Witam, kompletuję sobie stanowisko robocze do lutowania i drobnego majsterkowania. Jestem raczej hobbystą ale ze względu na obrane przeze mnie studia coraz więcej przesiaduję przy elektronice. Do tej pory lutowałem tylko elementy przewlekane niezawodną starą transformatorówką, jednak zabieram się powoli do lutowania SMD.
Planuję spore zakupy dlatego chciałem się poradzić bardziej doświadczonych.
1.Oświetlenie
Moje stanowisko robocze na razie składa się z małego biurka komputerowego 80x55cm około pół metra nad nim zawiśnie półka do której chcę przymocować dwie 60cm świetlówki led ok. 800-900 lumenów każda. Tutaj pojawia się moje pierwsze pytanie, jaką barwę światła wybrać i czy w ogóle ledowe oświetlenie to dobry pomysł? Moje normalne biurko (które do tej było też "stanowiskiem roboczym"
) ma oświetlone energooszczędną spiralną żarówką o jasności 1350lm i barwie 2700k, pracuje mi się przy tym dość dobrze choć po dłuższym czasie męczą mi się oczy. Słyszałem też, że światło z jarzeniówki nie jest zbyt zdrowe dla oczu. Dlatego przyszły mi do głowy listwy albo "jarzeniówki" led o ciepłej barwie światła (3000k). Chyba najlepsze byłyby te z matowym wykończeniem. Chciałem się też zapytać o współczynnik oddawania barw. Typowe świetlówki ze portalu aukcyjnego za ok 60zł mają RA<73 albo 75-80 (co jest dziwne bo są zbudowane z diod tego samego typu), znalazłem jednak świetlówki led firmy osram które mają taki właśnie opis
2. Stacje lutownicze
Przeczytałem kilka tematów o stacjach lutowniczych i zdecydowałem się kupić osobno grotówkę i osobno hot-air. Za całość plus podstawowe akcesoria (groty, flux, topnik) chciałbym się zmieścić poniżej 800zł. Jeśli chodzi o grotówkę to chyba zdecyduję się na Xytronic LF-1600 jako że jest dość zachwalany. Problem mam za to z hot-air'em bo albo jest to sprzęt bardzo drogi, albo chińszczyzna której nikt nie jest pewien (przynajmniej taki mętlik mi pozostał po przeczytaniu kilku tematów z forum). Byłbym bardzo wdzięczny za jakąś poradę w tej kwestii.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Planuję spore zakupy dlatego chciałem się poradzić bardziej doświadczonych.
1.Oświetlenie
Moje stanowisko robocze na razie składa się z małego biurka komputerowego 80x55cm około pół metra nad nim zawiśnie półka do której chcę przymocować dwie 60cm świetlówki led ok. 800-900 lumenów każda. Tutaj pojawia się moje pierwsze pytanie, jaką barwę światła wybrać i czy w ogóle ledowe oświetlenie to dobry pomysł? Moje normalne biurko (które do tej było też "stanowiskiem roboczym"

Quote:są one niestety dwa razy droższe i kosztują 122zł. Czy warto dopłacić? Wiem, że do oświetlania biur zaleca się RA>80.Typowo Ra > 85 (biały zimny > 80)
2. Stacje lutownicze
Przeczytałem kilka tematów o stacjach lutowniczych i zdecydowałem się kupić osobno grotówkę i osobno hot-air. Za całość plus podstawowe akcesoria (groty, flux, topnik) chciałbym się zmieścić poniżej 800zł. Jeśli chodzi o grotówkę to chyba zdecyduję się na Xytronic LF-1600 jako że jest dość zachwalany. Problem mam za to z hot-air'em bo albo jest to sprzęt bardzo drogi, albo chińszczyzna której nikt nie jest pewien (przynajmniej taki mętlik mi pozostał po przeczytaniu kilku tematów z forum). Byłbym bardzo wdzięczny za jakąś poradę w tej kwestii.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.