Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Manta RS6500 - Nie włącza się.

ut 06 Aug 2013 11:48 4794 10
  • #1
    ut
    Level 13  
    Witam.
    Mam problem z radiem Manta RS6500, a dokładnie nie chce się włączyć, brak jakiejkolwiek reakcji. Problem zaczął się po podłączeniu radia, podłączyłem wszystko tak jak na schemacie, czyli ACC i back up do plusa, a gnd do minusa, radio się uruchomiło wszystko działało, postanowiłem je rozłączyć, aby podłączyć głośniki oraz pendrive i po tych czynnościach radio wogóle sie nie uruchamia, bardzo proszę o pomoc.
  • #2
    dr.hannibal
    Level 22  
    ut wrote:
    aby podłączyć głośniki oraz pendrive i po tych czynnościach radio wogóle sie nie uruchamia

    Rozłącz te elementy i podłącz samo zasilanie tak jak na początku i sprawdź czy radio ruszy.
  • #3
    ut
    Level 13  
    Też nie chce się uruchomić, cos jest nie tak pobór prądu = 0 wskazuje mi miernik.
  • #4
    dzimi
    Moderator
    ut wrote:
    Też nie chce się uruchomić, cos jest nie tak pobór prądu = 0 wskazuje mi miernik.
    - mierzysz prąd czy napięcie? Bo jeśli napięcie to szukaj uszkodzonego bezpiecznika, a jeśli prąd to najpierw sprawdź czy masz prawidłowe napięcie na zasilaniu.
  • #5
    ut
    Level 13  
    Mam prawidłowe, bezpiecznik jest sprawny, ale radio nie pobiera prądu. Postanowiłem sprawdzić napięcie na pinach wyjściowych do panelu radia i ku mojemu ździwieniu na każdym z pinów (widocznych na obrazku poniżej), napięcie jest równe napięciu zasilania.

    Manta RS6500 - Nie włącza się.
  • #6
    dzimi
    Moderator
    Skoro przed rozłączeniem działało a teraz nie, sprawdź czy wszystko dobrze podłączone. Jeśli rado nie jest na gwarancji - możesz je rozebrać i sprawdzić czy dochodzą napięcie do układów zasilających w radiu- stabilizatory napięcie itp.
    Dziwne to co piszesz - zupełnie nie ma sensu. Chyba ze coś nieprawidłowo mierzysz........
  • #7
    ut
    Level 13  
    Dlaczego dziwnie? A gdyby dioda zabezpieczająca przed cewką niedziałała prawidłowo możliwe to jest, że nie będzie można również uruchomić radia?
  • #8
    dzimi
    Moderator
    ut wrote:
    A gdyby dioda zabezpieczająca przed cewką niedziałała prawidłowo możliwe to jest, że nie będzie można również uruchomić radia?
    - ale to tylko nastąpi podczas odwrotnego podłączenia zasilania, a z tego co piszesz nic takiego nie nastąpiło. I nie pojawi się na złaczu panela takie zasilanie jak napisałeś.
  • #9
    ut
    Level 13  
    Ale mój miernik pokazuje takie napięcie. Nie znam wcześniejszej historii tego radia, kolega mi je dał, no ale gdyby ta dioda była spalona to mogłyby być takie objawy?
  • #10
    dzimi
    Moderator
    Weź je na warsztat, rozkręć, podłącz pod zasilacz, sprawdź napięcia, itd.
  • #11
    ut
    Level 13  
    Problem został rozwiązany, przyczyną jego była przepalona ścieżka od masy, najbardziej zastanawiało mnie to przy naprawie tego radia, dlaczego bezpiecznik (jedyny) był w szeregu na wejściu "BACK UP", a nie ACC, ale cóż to tylko wiedzą elektronicy firmy Manta, czyli specjaliści z CHIN.