Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

czujnik temperatury kty81-210

szmii 06 Aug 2013 19:47 11214 8
    szmii
    Level 10  
    Witam mam następujący problem
    potrzebuje dokonać pomiaru temperatury na kty81-210 za pomocą atmegi (testy będę przeprowadzał na arduino uno).
    Od razu mówię nie ma możliwości wymiany czujnika na inny(przewody w ścianach czujniki na dachu i odległość jakieś w jednym przypadku około15m w drugim jakieś 40m). Poprzedni sterownik był analogowy i poszedł po ostatnich burzach.
    Obecnie próbuję zrobić sterownik który będzie wyświetlał temperaturę z tych czujników a nie tylko sprawdzał gdzie jest większa temperatura i załączał pompę.
    Przeglądałem już różne informacje na ten temat ale nie znalazłem nic sensownego.
    Potrzebuje wiedzieć jak obliczyć tą temperaturę na ADC atemegi i jak wykonać układ pomiarowy (czy sam dzielnik , czy jakiś wzmacniacz wcześniej). Co do pomiaru temperatury to czytałem że trzeba jakąś tabele wprowadzić i z niej będzie porównywana wartość zmierzona rezystancji czujnika z odpowiadającą tej wartości temperaturą ale w karcie katalogowej dla tego czujnika rezystancje są podane mniej więcej co 10°C i nie wiem jak to przeliczyć. interesuje mnie pomiar z dokładnością 1°C. Gdy by mógł ktoś podać jakiś przykład układu pomiarowego w którym mógł bym dokonać pomiaru rezystancji i jak to zaimplementować w c (ewentualnie w arduino na którym będę to testował)byłbym wdzięczny.
    czujnik temperatury kty81-210
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    andrzej55
    Level 36  
    Najpierw musisz ustalić jaki zakres temperatur będziesz mierzył tymi czujnikami. Żeby odczytać spadek napięcia na nich przepuszczasz przez czujnik niewielki stały prąd, nie powodujący jego samonagrzewania np. 0,5mA. Korzystając z tabeli prawem Ohma wyliczyć napięcie panujące na czujniku dla określonej temperatury. Jeśli będzie za niskie w stosunku do zakresu pomiarowego ADC atemegi, to będziesz musiał wzmocnić stabilnym dla DC wzmacniaczem operacyjnym np.OP07. Dalej pozostają sprawy oprogramowania, w których nie jestem w stanie Ci pomóc.
    szmii
    Level 10  
    Zakres temperatur od 0 do 120°C.
    andrzej55
    Level 36  
    Jak sobie zasilimy czujnik z 5V przez rezystor 3,37kΩ co przy jego min. rezystancji 1,63kΩ dla 0°C spowoduje przepływ 1mA. Wyjściowe napięcie z takiego dzielnika będzie wynosiło 1,63÷2,65V dla Δtemp.0÷120°C. Jaki masz zakres mierzonych napięć ADC Atmegi i rozdzielczość(8,10bit?).
    szmii
    Level 10  
    rozdzielczość 10bit a napięcie albo 5V AVcc albo według noty 1.1V wewnętrzne napięcia odniesienia(jeśli chodzi o atmega328p która jest w arduino uno ile dokładnie ma ten mikro kontroler nie sprawdzałem bo są tam jakieś odchyłki). W arduino zdaje się jest jest ustawione napięcie odniesienia 5V.
    andrzej55
    Level 36  
    Musisz się dokładnie określić co do napięcia wejściowego tego ADC. Żeby odwzorować pomiar 0÷120°C z dokładnością 1°C ze względu na linearyzację nie wystarczy przetwornik 8-bitowy ze swoimi 256 stanami. Za czujnikiem powinieneś zastosować wzmacniacz operacyjny dopasowujący to małe napięcie, na np.0÷5V -jeśli zakres pomiarowy ADC wyniesie 0÷5V. Można zrobić linearyzację na wzmacniaczu, ale podejrzewam, że to będzie dla Ciebie za duże wyzwanie(łatwiej programowo). Jak to nie musi być jakiś dokładny pomiar -a przez zastosowanie takiego czujnika nie będzie -to można przyjąć mniejszą rozdzielczość np. 2°C.
    szmii
    Level 10  
    napięcie odniesienia będzie 5V a przetwornik ustawiony na 10bit
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    szmii
    Level 10  
    Wielkie dzięki za pomoc