Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AWST 10-LSilnik się załącza chwilowo nawet przy wyłączonym zasilaniu

czolgista 07 Sie 2013 11:26 1569 4
  • #1 07 Sie 2013 11:26
    czolgista
    Poziom 27  

    Mam pralkę jak w temacie . Jak pracowała wywaliła bezpieczniki . Możliwe że blokada jej jeszcze nie sprawdziłem a raczej potrzebna nowa choć załącza sie i wyłącza pewnie cała ,potem iskrzył silnik i wyłączyła się z objawem jak w temacie załącza chwilowo nawet przy wyłączonym zasilaniu na panelu sterowania .Silnik sprawdzony działa 100% grzałka grzeje , sprawdzone też na innej podstawionej .Jedynie co pozostaje to moduł choć na nim brak uszkodzonych elementów widocznych które by mogły ulec uszkodzeniu .Teraz tylko jak włączę wtyczkę od razu wiruje i pokazuje to --AWST 10-LSilnik się załącza chwilowo nawet przy wyłączonym zasilaniu .Teraz doszło to co na zdięciu i wysokie obroty póżniej to AWST 10-LSilnik się załącza chwilowo nawet przy wyłączonym zasilaniu

    0 4
  • #2 08 Sie 2013 01:22
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    czolgista napisał:
    potem iskrzył silnik

    czolgista napisał:
    Silnik sprawdzony działa 100%

    Więc sprawny czy iskrzy? Sprawdzone brak przebicia na masę?
    czolgista napisał:
    Teraz tylko jak włączę wtyczkę od razu wiruje
    A jak tam ma się triak silnika?

    0
  • #4 08 Sie 2013 08:22
    TONI_2003
    Moderator

    czolgista napisał:
    Co do triaka to jest tam BTA 312 i muszę kupić nowy bo ciężko sprawdzić tego

    Ciekaw jestem co Ci przeszkadza i czym on się ma niby różnić od innych triaków sterujących silnikiem? Czy taki czy owaki masz być pewny 99% przy pomiarze sprawnym miernikiem od i tyle w temacie.

    0
  • #5 08 Sie 2013 08:48
    czolgista
    Poziom 27  

    Może pokazać miernikiem, że jest sprawny. Innego na podmiankę nie mam. Miałem już taką sytuację, że przy pomiarze miernikiem było okej, ale po podłączeniu okazało się że jest on niesprawny. Po zamianie na nowy wszystko działało .Znalazłem tutaj jak wykorzystać zasilacz i żarówkę na 12v działa tak samo więc jest sprawny Bardzo dobre do sprawdzenia - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic342278.html znalazłem że ten błąd oznacza uszkodzenie epprom lub zasianie złe .To drugie odpada więc wymiana na nowy moduł zostaje .

    0