Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

...CC700 i jego wybryki :/

Pioter2k 09 Mar 2005 12:22 1350 4
    Pioter2k
    Level 16  
    ...Ale sie wkurzłem, dziś miałem jazdę, a raczej jej brak w moim cc700. Mam uszkodzony termostat po filtrem i dzis zaczął standardowo mi zamarzać gardziel w gaźniku, jak zaczeło mi zimne powietrze leciec do gaźnika. A wiec pedał do dechy i jakos dojechałem, zgasiłem auto, a raczej samo zgasło na parkingu :/ była 7-ódma rano, zbilża sie godzina 21, po siłowni elegancko myśle sobie, do kobiety podjade, kręce a tu amba ;// głucho, 2 razy mi strzelił przez rure i dalej juz nic nie wykręciłem z niego. Odkreciłem rure doprowadzajaca do gaźnika, cała była wilgotna od paliwa czy juz teraz nie wiem, moze woda?? :( szlag mnie trafił na maxa. musiałem skorzystać z pomocy kolegi, by mnie podwiózł do domu. wspomne ze wczesniej jakies trefne paliwo z ORLENu kupiłem i teraz żałuje na maxa. Czemu nie chciał załapać? :/ stoi teraz na parkingu 20 km od domu i czeka na pomoc :/

Help Plis
    gabik001
    Level 37  
    Juz chyba am odpoiedziales na pytanie...
    Zamarza Ci gardziel co tlumacza objawy jakie opisales. Tym bardziej ze jeszcze doprawiles to trefnym paliwem (pewnie wieksza zawartosc wody) a pogoda raczej tez nie jest sprzyjajaca (ponizej zera). Najlepiej zeby wykrecic gaznik i dobrze go wyczyscic (z wody...) przedmuchac , wysuszyc. Dobrzeby bylo silnik nagrzac do temperatury zalaczenia wentylatora (to jest tez dobre lekarstwo na osuszenie silnika - co przy takiej temperaturze otoczenia moze byc trudne...).
    Ze o takich rzeczach jak swiece, kable czy cewka nie wspomne (czystosc i sprawnosc tych elementow - przy zabrudzeniu i wilgoci nie sprawuja sie najlepiej). Nie wiem jak tam z ssaniem w Twoim samochodzie (chodzi o sprawnosc zalaczania ; a jak masz gaznik Aisan to jeszcze gorzej - tam jest mnostwo wezykow podcisnieniowych ktorych stan musi byc zawsze bdb). To strzelenie (tylko nie iem z ktorej rury - chyba wydechowej) to dziwny objaw, choc i u mnie w aucie sie zdarzalo ze sobie "strzelil". Wskazywalo by to na rozrzad choc w tym aucie maloprawdopodobne byloby zeby byl tego powodem (no chyba ze szklanki + walek juz sobie nie radza z kasowaniem luzu zaworowego, na co takze ma wplyw poziom i jakosc oleju w silniku).
    Aha. Nie wiem czy masz przyslonieta chlodnice - jak nie to ja przyslon. Niedogrzany silnik tez potrafi dac po kosciach.
    Niestety takie to juz autko ze jak jezdzi to jezdzi, a jak sie zacznie psuc to czlowieka moga trafic objawy o jakich wspomniales.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    Adam700
    Level 22  
    jezeli pamietam to masz WEBER'ka.najpierw to wez jedz na szrot kup obudowe filtra z tym smiesznym termostatem, gaznik wyczysc, wszystkie rury powietrza tez, swiece zaplonowe wyczysc i to powinno pomoc. Acha do paliwa w zbiorniku(niewazne ile go masz)dolej denaturatu albo lepiej na stacji benzynowej kup(za 7-8zl)preparat rozpuszczajacy wode w gazniku i zbiorniku(bo to o zbiornik glownie chodzi-chyba nie masz zamiaru go wyciagac??).wlej to wypal benzyne i zalej z zaufanej stacji.
    A tak w ogole to nie lepiej zalozyc LPG do tego autka?ja mam i chodzi lepiej niz na benzynie.
    Pioter2k
    Level 16  
    ...Ok naprawiłem - myslałem, że po nocce i dniu na parkingu mu przejdzie - pokręciłem go, ok 17stej nie chciał odpalić, ok 21 też go kreciłem, ale aku już padał :( wziełem go na hol do ciepłego garażu, wykręciłem świece, strasznie były zasyfione, oczyściłem, kable denaturatem przemyłem, osuszyłem, założyłem, wyczyściłem przewód od filtra do gaźnika i gaźnik zwierzchu od przepustnic [wogule jesli ktoś w cieniasie tam zaglądał, to ma sucho, czy raczej zbiera wam sie wilgoć czy paliwo po bokach w tamtym miejscu?] wyciągnełem ssanie, zakręciłem - odpalił od pierwszego :) kurde zaskakuje mnie te auto z każdym dniem :P ale martwią mnie te skaczące obroty na biegu jałowym :( [nie wiem czy kumacie o co chodzi, jakby ktoś chciał to moge nagrac odgłos i może ktoś mi powie jaki mam problem] obroty pływają, góra, dół w odstepach 4-5 sekund wkurza mnie to niemiłosiernie :/ kto zna przycznynę :(

pomóżcie

Pozdrawiam
  • Helpful post
    Adam700
    Level 22  
    pisalem ze masz do ustawienie przyspieszone obroty biegu jalowego bo to przez nie tak masz.tez tak mialem ale ja mam AISANA ty WEBERA ale zasada ustawiania jest praktycznie taka sama.nagraj te obroty i przyslij mi na:adamwlk@wp.pl zalacznikiem wtedy wiecej ci napisze