Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór odbiornika szerokopasmowego AOR AR-mini czy Icom IC-R6

redi75 03 Aug 2013 01:01 5601 18
    redi75
    Level 10  
    Witam. Przybieram się do zakupu takie sprzętu i mam mały dylemat co wybrać. Czy ten ICOM czy AOR? Ogólnie ceny są podobne i możliwości, ale zależy mi na różnicach i wyborze, który będzie lepszy, bardziej funkcjonalny. MOże ktoś by napisał co je różni. Dziękuję.
    Jap
    Level 29  
    Nowki, czy śmigane? Bo ja od momentu gdy spróbowałem YAESU VR500 to polecam właśnie jego... zaznaczę, że wcześniej miałem IC R20.
    Oczywiście wszystko zależy na co chcesz się zaczaić... Jak pewnie wiesz powolutku służby przechodzą na emisje cyfrowe i za kilka lat przypuszczam, że w FM posłuchasz tylko PMR i krótkofalowców na paśmie 2m i 70cm - chociaż i tak coraz mniej się dzieje.
    VR500 ma jeszcze możliwość SSB - to umożliwia nasłuch o wiele więcej stacji na KFie a działa na prawdę rewelacyjnie (śmiem powiedzieć, że na KFie działa lepiej niż IC R20). Tu masz porównanie ze sprzętem za ponad 3kPN i anteną zewnętrzną:
    http://www.youtube.com/watch?v=Y0OsbSmP2tQ

Czułość VHF i UHF jak w IC R20 czyli o niebo lepsza od Alinco, Realistick, Albrecht, GRE (tyle z posiadanych skanerów)
    mati_gdy
    Level 10  
    AOR mini ma lepszą czułość od Icoma :) tzn ma większy zasięg odbioru :) co do przechodzenia służb do emisji cyfrowych to musze się zgodzić :( Policja idzie na Tetre albo na trunking edacs, jak kogoś interesuje to są skanery co są wstanie nasłuchiwać edacs np IC R20 :) nie stety tetry nie da się nasłuchiwać :( Spokojnie na emisje cyfrowe idzie tylko Policja, cżęść służby miejskiej, ratownictwo morskie. Na analogowej pracują jeszcze i bedą pracować policja drogowa, patrole, policja w powiatach i małych miastach.

Dodano po 37 [minuty]:

Mam pytanie do Ciebie Jap gdzie zakupiłeś vr 500 ?bo widzie, że ciężko z zakupem jest, najczęściej sprzedawane są vr 120D i vr 160 ( nie różnią się za bardzo zakresem częstotliwości do vr 500 )
    redi75
    Level 10  
    To w takim razie warto brać któryś czy już sobie darować. Powiem tak, że cena 700 - 800 jest spora i nie chciałbym wydać a za pół roku nie używać. Z tą czułością to już teraz sam nie wiem, bo już byłem zdecydowany na ICOM. To jak wszyscy wejdą na cyfrowe nadawanie to pewnie tylko krótkofalowców da się posłuchać.
    internick
    Level 35  
    mati_gdy wrote:
    ....Policja idzie na Tetre albo na trunking edacs...

Bzury! Przechodzi na DMR, np. w wykonaniu Motoroli (MotoTRBO).

mati_gdy wrote:
    ...Na analogowej pracują jeszcze i bedą pracować policja drogowa, patrole, policja w powiatach i małych miastach...

Nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo wcale tak nie jest. Przechodzą powoli wszyscy.
    Diadia Stiopa
    Level 11  
    mantoch wrote:
    mati_gdy wrote:
    ....Policja idzie na Tetre albo na trunking edacs...

Bzury! Przechodzi na DMR, np. w wykonaniu Motoroli (MotoTRBO).

Zgadzam się z kol. mantoch
    EDACS jest już dość starym systemem trankingowym i nikt "w niego nie ucieka".
    redi75
    Level 10  
    Czyli brać, króryś z tych modeli czy już sobie darować?
    internick
    Level 35  
    Zaprogramowanie Icom'a IC-R6 z palca nawet dla zaawansowanego radiowca to duży problem.
    Jego obsługa też jest trudna.
    Z dekodowaniem tonów CTCSS też jest kłopot, bo trzeba zatrzymać skanowanie i wcisnąć szukanie tonu. Przy krótkich transmisjach zapomnij, że go złapiesz.
    Proste w obsłudze Unideny przewyższa tylko w jednym. W tym, że w tym pierwszym da się zapisać 10 par przeszukiwań, a w Icomie jest ich znacznie więcej.
    Z tym, że 10 w zupełności wystarcza na znane wycinki pasma.
    mati_gdy
    Level 10  
    Proponuje AOR AR-mini :) miałem ten skaner, czułość była ok, prosta w obsłudze, długi czas pracy :) Teraz mam Icom R20 ( wziałem ten skaner bo zależy mi na modulacji ssb)
    ps. na analogowej policja korzysta w Gdyni w Sopocie i prawie na całym pomorzu :) Jedynie w Gdańsku Policja przeszła częściowo na cyfrową :) można łatwo śledzieć gdzie wejdzie cyfra, wystarczy śledzić przetargi MSW i słuchać eteru :)

Dodano po 48 [minuty]:

Szkoda, że już nie jest w produkcji Icom rx7, ciężko do nabycia ale jak ci się uda to kup to :) najlepsza czułosć, sprzęt niezawodny :)
    redi75
    Level 10  
    No i teraz sam nie wiem czy AOR czy ICOM.
    mati_gdy
    Level 10  
    Ja powiem inaczej :D jak chcesz słuchać KF i w modulacji AM to lepszy jest IC R6, jest on taki sobie w obsłudze po 2 godzinkach, ogarniesz go. Jak mniej interesuje cię KF, AM to wybierz AOR on lepiej odbiera w modulacji FM niż IC-R6. Oba te skanerki odbierają AM i FM prawie niczym się nie różnią tylko własnie czułością, na AM lepiej odbiera Icom R6 natomiast na FM odbiera lepiej AOR. Nie będziesz żałować jak weżmiesz AOR albo Icoma.
    redi75
    Level 10  
    A jakieś dodatkowe funkcje?
    Jap
    Level 29  
    Hejka
    Yaesu kupiłem naalledrogo. Niestety nie produkują już go dłuższy czas... więc tylko używka.

p.s. IC R20 nie da rady nasłuchiwać EDACSU - jak ktoś tam wyżej pisał.

Co do Mototrobo to już ruscy napisali soft pod linuxa co dekoduje tą modulację pod warunkiem, że nie jest używany klucz do kodowania transmisji. Podobno złamanie klucza jest porównywalne z kluczem sieci GSM więc przewiduję, że będzie bida z nędzą.

Jednakże jeszcze troszkę upłynie wody zanim służby przejdą na cyfrówkę. Są to obecnie drogie sprzęty niemniej u mnie w rejonie GOPR jak i Wałbrzyskie pogotowie przeszło na digi. Na szczęście pozostali wciąż są w analogu. Stąd moja propozycja VR500 na którym możesz posłuchać i KFu w momencie gdy już cały VHF i UHF przejdzie na digi.
    mati_gdy
    Level 10  
    Ja się dowiedziałem, że w Polsce nie bedzie w 100% używały służby w cyfrówke :) to prawda przechodżą na to ale jest to bardzo wolny proces... i nie będzie we wszystkich sektorach służb. Jak pisałem wyżej policja drogowa bedzie miała jeszcze przez dłuższy czas analogówke. Ja napisałem ze IC R20 można nasłuchiwać EDACSU, gdzieś czytałem, że można R20 podłączyć do kompa i przez soft ale pewnie to jakieś brednie. Oba skanerki R6 jak AOR mini można podłączyć do kompa z tym, że oprogramowanie do AOR mini jest łatwe do nabycia do r6 troche gorzej (dla chcącego nic trudnego) AOR mini ma jeszcze dekoder CTCSS i DCS :)
    redi75
    Level 10  
    Wziąłem R6. Problem z tym, że mało co tu słychać na tej gumowej antence. W Jacyś Chińczycy na 20 czy 30 MHz. Jaką radzicie antenę balkonową? Dach raczej odpada.
    Diadia Stiopa
    Level 11  
    Zależy na czym najbardziej Ci zależy. Może być discone, może być pała radmorowska. Może być dipol.

@mati_gdy R20 nie ma obsługi Edka.
    redi75
    Level 10  
    Czytałem o tej pałce, ale nie łatwo to znaleźć. Która z nich najlepszy ma zysk? Jakoś w mojej okolicy nic nie słychać. Sam się zastanawiam czy dobrze zrobiłem i czy warto inwestować. W końcu to miasto wojewódzkie.
    mati_gdy
    Level 10  
    Gumowa antena to jest taka prymitywna, bedziesz nią odbierać centrale bądż jakieś silne nadajniki :P poszukaj w necie co cię najbardziej interesuje, jakie czestoliwości :P jak ci się uda to zrób dipol :D
    Jap
    Level 29  
    zrób antenę typu GP np. na pasmo 145MHz - będzie śmigać od pasma AIR do Misiaków. Na UHF też daje radę pomimo, że nie powinna. Przetestowałem GP i Discone (antena szerokopasmowa). Nie ma znaczących różnic między tymi antenami. Jeśli chcesz mieć antenę kierunkową to szukaj yagi LPDA - np. http://dvbsklep.pl/pl/p/Antena-szerokopasmowa...G-2-69-DVB-T-telewizja-cyfrowa-i-analogowa/98 (link podaję jako przykład, a nie zachętę do zakupu z tegoż sklepu).