Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Faac seven/ sprint 05 - brak reakcji

krishi 01 Sie 2013 16:09 1491 4
  • #1 01 Sie 2013 16:09
    krishi
    Poziom 2  

    Dzień dobry!

    Po ostatnich burzach nie było prądu, więc, jak zawsze, wysprzęgliłem napęd, aby otworzyć bramę ręcznie. Gdy podłączyłem bramę ponownie i włączyłem otwieranie, ta po pięciu centymetrach stanęła. Taka sytuacja się cały czas powtarzała. Nie sądzę, aby burza uszkodziła napęd. Inne podłączone do sieci sprzęty w domu działają bez zarzutu.

    Gdy zdjąłem pokrywę aby sprawdzić działanie diód zauważyłem, że bezpiecznik został "zamostkowany". Wymieniłem zepsuty bezpiecznik.

    Diody (brama otwarta do połowy):
    FSW - zgaszona, STOP - pali się, FCA- pali się, FCC- pali się. Więc chyba wszystko działa poprawnie.
    Fotokomórki klikają, gdy przetnę wiązkę światła.

    Wykonałem test i podłączyłem "-" z OPA / OPB. Silnik zaczął warczeć, brama ani drgnie. I teraz dzieje się tak cały czas.
    Myślałem, że to może wina radia, ale z odłączoną płytką, to samo.
    Zastanawiałem się, czy może szczotki silnika są do wymiany?

    Proszę kolegów o rady, bo ten zamostkowany bezpiecznik sprawił, że serwis stracił u mnie swój autorytet ( nota bene podczas zwykłej konserwacji napędu rozregulowali piloty).

  • #2 01 Sie 2013 20:57
    Jarmie
    Poziom 13  

    Proponowałbym sprawdzić kondensator przy silniku (jak się nie mylę 10 uF). Silnik jest na 230V i nie posiada szczotek. A swoją drogą masz niezły serwis od konserwacji.

  • #3 02 Sie 2013 09:50
    krishi
    Poziom 2  

    Niestety, kondensator jest sprawny. Po podłączeniu do miernika jego pojemność rośnie.

  • Pomocny post
    #4 02 Sie 2013 15:10
    Jaco4
    Poziom 10  

    Powinna świecić też dioda FSW, jeżeli nie będzie napęd nie ruszy.
    Pomierz uzwojenia stojanu powinny mieć około 56ohm.

  • #5 16 Sie 2013 20:49
    krishi
    Poziom 2  

    Kolega Jaco4 miał rację. Silnik oddałem do przewinięcia i powinno wszystko działać. Gratuluję trafnego tropu!

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo