Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CQ-MS0370LAC (Toyota Yaris) - Przeróbka radia na AUX

flankerr 30 Jul 2013 21:48 7797 5
    flankerr
    Level 12  
    Witam,

Próbuję przerobić fabrycznie radio (moduł CD) dokładając wejście AUX do radia - z tym że fabrycznie radio nie ma AUX-a, więc muszę zrezygnować z napędu CD.
    Wpiąłem się w tor audio na płytce, podłączając sygnał testowy uzyskuję wzmocniony na wyjściu - lecz tylko w trybie AM/FM (sygnał zmieszany z szumem). Radio, gdy nie ma płyty w napędzie, nie chce przełączyć się na CD.

Jak mogę "oszukać" radio, symulując obecność płyty CD?
    Inna możliwość - AUX zamiast AM - tylko wyjście z tunera jest wspólne dla AM i FM.

Radio jest dwuczęściowe - jednostka centralna + napęd & tuner.
    CMS
    Administrator of HydePark
    Zerknij na moją wypowiedź w podobnym temacie.

Pozdrawiam.
    CMS
    flankerr
    Level 12  
    Czyli w moim wypadku (wspólne wyjście z tunera AM i FM) jedynym rozwiązaniem jest włącznik odcinający sygnał z tunera?
    tczaplinek
    Level 2  
    Temat może mało aktualny, ale jakbyś jeszcze potrzebował - jest możliwość podpięcia się za przedwzmacniacz kaset jeśli posiadasz kieszeń na kasety.
    W takiej sytuacji wkładasz na stałe kasetę, odcinasz kabelek od napędu kasety (raczej nikt ich już nie używa ;) ) i możesz słuchać z wejścia aux na trybie tape radia.
    Przerobiłem kiedyś coś takiego w yarisie 2002r. i działa. Jakbyś chciał bardziej szczegółowe porady to zapraszam.
    scorpion-sufczyn
    Level 12  
    Witam ! A mógłbyś nakreślić tu bardziej szczegółowy schemat wykonania tego zlacza AUX ? I czy w taki sposób będzie można np. wpiac telefon z wyjściem minijack ? jest tez chyba mozliwośc wykorzystania złacza zmieniarki ale czy ktoś ma tu taki schemat to było by fajnie. Ja mam Yarka z 2001r z kaseciakiem i zmieniarką na 6 CD
    tczaplinek
    Level 2  
    Co rozumiesz pod pojęciem "schemat wykonania złącza AUX"?

Złącze jak to złącze - z jednej strony kabla zarobiona końcówka mini-jack a z drugiej dwa druty. Te dwa druty trzeba przylutować tak jak wspomniałem za przedwzmacniacz układu kasety.
    Niestety nie mam dokładnego schematu w którym miejscu radia należy to zrobić, rożne też są typy radia dla różnych modeli yarisa, generalnie musiałbyś zdjąć środek konsoli i zobaczyć jaki jest Twój model radia i poguglować trochę. Jak chcesz więcej szczegółów to napisz co konkretnie chcesz wiedzieć ;)