszystkie odtwarzał bo obecny ma z tym problemy)
    - Szybki (bez mulenia i zacinek)
    - Klasyczny (nie dotykowy, nie rozsuwany, bez qwerty itd)
    - Tani (by znaleźć do 250/300zł używany na allegro, jeśli w takiej kategorii cenowej nie ma nic spełniającego opisane kryteria to można pominać ten punkt)

Sprawy drugorzędne:
    - Aparat (w obecnym wystarczający)
    - Oddzielne wejście na słuchawki i ładowarkę (chociaż można przeboleć)
    - Długo trzymająca bateria (więcej niż pół dnia w stresie...)
    - Duży wyświetlacz (przynajmniej taki jak w obecnym, żeby dobry do czytania ebooków był)
    - Szeroka klawiatura (trochę grube palce mam, chociaż w obecnym klawisze mają wystarczający rozmiar)
    - System (jaki polecacie? w miarę funkcojnalny bym chciał)
    - Karta pamięci (tak żeby można było wsadzić z 8gb/16gb)
    - Latarka (obecny ma dobrą lampę ale nie da się włączyć by świeciła cały czas)

Zastanawiam się nad Nokią E52 ale czytałem, że podobno ma raczej słaby głośnik, do tego częste problemy z płytą główną, a pierwsze serie charakteryzowało wadliwe wykonanie. Rozważam również zwyczajne pozostanie przy obecnym z braku ciekawszych alternatyw w rozsądnej cenie.

Mam nadzieję że wystarczająco nakreśliłem temat. Czekam na propozycje i pozdrawiam.
  • Wago
    internick
    Level 35  
    Huta_Bieruta wrote:
    ...Zastanawiam się nad Nokią E52...

Nowa z gwarancją kosztuje blisko 900 zł. Tańsze to podróbki z Chin. Jeśli się zepsuje to odsyłasz do sklepu gdzie kupiłeś lub zupełnie nie masz gwarancji, bo wygasa po miesiącu.

Używana? Hmm?

Bateria na pewno nie wytrzyma 10 dni jak to w przypadku nowej. Oba głośniki mają wadę. W swoich dwóch E52 wymieniałem je wielokrotnie, ale dopiero po gwarancji.
    Z wieszaniem się nie ma problemów o ile to sam soft. Instalujesz Phoenixa, pobierasz firmware i po kilku minutach telefon masz czyściutki jak z fabryki.

Przy częstych upadkach, otwieraniu pęka obwódka przedniego panelu tu gdzie jest przykręcona. Jako, że to brzydko wygląda to ludziska wstawiają nieoryginalny panel. Ten jest nieszczelny i raczej po kilku dniach pracy w pyle wyświetlacz będzie pokryty kurzem, itp. To samo dotyczy przedniej kamery.
  • Wago
    luki56
    Level 39  
    Nie ma telefonu który by spełniał wszystkie twoje wymagania.
    Huta_Bieruta
    Level 9  
    Cenę (najwyżej dorobię i dopiero kupię) oraz fakt że musi być klasyczny mogę pominąć, poszerza to trochę pole wyboru?
    luki56
    Level 39  
    Właśnie chodziło o cenę i typ budowy. Jedyne co można takowego znaleźć to dotykowego. Dasz radę to przełknąć?
    Huta_Bieruta
    Level 9  
    Domyśliłem się że o to właśnie chodzi. Dam radę, możesz podawać propozycje.
    luki56
    Level 39  
    Pasowała by tu Lumia 720 od Nokii, jednak chyba będzie dla ciebie za droga. Ewentualnie 620 ale juz nie jest unibody i nie będzie tak wytrzymała, chociaż wtedy można wziąć HTC 8S i będzie tani oraz unibody. Chyba ze poczekasz aż stanieje L720 lub L625.