Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

EXEL - Pominięcie wierszy z 0

kaziktp 31 Lip 2013 19:45 1227 10
  • #1 31 Lip 2013 19:45
    kaziktp
    Poziom 6  

    Witam.
    Mam problem z przygotowaniem tabeli końcowej.
    Tabela pośrednia wygląda następująco:
    A B C D E
    1 0 0 0 0 0
    2 8 19 21 32 33
    3 0 0 0 0 0
    4 3 11 21 23 35
    5 5 12 27 28 34
    6 0 0 0 0 0
    7 0 0 0 0 0
    Chcę żeby tabela końcowa wyglądała tak:
    G H I J K
    1 8 19 21 32 33
    2 3 11 21 23 35
    3 5 12 27 28 34
    Rozchodzi się o to by końcowa tabela pominęła wiersze w których występuje wartość 0. Ręcznie zrobić tego nie mogę gdyż wartości w komórkach zmieniają się, w jednym dniu jest 0, w drugim np. 8 itd. a wszystkich wierszy mam aż 500.
    Jeżeli występuje wartość 0 to w całym wierszu.

    0 10
  • #2 31 Lip 2013 20:23
    pixel7
    Poziom 22  

    Sumujesz każdy wiersz w jakiejś kolumnie dalej. Potem filtr który wyklucz sumę = 0.

    0
  • #3 31 Lip 2013 21:12
    kaziktp
    Poziom 6  

    Jest to jakieś rozwiązanie.
    Problem w tym, że za codziennie muszę używać funkcji filtruj,
    przefiltrowaną tabelę kopiować i wklejać w inne miejsce.
    Dopiero wtedy z tabeli końcowej mogę brać dane do następnych funkcji.
    Czy jest inny sposób który z "automatu" stworzy mi tabele końcową bez 0

    0
  • #4 31 Lip 2013 23:31
    cbrman
    Poziom 27  

    kaziktp napisał:
    Jeżeli występuje wartość 0 to w całym wierszu.


    Czyli wystarczy sprawdzić czy np. w pierwszej kolumnie danego wiersza występuje wartość 0 i ją odrzucić?

    0
  • #5 01 Sie 2013 06:57
    kaziktp
    Poziom 6  

    Tak dokładnie.
    Jeżeli w 1 kolumnie w 10 wierszu jest 0 to w drugiej kolumnie i w 10 wierszu również
    będzie zero.

    0
  • #6 01 Sie 2013 07:12
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Interesuje Cię rozwiązanie formułami (tu z kolumną pomocniczą)

    EXEL - Pominięcie wierszy z 0

    czy makro (kopiowanie warunkowe w pętli)?

    0
  • #7 01 Sie 2013 13:02
    kaziktp
    Poziom 6  

    Chyba raczej z formułami i kolumną pomocniczą

    0
  • #8 01 Sie 2013 22:31
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Formuła na obrazku (Nr wiersza funkcji INDEX podstaw z CZY.BŁĄD). W kolumnie pomocniczej testowałem, zdaje się, sumę. Wpisz w F2 i skopiuj w dół:

    Code:
    =JEŻELI(SUMA(a2:e2)>0;MAX(F$1:F1)+1;"")

    0
  • #9 02 Sie 2013 14:06
    kaziktp
    Poziom 6  

    Coś nie bardzo rozumiem, możesz trochę jaśniej to rozpisać??

    0
  • #10 03 Sie 2013 06:38
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    W G2 wpisz

    Code:
    =JEŻELI(CZY.BŁĄD(PODAJ.POZYCJĘ(WIERSZ()-1;$F:$F;0));"";INDEKS(A:A;PODAJ.POZYCJĘ(WIERSZ()-1;$F:$F;0)))
    skopiuj w dół i w prawo.

    0
  • #11 11 Sie 2013 22:01
    kaziktp
    Poziom 6  

    Serdeczne dzięki.
    Właśnie o to chodziło:)

    0