mam problem z dobraniem termostatów, potrzebuje zakupić termostaty na kaloryfery ogrzewane z pieca na węgiel, proszę o info jakie to są termostaty albo jakie ja potrzebuje czy to są jakieś standardowe czy specjalne?
To nie są żadne termostaty,tylko zawory grzejnikowe kątowe (zdjęcia1-3) i proste (zdjęcia 4-5). Ale wielkości zaworu nie podejmuję się określić ze zdjęć. Jest (będzie) też problem z długością zaworów,przy ich montażu,bo zawory nowszego typu,obecnie spotykane są często krótsze.Trzeba będzie, dobrać dodatkowo jakieś części,np.przedłużki.
Zależy od rodzaju instalacji. Do pompowej tak.
Jeśli grawitacyjna (bez pompy) to musisz szukać zaworów o małym oporze, specjalnie do instalacji grawitacyjnych. Na przykład Danfoss RA-G albo TA Link
Produkuje się zawory termostatyczne zarówno proste, jak i kątowe, przy czym Danfoss produkuje (a przynajmniej produkował) także proste zróżnicowane na takie z krótkim nyplem i długim nyplem (tu będzie potrzebny z długim). Ważna jest średnica - z tych zdjęć trudno wnioskować, jaki jest rozmiar tych kątowych (przypuszczam, że 1/2''). Na starym zaworze będzie napisana średnica (wypukłe liczby), przy czym może być podana w calach, lub milimetrach (15 odpowiada 1/2''; 20 odpowiada 3/4'' - są też inne średnice).
Wychodzi na to, że będziesz potrzebował kątowe i proste. Moje, tak jak Wojtka ulubione, to Honeywell i Danfoss, czasem Herz i TA. Zwróć tylko uwagę, że jeśli dobrze zobaczyłem na zdjęciach, zawory i grzejniki są pod parapetami. Jeśli założysz zwykłe głowice termostatyczne, to powietrze pod parapetem szybko się nagrzeje i zamknie zawór. W efekcie grzejnik będzie taktował, prawie jak kocioł . W takich miejscach daję głowicę z kapilarą. Innym problemem, który trudno rozwiązać na odległość, jest kryzowanie grzejników. Ponieważ była to instalacja grawitacyjna, a teraz ma pompę, trzeba będzie starannie ustawić przepływy na zaworach. Regulacja, to te cyferki wytłoczone na zaworze. Przestawiasz pierścień i zmniejszasz/zwiększasz przepływ wody przez zawór. Robisz tak kolejno z wszystkimi grzejnikami aż całe są równomiernie ciepłe. Pamiętaj, że zwiększenie przepływu na jednym zmniejszy na pozostałych a regulację należy robić powoli. Po każdej zmianie odczekać dłuższą chwilę, żeby się ustabilizowało. W całym tym kryzowaniu chodzi o to, żeby grzejniki równomiernie grzały oraz o to, żeby do kotła woda wracała równomiernie z wszystkich. Niekorzystna jest sytuacja, w której z jednego wraca 55' a z drugiego 30'