Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radioshack Pro-26 - 'burczenie' podczas próby nasłuchiwania kanału policyjnego

Ernest96 03 Aug 2013 00:22 3732 20
    Ernest96
    Level 10  
    Witam, mam skaner Radioshack Pro-26 z seryjną anteną, podczas próby nasłuchiwania kanału policyjnego, słyszę czysty, charakterystyczny dźwięk, mogę go opisać: brzmi jak cinquocento na wysokich obrotach 172.990MHz (po długich wyszukiwaniach znalazło mi tylko to). Co chwile słychać taki dźwięk (jakby nadawał ktoś) a na końcu dźwięku słychać charakterystyczne zakończenie nadawania, takie króciutkie zaszumienie, Mam w skanerze modulację NFM i W FM, na obydwu jest podobnie. Z tego co wiem te kanały nie są (172-174MHz) nie są jakoś specjalnie zabezpieczone, więc nierozumiem dlaczego "buczy"

Ma ktoś jakiś pomysł?

Edit: na W FM nie słychać jednak nic, albo słychać szumy (jakbym ustawił za mało sq)
    kepak
    Level 15  
    Moze byc:
    - kodowanie
    - modulacja cyfrowa
    kiedys czytalem , ze wieksza czesc policji koduje swoje transmisje ( pamietam jak kiedys bylem na stadionie ŁKS i policja zrobila nalot. jakies 10% Sprzedajacych mialo skanery nasluchowe.
    Ernest96
    Level 10  
    Co oznacza że raczej sobie nie posłucham? Robili nalot to mogli się dowiedzieć że mają skanery i specjalnie nie używali radia albo kodowali, a tak o w nocy normalnie komunikację tez by kodowali?
    Interesant
    Level 34  
    ...
    Cyfryzacja -> MotoTRBO
    yes2mike
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przecież chyba rok temu w Biłgoraju piłem na komisariacie napoje mineralne, i nie mieli tam niczego dziwnego.

Weź przeskanuj pasmo powiedzmy PKP, tudzież straży ogniowej.
    Ernest96
    Level 10  
    Cały dzień prawie skanuje mi się na NFM pasmo 145-170 i kompletna cisza, ani straży ani karetek, nic a nic. Jakieś pomysły? :( kupiłem radio za 400zł i teraz się okazuje że nie będę mógł go zastosować..
  • Helpful post
    internick
    Level 35  
    Po pierwsze masz wybrany zły krok strojenia. Powinno być 172,9875 gdzie jest MotoTRBO.

Po drugie nie jest to częstotliwość kanału powiatowego Biłgoraja, który pracuje analogowo.

Po trzecie musisz zaopatrzyć się w porządną antenę. Najlepiej bazową, którą elastycznym przewodem podłączysz do skanera.
    Ernest96
    Level 10  
    to które częstotliwości mam skanować, bo narazie żadnego głosu w tym radiu nie usłyszałem ;(
    internick
    Level 35  
    Tutaj masz dokładne zakresy. Tylko, że w tak leciwym skanerze raczej nie uda Ci się zdefiniować granic od do i tylko tego skanować z pominięciem wielu niepotrzebnych wycinków.
    http://giller.pl/radioscanner/strony/gdzie.html
    Ponadto już Ci napisałem, że musisz zaopatrzyć się w antenę zewnętrzną. Ta najlepiej żeby wisiała wysoko nad terenem.
    Ernest96
    Level 10  
    mieszkam na trzecim piętrze w bloku i stąd też chcę odbierać, antenę sobię kupię jak chociaż cokolwiek usłyszę w tym cholernym radiu... korzystałem z tej samej tabeli, gdzieś na wykopie znalazłem, a skąd takie info że powiat biłgorajski korzysta z analogów? Da się ustawić górną i dolną granice wyszukiwania, pominięcia niestety nie. W jakiej modulacji mam szukać NFM czy W FM??
    internick
    Level 35  
    Skoro się da to ustaw:

148,6625 - 149,3375 - Straż Pożarna;

168,5250 - 169,1500 - Ochrona Zdrowia;

172,0125 - 173,9875 - Policja

Skanowanie to długotrwały proces. Czasami latami się czeka na aktywność typu: "Przyjąłem", "Zrozumiałem", itp.

Jeśli jesteś "w gorącej wodzie kąpany" to przykro mi, ale skanowanie nie jest dla Ciebie. Tu trzeba wykazać się cierpliwością.

Ja mieszkam na parterze i też "stąd odbieram", ale mam antenę 15 m nad ziemią. Ty postaraj się postawić maszt na bloku i na nim zawieś antenę, którą zrobisz lub kupisz.

Jako modulację ustaw NFM.
  • Helpful post
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Ernest96 wrote:
    Cały dzień prawie skanuje mi się na NFM pasmo 145-170 i kompletna cisza, ani straży ani karetek, nic a nic.

Widzę, że będą same problemy - do momentu poznania pewnych podstawowych "prawideł" panujących w radiokomunikacji.
    _____

Bez urazy ale spróbuję cokolwiek pomóc :

Quote:
    kupiłem radio za 400zł i teraz się okazuje że nie będę mógł go zastosować.

A czy to radio jest na 100% sprawne. Czasami nowe (nowo kupione) nie znaczy że dobre (sprawne).
    Quote:
    Da się ustawić górną i dolną granice wyszukiwania

Instrukcja prawdę Ci powie.
    Quote:
    W jakiej modulacji mam szukać NFM czy W FM

W modulacji FM w przedziale 137MHz do 174MHz dla stacji naziemnych - wykorzystywana jest tylko selektywność kanałowa 12,5kHz (czytamy : NFM).
    Quote:
    mieszkam na trzecim piętrze w bloku i stąd też chcę odbierać, antenę sobię kupię jak chociaż cokolwiek usłyszę

Stacje bazowe musisz usłyszeć na 100%. :!:
    Nie myśl, że podłączenie anteny zewnętrznej o dużym zysku energetycznym to jakieś panaceum na Twoje problemy.
    Pamiętaj o tym, iż radia (głównie odbiorcze - ręczne) mają wyżyłowaną czułość własnego odbiornika i podłączenie anteny zewnętrznej powoduje tylko pogorszenie się układu wejściowego takiego odbiornika (przesterowanie, intermodulacja, skrośna).

Pozdrawiam.
    krakarak
    Level 41  
    Skoro mieszkasz w Biłgoraju to ustaw na sztywno częstotliwość pracy stacji bazowej policji, podejdź blisko pod budynek i słuchaj. Jak masz możliwość wpięcia słuchawek do tego skanera to słuchawkę w ucho i możesz usiąść na schodach przed budynkiem. Nikt ciebie nie będzie gonił - czekasz na kolegę / koleżankę - ani sprawdzał co za słuchawka tkwi w uchu. Teraz wiele osób słucha muzyczki w telefonu. Drugim uchem będziesz słyszał gdy w radiu dyżurnego będzie prowadzona korespondencja.
    Ernest96
    Level 10  
    skanuje policyjne kanały i jedyna aktywność to motrbo, bardzo często słychać tam to burczenie a szczególnie w nocy
    krakarak
    Level 41  
    Jeśli przeszli na cyfrę to nic innego już nie usłyszysz z tej komendy oprócz brumu.
    Zgodnie z radami kolegów powyżej - znajdź sobie inną służbę do nasłuchu.
    internick
    Level 35  
    Ernest96 wrote:
    ...bardzo często słychać tam to burczenie a szczególnie w nocy...

Zazwyczaj w nocy jest lepsza propagacja fal radiowych. Poza tym częstotliwość którą podałeś to wyjście przemiennika, więc zrozumiałe jest, że szybciej ją odbierzesz niż simplex.
    Ernest96
    Level 10  
    no niestety.. a wie ktoś może jak w lublinie w kwp rozmawają policjanci?

PS. rozdekodowanie motoTRBO to chyba drogi gips... co?
  • Helpful post
    internick
    Level 35  
    Lublin i województwo pracuje konwencjonalnie (czytaj analogowo). Potrzebujesz zewnętrznej anteny i (może) czulszego skanera. Masz coś takiego jak tłumik? Z angielskiego attenuator. Może jest włączony? Squelch jak najniżej ustawiłeś?
    Ernest96
    Level 10  
    z godzine temu centralnie pod moim domem doszło do wypadku, była straż (149,200 złapałem i było ich słychać, bazę jak i cięzarowke, i ręczniaki strażaków), policja była również i złapałem 172,775, czasami slychac tam rozmowy tylko zastanawwia mnie jedno; jesli policja rozmawia na 172,775 to kto rozmawia przez mototrbo? Ja doszedłem do wniosku że niektóre radiowozy mają analog, a nowsze cyfre
    internick
    Level 35  
    Ernest96 wrote:
    ...kto rozmawia przez mototrbo?...

To nie jest miejsce i temat na takie analizy.

Mniej wiesz, spokojniej śpisz 8-)
    krakarak
    Level 41  
    Nie jest powiedziane, że to co słyszysz to rozmowa. Równie dobrze może to być krótkotrwały przesył danych.