Do tej pory pralka sprawowała się bardzo dobrze. Wczoraj się przeprowadzałam, pralkę podłączono i niestety cały czas pokazuje błąd F07 . Co to oznacza bardzo proszę o pomoc.
Witam
Posiadam pralkę Pralka Mastercook PFD-1467 ETS
Podczas prania pojawił się błąd F02 i pralka nie chciała iść dalej. Wyczyściłem filtr, ale nie pomogło, więc wymieniłem całą grupę filtrowo - pompową (2 silniki + filtr)
Pralka ruszyła... i pojawił się błąd F07. Więc wezwałem serwisanta. popukał, postukał i powiedział, że to chyba programator.
Kupiłem dziś programator, wstawiłem... chyba zaprogramowałem bo w serwisie nie chcieli mi powiedzieć jak ustawić programator i błąd F07 pojawia się dalej.
Co tej pralce może dolegać? Jak ją reanimować?
Dodano po 4 [godziny] 56 [minuty]:
Właśnie doszedłem jak włączyć nastawy serwisowe:
1. Ustawiamy pokrętło programowe na zerwo - pralka wyłączona.
2. Przytrzymujemy jednocześnie przycisk "Start/pauza" oraz "prędkość wirowania"
3. przytrzymując jedną ręką te przyciski drugą przekręcamy pokrętło na wirowanie.
4. Na wyświetlaczu pojawia się literka a i wielocyfrowa nastawa serwisowa.
5. Dane do ustawienia znalazłem na naklejce znajdującej z kodem kreskowym, która znajduje się wewnątrz pralki na komorze do której wsypujemy proszek.
6. Po ustawieniu kodu wciskam przycisk "Start/pauza" i kod zaczyna mrugać.
7. Na wyświetlaczu pojawia się cyfra "1" i zaczyna się proces prania
8. Potem cyfra "2" i wirowanie następnie "3" i też coś się dzieje potem bardzo szybkie mrugnięcie "4" i wskakuje "5". pralka coś tam podziałała i pokazał się ekran z ustawieniami wirowania.
9. Wsadziłem koc do bębna i ustawiłem program na 45 minut
10. obaczymy co się wydarzy z nowym programatorem.
Dodano po 25 [minuty]:
Włączyłem pranie i dalej to samo - przed wirowaniem wyskakuje błąd F07, który sobie miga. Przełączyłem pokrętłem na wirowanie i teraz wiruje sobie :/
Jeżeli chodzi o wyciek to nigdzie go nie znalazłem. Wymieniona została pompa wody z 2 silnikami, wymieniony został cały programator i błąd nadal się pojawia. Grzałka również działa.
Cała rurka oraz przepona przejrzana, podczas wdmuchiwania powietrza słychać pstrykanie. Sprawdziłem przepływy pomiędzy stykami i są prawidłowe dla pralki pustej, pełnej i przelanej.
Błąd F07 pojawia się gdy w pralce praktycznie nie ma już wody i znajduje się ona tuż przed procesem wirowania.