Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki Migomat kupić w 2013r od 1000zł do 1300zł Wymiana progów w aucie

yes83 01 Aug 2013 22:31 9396 7
    yes83
    Level 15  
    Witam. Tematów podobnych było kilka (przejrzałem) ale chce sprecyzować, jestem Amatorem kiedyś blacharzem samochodowym, migomat potrzebuje do wymiany progów w skodzie 120/Rapid, do tej pory łatałem zwykła spawarką na elektordy i to była rzeż bo przepalała blachę, w dodatku nieraz zardzewiała 89r produkcji.

Spawarki nie będę często używał (do 2 samochodów) sprzęt potrzebuje na powiedzmy 2 miesiące i później będzie sie kurzył aż do następnego roku czy pomysłu.

Podkreślam ze chce spawać cienkie blachy w samochodzie i tylko do tego potrzebuje ten migomat, koszt zrobienia 2 progów u mechanika to 600zł a ja mam 2 auta to za to kupie Miga i sam zrobię.

Założyłem temat bo co roku coś nowego wychodzi a nikt tu nie precyzował ze chce tylko do auta miga, czytając tu posty z podobnych tematów każdy narzeka na migomaty z Hipermarketu chciałbym to jednogłośnie potwierdzić lub zaprzeczyć, mam około 1000zł do 1300zł na wydanie na migomat, pasowało by mi żeby było w tej cenie pełne wyposażenie (butla, maska, drut) pasowało by również Euro złącze, ewentualnie bez jeśli są takie które dobrze prowadza drut. Nie znam sie szczerze na Migomatach, na praktykach mieliśmy jakiś za 4 tysiaki ja mam tysiaka. Prosił bym o pomoc bo w Poniedziałek będę juz miał kupione progi które chce wymienić i do wtorku pasowało by mieć polecany sprawny migomat.
    Siłe mam ale potrzebuje cos na 220V bo musiał bym przedłużkę do 380V kupić.
    Jeśli jest tak jak ze zwykłymi spawarkami ze na siłę 2x lepiej spawają to może nawet kupie ta przedłużkę na 380V o ile ktoś to potwierdzi ze na bank z 220V cienkie blachy będzie trudniej spawać.
    zdenek_zdenek
    Level 26  
    Esab Caddy mig, ale nie mieści się w twoim budżecie. Jeżeli już musi być do 1200 to przejedź się do castoramy i tam kiedyś widziałem bestery w podobnych pieniądzach, model trochę mniejszy od 1800 i będzie to lepsze od jakiejkolwiek chińszczyzny.
    yes83
    Level 15  
    Dzięki za rade, w Sobotę sie przejadę do Castoramy, ale mógłbyś konkretnie model podać? i jak sprawa wygląda ze spawarkami z Hipermarketu? to to samo co na Alledrogo? Model który polecasz, polecali również w innych forach ale przerasta 2 krotnie a niekiedy 4 krotnie mój budżet. Jeszcze takie pytanie czy migomaty tez maja jak stare spawarki albo inwertery albo transformatory? Z doświadczenia wiem ze te inwertery są lepsze i leciutkie, przykład mam na Spawarce mojego Wujka za 550zł 2x cięższej niz mojego Ojca inwertorowej i spawa pięknie ta nowszego typu , a transformatorowa smarka 2x bardziej.

Moze cos takiego ?
    http://www.narzedziaibhp.pl/produkt/2491/spaw...e-mig-mag-polautomat-spawalniczy-mig-175-2-wp
    zdenek_zdenek
    Level 26  
    Tanią chińszczynę sobie odpuść, już to przerabiałem. Co do inwertera to caddymig jesgt właśnie wykonany w technologii inwerterowerowej i spawa świetnie. Spawałem nim nawet alu i daje radę. Jeżeli spawarki będziesz używał sporadycznie to bierz bestera z castoramy model 160A i szpule 5kg co prawda tylko 10% cykl pracy, ale do domowego użytku wystarczy. Przy grubszych elementach użyjesz najwyżej spawarki elektrodowej.
    yes83
    Level 15  
    zdenek_zdenek wrote:
    Tanią chińszczynę sobie odpuść, już to przerabiałem. Co do inwertera to caddymig jesgt właśnie wykonany w technologii inwerterowerowej i spawa świetnie. Spawałem nim nawet alu i daje radę. Jeżeli spawarki będziesz używał sporadycznie to bierz bestera z castoramy model 160A i szpule 5kg co prawda tylko 10% cykl pracy, ale do domowego użytku wystarczy. Przy grubszych elementach użyjesz najwyżej spawarki elektrodowej.

W Castoramie jest 1 szt ostania Bester Mp 1700s Jest na siłe i na 220V cena 1274zł a w Leroy jest Bester Mp 1700 bez S czyli bez siły jak patrzyłem tylko na 220v za cene 1250zł ale jak cos wezme ta z "S"
    Oczywiście muszę kupić drut do tej spawarki i chyba ta spawarka ciągnie drut osłonowy, póki co butli nie będę kupował chyba tylko ten drut osłonowy.
    Edycja:
    A czym się różni pól automat od automatu?
    yes83
    Level 15  
    zdenek_zdenek wrote:

Według tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2271019.html
    Ta spawarka która chce kupić jest nawinięta drutem alu ale podobno to nie takie tragiczne posuniecie firmy i ze to tez ok chodzi? Zdziwiłem sie ze Spawarka o której mówie w Castoramie jest za 1275zł a na alle drogo za 1450zł.
    Edycja:
    Teraz jeszcze zrodziło się pytanie co kupić (butle z gazem Ar/Co2 czy drut samo osłonowy) drut koszt prawie 200zł za 5kg, a 45zł za 5kg nie samo osłonowy, butla 18kg 215zł pełna plus przesyłka np... plus reduktor jeszcze od 45zł do 80zł i na ile taka butla wystarczy?

Opis z Castoramy chyba jest nieprawdziwy? "zasilanie 230 V, 3 x 380 V"
    Co to trafo 3 fazowe?

http://www.castorama.pl/polautomat-spawalniczy-lincoln-bester-mag-power-1700-s.html

Edycja:

Padło jednak na "magnum 205L" 1490zł na promocji plus butla 200zł niecałe i drut około 43zł 5kg. Ale dostałem rabat na wszystko i zapłaciłem łącznię za wszystko 1655zł, 1405zł wyszła mnie ta Spawarka to najtaniej w Polsce chyba, na alle drogo ceny powalają. Jednak co gotówka to gotówka i zawsze można po prosić o rabacik. Bez żadnych znajomości, pierwszy raz w tym sklepie, przypadkiem zresztą poleconym i udało się kupić najtaniej w Krakowie i w PL być może.
    Miałem jechać na ul: Janową Wole w Krak do "Kupczyka" ale tu na Wybickiego bodajże było bliżej i taniej. Po zużyciu butli napełniają za 20zł Co2, a serwis jest na Grzegórzeckiej tez w Krakowie wiec jak coś nie ma problemu z serwisem. Gwarancja 1 rok jak wszędzie na tą spawarkę, jutro dam znać jak pracuje.

Na wstępie gościowi w sklepie powiedziałem ze od lat nie spawałem (10L)ze będę używał jej przez 2 mies potem będzie się kurzyć, od kopa wybrał mi za 600 czy 800 parę złotych z płynna jak tu regulacja od 20Ah do 160Ah Zabezpieczenie 16 Ah bezpiecznik, ale od słowa do słowa zresztą Magnum czerwona która mi polecił nie podobała mi się i wyglądała ciut mało profesjonalnie i zapytałem czy może mi polecić coś jeszcze? Powiedział ze dalej to tylko w górę ale ze do półprofesjonalnego spawania może mi polecić Magnum 205L ta jak i tańsza była inwertorowa. I Wiem z doświadczenia ze W trafa dziś nie ma co iść zwłaszcza na aluminium na wtórnym. Tyle ze jak tranzystory padną po gwarancji jest ich 12 albo 24 to koszta spore
    yes83
    Level 15  
    O to podgląd tej spawarki.

Po drugim dniu użytkowania mogę spokojnie polecić ją innym do napraw hobbystycznych oraz do niezłej zabawy półprofesjonalnej.

Zalety:

Lekka
    Cicha
    Mocna
    Długie kable (kabel spawaczy 3,5M a masowy 3M, Zasilający 220V około 2M)
    Eurozłącze umożliwi albo zmianę na krótsze albo np na dłuższe np 5M kabel spawczy
    Intuicyjna, prosta w obsłudze
    Bardzo ładna i bardzo fachowo wykonana
    Umożliwia spawanie Aluminium
    Możliwość spawania drogim niestety drutem samo-osłonowym

Wady:

Mechanizm posuwu drutu 2 rolkowy
    Przy temperaturze jak dziś 35c w cieniu i spawaniu 50Ah około 1h z wieloma przerwami potrafi się wyłączyć (zółta lampka) mimo ze ciepło praktycznie wcale nie wychodzi z niej.
    Przy tak długim kablu spawalniczym przy kilku zagięciach łukowych potrafi nierównomiernie podawać drut i smarka ciut.
    rotations2011
    Level 10  
    z tanich spawarek polecilbym clarkeale nie wiem czy sa w polsce dostepne