Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki kupić dobry odkurzacz na sierść zwierząt ?

antii 01 Aug 2013 14:28 13257 9
    antii
    Level 2  
    Witam,
    Poszukuje dobrego odkurzcza na sierść kota.
    Kwota do 500pln bez wariacji :)
    Zastanawiam się nad wodnym bądź z filtrem HEPA.
    kazik70
    Level 28  
    Kup taki z turbo szczotką tylko ona dobrze zbiera sierść.
    Trabi
    Level 36  
    Szukaj z tzw. turbo-szczotką ew. dokup taką do posiadanego odkurzacza.

Dodano po 26 [sekundy]:

Hehe, pisaliśmy o tym samym w tym samym czasie :D
    antii
    Level 2  
    Dziekuje za pomocne komentarze zycze milego dnia :)
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Turbo szczotka wymaga czyszczenia, długiego czyszczenia, wyciągania kłaków. Ja używam szczotki z jakimś włosiem, po zakończonym odkurzaniu tylko przeciągam dłonią kilka razy po szczotce i kłaki lecą do rury.
    Jaki kupić dobry odkurzacz na sierść zwierząt ?
    ptiroat
    Level 11  
    Zelmer Jupiter 4000 z elektroszczotką i szczotką do parkietów. Przetestowany na Maine Coonie (a włosy tego gatunku do wyzwanie dla odkurzacza). To jeszcze ten "prawdziwy" Zelmer - dobrze zrobiony i mało awaryjny. Ten sam odkurzacz przetestowany też na alergikach (wiec filtr i worki działają dobrze).
    zetasia
    Level 9  
    Przetestowałam dwa odkurzacze z turboszczotkami przy 2 psach (krótka i długa sierść). Zelmer Syrius (moc 1600) i Electrolux Ultrasilancer (moc 1800). Byłam zachwycona turboszczotką Zelmera, ale Electrolux przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Odkurzenie dywanu turboszczotką Electroluxa zajmuje mi połowę mniej czasu niż turboszczotką Zelmera i nie muszę w to wkładać żadnego wysiłku (może to kwestia mocy odkurzacza) w przeciwieństwie do zwykłych ssawek zarówno jednej jak i drugiej firmy. Odkurzanie tymi ostatnimi to prawdziwa mordęga.
    Trabi
    Level 36  
    A czy ten Elektrolux to z workami czy bezworkowiec? Bo zastanawiam się nad jakimś bez worka, ale coś nie mogę się przekonać do jego braku. Nie kurzy się z takiego urządzenia?
    zetasia
    Level 9  
    Zarówno jeden jak i drugi to odkurzacze tradycyjne workowe, kurzyć się nie kurzy, wystarczy odpowiednio często zmieniać / prać worki i filtry, wtedy zapach sierści i kurzu nie pojawia się w trakcie odkurzania. Myślę, jednak, że kluczową sprawą przy zgarnianiu sierści jest konstrukcja turboszczotki i siła ciągu. Trzeba też pamiętać, aby po każdym sprzątaniu wyczyścić szczotkę z długich włosów (jeżeli oczywiście mamy w domu długowłosych), ponieważ wkręcają się i mogą spowolnić pracę szczotki.
    Turboszczotkę do Electroluxa dokupowałam osobno (z ciężkim sercem, bo cena jak dla mnie była nie do przyjęcia), ale warto było :D Oczywiście lepiej kupić odkurzacz w komplecie z turbo, żeby uniknąć takich dodatkowych wydatków.